TA MESEC VEČ S.P.-JEV ZAPRLO SVOJE FIRME: V dveh tednih na zavod 2370 ljudi

Slovenija

Število samostojnih podjetnikov, ki so prenehali opravljati dejavnost, se je marca glede na predhodne mesece in marec lani povečalo, posebej v drugi polovici meseca zaradi posledic širjenja novega koronavirusa. Ajpes sicer podatkov o tem, koliko s.p.-jev je prenehalo opravljati dejavnost zaradi trenutnih razmer in koliko bi jih sicer, nima.

Kot so povedali na Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), je od 1. do 20. marca dejavnost prenehalo opravljati 779 samostojnih podjetnikov, kar je skoraj 48 odstotkov več kot od 1. do 20. februarja (527) in skoraj 29 odstotkov več kot od 1. do 20. januarja (606) ter skoraj 44 odstotkov več kot od 1. do 20. marca lani (542). Od tega jih je bilo v zadnjem tednu, med 16. in 20. marcem, 276, potem ko jih je bilo v enakem obdobju februarja 98, v enakem obdobju januarja pa 155.

Na posledice širjenja novega koronavirusa, ki se je februarja začel hitro širiti na severu Italije, so v začetku meseca najprej začeli opozarjati v turizmu, kjer so beležili velik upad tujih gostov. Težave za podjetnike so se stopnjevale s sprejemanjem ukrepov za zajezitev širjenja virusa v Sloveniji, od odpovedi javnih prireditev po prvih primerih virusa v državi v začetku meseca do prepovedi obratovanja gostinskih lokalov in neživilskih trgovin ter praktično ustavitve javnega življenja od sredine meseca.

Do konca marca letos je predlaganih še 613 izbrisov, največ na zadnji dan meseca, 235. Samostojni podjetnik lahko vloži vlogo za izbris najmanj tri dni in največ mesec dni pred predlaganim datumom izbrisa. Kot so pojasnili na Ajpesu, podatka o tem, koliko s.p. se želi izbrisati zaradi trenutnih razmer in koliko bi se jih sicer, nimajo, saj podjetniku tega podatka ni treba predložiti.

Samo med 9. in 22. marcem se je v evidenco brezposelnih na novo prijavilo 2370 oseb, kar je okoli desetina več kot v enakem obdobju lani, pa so pojasnili na Zavodu RS za zaposlovanje. Vseh vlog sicer še niso obdelali.

Kot so naknadno opozorili na zavodu, se število 2370 nanaša samo na novoprijavljene brezposelne osebe, kar ne pomeni, da je za toliko višje tudi skupno število vseh brezposelnih. "Uradni podatki, iz katerih bo razvidna širša slika in vpliv krize na skupno brezposelnost, bodo na voljo 3. aprila," so napovedali.

Kot so navedli, je sicer med novoprijavljenimi v omenjenem obdobju 1057 takih, ki jim je prenehalo delovno razmerje za določen čas in 664 trajno presežnih delavcev ali stečajnikov.

Ob tem so poudarili, da se lahko tisti, ki so ostali brez dela, v času, ko veljajo ukrepi, namenjeni zajezitvi širjenja okužbe s koronavirusom, v evidenco prijavljajo prek portala Poiščidelo.si ter po elektronski ali redni pošti.

Prav zato, ker vlaganje vlog v času epidemije poteka le na ta način, pa na zavodu vseh prejetih vlog še niso uspeli obdelati. "Sklepamo, da je zato novoprijavljenih brezposelnih še nekoliko več," so opozorili.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  24 .03. 2020 ob  12: 36
Marcel Štefančič, mlajši, ni zaprl, ker ga RTVS dobro plačuje.