TA JE PA NOVA: Onesnaževanje zmanjšuje penise in plodnost!?

Trendi

Tudi ptice na veji čivkajo, da so strupene kemikalije in plastika škodljive za okolje in splošno zdravje, zdaj pa znanstvenica opozarja, da je onesnaževanje škodljivo tudi na zelo osebni ravni.

Dr. Shanna H. Swan je okoljska in reproduktivna epidemiologinja, ki je te zaskrbljujoče ugotovitve razložila v svoji zadnji knjigi z naslovom Odštevanje: Kako sodoben svet ogroža število semenčic, spreminja reproduktivni razvoj moških in žensk ter ogroža prihodnost človeške rase. Je soavtorica študije iz leta 2017, ki je proučevala število semenčic pri moških in opazila dramatičen padec med letoma 1973 in 2011. Zdaj njena najnovejša knjiga raziskuje te stopnje upadanja, skupaj z reproduktivnim zdravjem in krčenjem genitalij.

"Kemikalije v našem okolju in nezdrav življenjski slog v sodobnem svetu motijo naše hormonsko ravnovesje in povzročajo različno reproduktivno opustošenje. V nekaterih delih sveta je povprečna ženska pri dvajsetih letih manj plodna, kot je bila njena babica pri 35 letih", je zapisala v knjigi.

Njene najnovejše raziskave so tudi ugotovile, da kemikalije in onesnaženje zmanjšujejo velikost testisov skupaj z velikostjo penisa in kakovostjo semenčic, je poročal Vice. Eden največjih krivcev so ftalati, kemikalije, ki jih najdemo v vsem, od ličil do hrane, in ki naj bi vplivale na plodnost in celo vplivale na upad spolnega nagona.

Pojasnila je tudi, da so dojenčki že v maternici, pa tudi pozneje v življenju, izpostavljeni različnim kemikalijam, tako da ima vsaka nova generacija v sebi več teh škodljivih spojin kot tiste pred njimi, piše The Sun. "Zato prihaja do nenehnega upadanja plodnosti in kakovosti sperme. Če teh škodljivih spojin ne bi dobili od staršev, bi se vsaka generacija pričela 'iz nič'," je zaključila za The Intercept.

Opozorila je tudi, da bi se lahko zgodilo, do bomo ljudje do leta 2045 postali neplodni

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija