SVIZ IN RAVNATELJI NA NOGAH: Kacin je učitelje brez zakonske podlage, na nedopusten in aroganten način nagnal na testiranje

Slovenija

Združenje ravnateljev in šolski sindikat Sviz menita, da zaenkrat ni zakonske podlage za obvezno hitro testiranje na okužbo z novim koronavirusom v šolstvu. Sicer pa naj bo testiranje na delovni dan in v dogovoru z njima, predlagata.

Glede na veliko število tako zaposlenih kot učencev in dijakov se je treba dogovoriti za način, kako namerava vlada izvesti hitre teste, je za STA izpostavil predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan. Odprto vprašanje pa po njegovih besedah ostaja tudi datum, ko naj bi testiranje potekalo. Praznični oz. dela prosti dnevi, ki so se omenjali, po njegovih besedah namreč niso primerni.

"Te stvari niso od včeraj in bi se jih dalo organizirati tudi drugače, če bi bila volja za to," je bil kritičen. Vlada bi lahko po njegovem mnenju pravočasno pripravila ukrepe, ki bi jih dorekla tudi v soglasju z ravnatelji in učitelji.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) Slovenije pa vladi predlaga, naj glede na aktualno epidemiološko sliko najprej sploh odloči, kako bo z odprtjem osnovnih šol, nato pa sprejme ustrezne pravne podlage in vse potrebno ustrezno ter pravočasno skomunicira z vsemi deležniki. Opravljanje hitrih testov pa naj organizira v bolj realnem času in na delovne dni, so pozvali.

Jelko Kacin

Sviz: "Kacinov način je bil nedopusten, žaljiv in oblastniško aroganten"

Način, na katerega je vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin učiteljstvo v soboto popoldne na praznični dan samostojnosti in enotnosti "nagnal" na testiranje, je "nedopusten, žaljiv in oblastniško aroganten", so zapisali. Kacin je vzgojiteljem in učiteljem namreč dejal, da se morajo testirati 2. in 3. januarja, sicer 4. januarja ne bodo smeli priti na delovno mesto v vrtec ali učiti v šoli.

Glede vprašanj, povezanih s testiranji, je sindikat seznanjen le iz Kacinovih izjav minuli konec tedna, čeprav so v zadnjih mesecih sami večkrat predlagali razpravo tudi o teh vprašanjih. "Ali obstaja pravna podlaga, da se učiteljstvu preprosto ukaže, da mora iti v prostem času na testiranje?" jih zanima.

Kam naj se gredo testirat, bodo čakali v vrstah, bodo dobili povrnjene potne stroške, je to del njihovih delovnih obveznosti ali so to nadure na dela prost dan oziroma v nedeljo, se sprašujejo. Med vprašanji, ki si jih postavljajo, pa je tudi, kaj se bo zgodilo s tistimi, ki se ne bodo uspeli ali se ne bodo želeli testirati. "Jih bo oblast zaprla? Bodo izgubili službo?" sprašujejo.

Zahtevajo, da se zdajšnji ukaz o testiranju 2. in 3. januarja prekliče do dogovora z njimi. Prav tako naj se šolske oblasti dogovorijo z njimi o načinu in pogojih testiranja učiteljstva, ki ga Sviz ne zavrača, ampak spodbuja, so poudarili.

Nedeljski poziv predsednika vlade Janeza Janše k skupni zavezi vseh od vodstev šol do sindikatov k takšnemu ravnanju, s katerim bi čim bolj zamejili širjenje okužb, pa glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj ocenjuje kot "čudno pobudo". Tako vodstva šol kot tudi učitelji so si namreč do skrajnosti prizadevali za omejitev epidemije, zato je takšna izjava "nesmiselna" in do učiteljstva "nekoliko ponižujoča", je dejal.

Po njegovem mnenju bi bilo bolj smiselno, da bi vlada napovedala korake za čim bolj nemoten in varen pouk, denimo zagotovitev pleksi stekel.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija