SVETOVNO PRIZNANA IMENA NA OBALI: Univerza na Primorskem uspešno stičišče mednarodnih tokov

Koper

Univerza na Primorskem je uspešno zaključila še en projekt izmed takih, ki spodbujajo njeno internacionalizacijo. V dveh študijskih letih je univerzo obiskalo 65 uglednih tujih profesorjev, raziskovalcev in gostov iz prakse, tretjina jih je prišla iz najboljših svetovnih univerz, na njihovih predavanjih pa je sodelovalo preko 2.000 študentov.

Z junijem se zaključuje projekt GOST UP – Gostovanja tujih strokovnjakov in visokošolskih učiteljev na Univerzi na Primorskem, ki  sta ga sofinancirali Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega socialnega sklada. V študijskih letih 2016/17 in 2017/18 so gostili 65 profesorjev, raziskovalcev in podjetnikov.

Več o gostih si lahko preberete na spletni podstrani projekta: https://www.upr.si/sl/mednarodno/gost-up

Univerza na Primorskem sicer uspešno pridobiva projekte, ki povečujejo njeno mednarodno vpetost. Letno jo tako v okviru različnih shem (bilateralni projekti, Erasmus+, drugi projekti) obišče preko 200 gostov, projekt GOST UP pa je pripomogel predvsem k dvigu kakovosti mobilnosti. Načrtno so namreč projekt izkoristili predvsem za financiranje gostovanj oseb, ki so svetovno priznane na svojih raziskovalnih področjih. Tako so, na primer, gostili Matthewa Turka, ustanovitelja Vision Technology Group pri Microsoftu, sedaj pa vodjo oddelka za računalništvo na University of California, Santa Barbara, Petra Chanthanakoneja, dobitnika številnih mednarodnih nagrad za režijo in produkcijo kratkih animiranih 3D filmov, Aarona Quigleya, direktorja SACHI na St Andrews University, in mnoge raziskovalce, ki so v samem svetovnem vrhu. S tem pa imajo največjo korist ravno študenti, saj so v stiku z ljudmi, ki oblikujejo svetovne raziskovalne trende. Štirje gosti so se po zaključenih gostovanjih odločili, da se za stalno preselijo v Koper skupaj s svojimi družinami.

Projekt je sprožil učinke tudi na drugih področjih. Tako so začeli s postopkom akreditacije skupnega študijskega programa med Univerzo na Primorskem in University of St Andrews, poglobili raziskovalna sodelovanja na različnih področjih, posodobili učne načrte in gradiva, vrstile pa so se tudi skupne prijave projektov za pridobivanje sofinanciranja iz drugih virov (predvsem Obzorje 2020, strukturni skladi, bilateralni projekti).

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.