SVETOVNI DAN POEZIJE: Nagrajenec Prešernovega sklada - Brane Senegačnik na obisku v osrednji koprski knjižnici

Koper

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja bodo v okviru praznovanja 70. obletnice in svetovnega dneva poezije, ki ga praznujemo 21. marca, gostovali lanskoletnega nagrajenca Prešernovega sklada Braneta Senegačnika, ki knjižnico virtualno obišče 16. marca, ob 19. uri. Že v petek, 12. marca, ob 18. uri, pa se v sodelovanju s Kulturnim klubom Koper, v okviru projekta Pogovori o branju obeta zanimiv pogovor s pesnico Kristino Hočevar. Oba dogodka bosta v živo potekala na Facebook spletni strani koprske knjižnice.

Brane Senegačnik

16. marca, ob 19. uri, bodo v koprski knjižnici virtualno gostili lanskoletnega nagrajenca Prešernovega sklada Braneta Senegačnika. Razkrili vam bodo skrivnosti poezije, se potopili v nagrajeno pesniško zbirko Pogovori z nikomer in z Branetovo interpretacijo poezije zaokrožili tudi svetovni dan poezije.

Brane Senegačnik je slovenski pesnik, esejist in prevajalec. Leta 1994 je diplomiral iz klasične filologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer se je leta 1995 tudi zaposlil. Prevedel je Sofoklejevo dramo Trahinke (Trahiniai) in objavil več esejev. Senegačnikova poezija je samosvoja sinteza pretanjene estetičnosti, verzne melodike in bivanjske izpovedi. S Senegačnikom se bodo v Knjižnici Koper pogovarjali o njegovi nagrajeni pesniški zbirki Pogovori z nikomer (Slovenska matica, 2019).

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper

Založnik je o knjigi zapisal: Lirična poezija nastaja tedaj, kadar zmanjka besed, ker je to, kar doživljamo, pregosto, preživo, pregloboko. Takrat iz doživljanja samega vzniknejo velika, največja vprašanja: o izvoru, o ljubezni, o smrti, o smislu. Mitična in obenem osebna vprašanja, ki prodirajo skozi vso resničnost do nedoumljivega; skozi katera nedoumljivo proseva v naš zgodovinski in vsakdanji tu in zdaj. Vprašanja, ki so zmeraj: zmeraj drugačna in zmeraj ista. Tedaj nam pomeni ne zadostujejo, potrebujemo ritme, zvočne figure in podobe, ki vzgibljejo čute, spomin in domišljijo. Zahtevne, kompleksne tradicionalne oblike, njihovo subtilno prenavljanje in "prevajanje v naš čas" v zbirki Pogovori z nikomer imajo natanko ta namen. Lirična poezija namreč ni samo za branje, temveč tudi za poslušanje in predvsem za doživljanje: tega, česar se dotika, namreč ni mogoče izreči, ampak le doživljati. Mogoče se nikjer drugje ne počutimo tako neprestopno sami kot ob teh vprašanjih in nikjer ne čutimo globlje potrebe po pogovoru. Tak pogovor, v katerem gre do konca zares, je lirična poezija: njene besede so izrečene v tišino, iz katere so prišle.

Pogovori o branju: Kristina Hočevar

Kristina Hočevar je pesnica, diplomirala je iz slovenistike in splošnega jezikoslovja. Lektorira prevodno leposlovje pri LUD Literatura, sodeluje z založbo ŠKUC Vizibilija in prevaja prozo in poezijo iz angleščine. Je avtorica šestih pesniških zbirk (V pliš, 2004; Fizični rob, 2007; Repki, 2008; Nihaji, 2009, Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda, 2012; Naval, 2017). Njena tretja zbirka Repki je bila nominirana za Veronikino nagrado in je prejela nagrado Zlata ptica, zbirka Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda, pa je prejela Jenkovo nagrado, nominirana je bila tudi za kritiško sito in za Veronikino nagrado. Njene pesmi so uvrščene v različne antologije in prevedene v 15 jezikov. Tokrat (12. marec, ob 18. uri) bo v koprski knjižnici predstavila svojo sedmo čisto svežo pesniško zbirko Rujenje.

Deli novico: