SVETOVALNA SKUPINA NI PREDLAGALA POLICIJSKE URE: Nova razkritja samovoljnega odločanja Janševe vlade

Slovenija

Po tem, ko je spletni portal Necenzurirano včeraj razkril, da je vlada vrsto odločitev pri spopadanju z epidemijo koronavirusa sprejela mimo svetovalne skupine za covid-19, je danes razkril še, da je eden izmed bolj eklatantnih primerov vladnega delovanja na lastno pest uvedba policijske ure.

Uvedba omejitve gibanja med 21. in 6. uro, ki je v veljavi že skoraj dva meseca, je izrazit primer odločanja brez strokovnih podlag, piše omenjeni portal, ki je od ministrstva za zdravje po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja pridobil 47 zapisnikov sej vladne strokovne skupine za covid-19, ki jo (zaenkrat) vodi Bojana Beović.

Zapisniki sej razkrivajo, da se je strokovna skupina v dneh pred 20. oktobrom sestala na dveh sejah, a ni na nobeni niti govorila o uvedbi policijske ure, kaj šele, da bi tak ukrep predlagala vladi.

Prav tako naj se skupina ne bi opredeljevala do prepovedi gibanja med občinami, ki je v veljavi od 27. oktobra. Več članov skupine je celo ocenilo, da bi bilo ta ukrep potrebno odpraviti, saj da ne pripomore k izboljševanju epidemiološke slike, piše portal.

Svetovalna skupina je vladi tudi predlagala, naj ne zaustavi javnega potniškega prometa, a je vlada že nekaj dni kasneje tega začela postopoma zaustavljati. Podobno se je zgodilo s cerkvami. Skupina ni nikoli predlagala, da se odpravi prepoved izvajanja verskih obredov, a je vlada v sredo odločila, da cerkve z jutrišnjim dnem ponovno odpirajo svoja vrata.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  18 .12. 2020 ob  11: 40
JJ je katastrofa, v tem primeru pa ne bi rekel, imajo praktično vse države po EU take ukrepe, zakaj bi mi bili izjema.