SVETNIKI ŽE OD MARCA Z ZAHTEVO ZA SKLIC IZREDNE SEJE: Zadković jim ni prisluhnil, redna seja konec maja

Piran

Že konec marca se je v piranski občini zapletlo z zahtevami za sklic seje, ki so jo nekateri svetniki zahtevali zaradi reševanja epidemiološke krize. Podobno se je zgodilo tudi aprila, ko je sploh ni bilo, čeprav je več svetnikov zahtevalo vzpostavitev pogojev za sklic video seje. Včeraj je na občino romala nova zahteva za sklic izredne in nujne seje, danes pa je občina sporočila, da so redno sejo sklicali za konec maja.

Že konec marca se je zataknilo s sklicem seje, ki so jo zahtevali nekateri piranski svetniki zaradi reševanja epidemiološke krize. Dopisna seja se je nato vendarle zgodila in je potekala 30. in 31. marca. A se zgodba nadaljuje tudi v april, ko sploh ni bilo sklicane redne seje, čeprav so iz svetniških skupin GZOP, SD, Levica, SMC in liste Naš kraj zahtevali, da občinska uprava uredi vse potrebne spremembe poslovnika in uvede možnost sklica seje preko video konference.

To so predlagali zaradi konstruktivnega sodelovanja vseh občinskih svetnikov in bi "se na ta način prenehalo s kratenjem nam z zakonom dodeljenih pravic pri soodločanju". Kot primer so navedli zadnjo dopisno sejo, kjer zaradi narave same seje ni bilo možnosti razprave na podan predlog dnevnega reda kot na že napisane sklepe, prav tako pa ni bilo možnosti podajanja pobud in vprašanj, so zapisali.

Na občini so zahtevo za sklic seje zavrnili in jim odgovorili, da je takšno rešitev potrebno dobro preučiti med drugim tudi z vidika izvedljivosti, ker bi se predlagana rešitev lahko izkazala za nepopolno. Na to se je odzvala svetnica iz vrst SD Meira Hot, ki je odgovor občine ocenila kot absolutno nedopusten. Kot pravi, v času razglašene epidemije prilagojeno deluje tako vlada kot tudi državni zbor in državni svet. Po njihovem vzoru bi zato lahko občinsko sejo sklicali preko videokonference, kar bi lahko storili celo brez spremembe poslovnika, kar izhaja tudi iz navodil občinam s strani Skupnosti občin Slovenije, še poudarja Hotova.

Prepričana je, da je Občina Piran v primerjavi z drugimi občinami prepasivna in razen nekaterih ukrepov, ki so bili sprejeti na predlog svetnikov na dopisni seji marca, drugih ukrepov ni bilo. To je bil tudi razlog za zahtevo svetnikov po sklicu seje, saj, kot pravi Hotova, so najbolj oškodovani občani in turistično gospodarstvo občine Piran, ki je zadnja dva meseca ostalo brez centa prihodkov.

Novo zahtevo za sklic izredne seje je občina dobila včeraj. "V odnosu na dejstvo, da je Občina Piran eno najpomembnejših in od turizma bolj odvisnih območij v Sloveniji, apeliramo na odgovorne, da je sklic seje več kot nujen, saj v trenutnem stanju ukrepi niso jasno določeni in predstavljeni javnosti, kakor tudi ni znan obseg razpoložljivih finančnih sredstev," so zapisali predlagatelji iz svetniške skupine GZOP.

Po mnenju občine izredna seja ni potrebna

Na piransko občino smo se danes obrnili z vprašanji, kdaj načrtuje sklic seje in zakaj ni prisluhnila pozivom. "Za sklic izredne seje ni potrebe, saj bo Občina Piran izvedla redno sejo. Svetniki še niso dobili uradnega vabila na redno sejo, zato smo verjetno včeraj od ene izmed svetniških skupin dobili po elektronski pošti," odgovarjajo na občini, kjer so oznanili datum, da bo redna seja potekala 28. maja in bo zaradi večje varnosti udeležencev izvedena v Gledališču Tartini v Piranu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
UG |  13 .05. 2020 ob  20: 08
Nevem kaj bi rekel.... Prepustim komentarjem drugim bolj veščim in strokovno usposobljenim. Naj analizirajo kako in kaj. Nevem sploh kaj bi rekel...