DOGOVOR JANŠE, TONINA, LOGARJA IN POČIVALŠKA: "Slovenija je pripravljena okrepiti prisotnost Slovenske vojske v vzhodnih članicah zveze Nato"

Slovenija

Premier Janez Janša je obsodil rusko priznanje neodvisnosti ukrajinskih samooklicanih republik Doneck in Lugansk. Zavzel se je, da EU Ukrajini ponudi perspektivo polnopravnega članstva. Janša ter ministri Matej Tonin, Anže Logar in Zdravko Počivalšek so se kasneje dogovorili, da je Slovenija pripravljena podpreti članstvo Ukrajine v EU.

"Rusko priznanje dveh separatističnih ozemelj v Ukrajini je očitno kršenje mednarodnega prava ter dogovorov iz Budimpešte in Minska. Slovenija obsoja to nezakonito dejanje. EU mora Ukrajini ponuditi perspektivo polnopravnega članstva," je na Twitterju ponoči zapisal Janša.

Da Slovenija ostro obsoja odločitev ruskega predsednika Putina, je na Twitterju zapisalo tudi zunanje ministrstvo. "Ti sovražni ukrepi predstavljajo očitno kršitev mednarodnega prava in zavez iz dogovorov iz Minska, ne bodo ostali brez posledic," so sporočili.

Ponovili so, da Slovenija neomajno podpira neodvisnost, suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine v okviru mednarodno priznanih meja. Na MZZ so izrekli tudi podporo ukrajinskemu vodstvu v luči te "agresije, v celoti in enostransko sprožene s strani Rusije".

Obrambno ministrstvo je medtem na Twitterju zapisalo, da je minister Matej Tonin v luči dogajanja v Ukrajini opravil konferenčni klic s premierjem Janšo, zunanjim ministrom Anžetom Logarjem in gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom. Izmenjali so aktualne informacije in uskladili pristop Slovenije do krize.

"Slovenija je pripravljena podpreti članstvo Ukrajine v EU in okrepiti prisotnost Slovenske vojske v vzhodnih članicah zveze Nato," je Mors zapisal na Twitterju.

Tonin je v sporočilu za javnost zapisal, da je rusko priznanje separatističnih ozemelj na vzhodu Ukrajine grobo kršenje mednarodnega prava ter poseg v ozemeljsko celovitost in suverenost. "V luči dogajanja in stopnjevanja napetosti smo takoj uskladili pristop Slovenije do trenutne situacije v Ukrajini," je zapisal. Dodal je, da je Slovenija pripravljena podpreti članstvo Ukrajine v Evropski uniji in okrepiti prisotnost Slovenske vojske v vzhodnih članicah zavezništva.

Glede na to, da je Rusija priznala separatistične regije v okviru starih sovjetskih meja, "je to z drugimi besedami vojna napoved Ukrajini," je še zapisal.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v ponedeljek zvečer proruski separatistični regiji Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine priznal kot neodvisni ljudski republiki. Po govoru o razmerah na jugovzhodu Ukrajine, ki ga je prenašala ruska državna televizija, je podpisal odlok o njunem priznanju. Odredil je napotitev vojske v separatistični regiji "za zagotovitev miru" in ruskemu zunanjemu ministrstvu naložil vzpostavitev diplomatskih odnosov z obema regijama, ki sta mednarodnopravno del Ukrajine.

Mednarodna skupnost je večinoma obsodila ravnanje ruskega predsednika, o tej temi pa je razpravljal tudi Varnostni svet Združenih narodov. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je mednarodno skupnost pozval k podpori.

Francosko predsedstvo Svetu EU pripravlja nabor sankcij

Francosko predsedstvo Svetu EU pripravlja nabor sankcij, ki naj bi jih EU sprejela zaradi ruskega priznanja ukrajinskih pokrajin Doneck in Lugansk kot neodvisnih držav. Stalni predstavniki članic EU naj bi se sestali danes ob 9.30, je tvitnilo francosko predsedstvo.

Neimenovani predstavnik iz Elizejske palače je ob tem opozoril, da v vmesnem času ni mogoče izključiti dodatnih ruskih vojaških akcij, a da ima EU že pripravljen nabor ruskih entitet in posameznikov za "uravnotežen odziv" na odločitev Putina, da prizna neodvisnost Donecka in Luganska ter tja napoti vojsko "za zavarovanje miru", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Borrell sankcije EU proti Rusiji napovedal za danes popoldne

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je danes v Parizu sprejetje sankcij unije proti Rusiji zaradi priznanja neodvisnosti Luganska in Donecka napovedal že za to popoldne. Šlo naj bi za sankcije proti odgovornim za priznanje neodvisnosti, ne pa za gospodarske sankcije proti Rusiji. Danes dopoldne se v Bruslju sestajajo veleposlaniki članic pri EU, ki bodo razpravljali o naboru sankcij. Nato bo v Parizu po srečanju o indijsko-pacifiški regiji izredno neformalno zasedanje zunanjih ministrov unije, ki bodo sprejeli odločitve o sankcijah, je povedal Borrell.

Podrobnejši ni želel biti, pričakujejo pa se sankcije proti odgovornim za priznanje neodvisnosti proruskih separatistov v Lugansku in Donecku na vzhodu Ukrajine, in sicer gre v primeru takšnih sankcij običajno za zamrznitev premoženja in prepoved potovanja v unijo.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel sta namreč sinoči v skupni izjavi napovedala, da se bo unija odzvala s sankcijami proti "vpletenim v to nezakonito dejanje". Michel je sicer govoril z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in mu izrazil popolno solidarnost EU z Ukrajino in popolno podporo ozemeljski celovitosti države. "Ruska poteza je napad na mednarodno pravo in mednarodni red na temelju skupnih pravil," je sporočil na Twitterju.

Ključno vprašanje, ki se trenutno zastavlja, je, ali bo mednarodna skupnost dosedanje poteze Rusije razumela kot vojaško posredovanje v Ukrajini in sprožila celoten sveženj sankcij, ki so ga pripravile EU, ZDA in podobno misleče partnerice.

Biden uvedel sankcije za Doneck in Lugansk

Ameriški predsednik Joe Biden je kmalu zatem, ko je ruski predsednik priznal neodvisnost separatističnih ukrajinskih pokrajin Doneck in Lugansk, uvedel sankcije proti vsem, ki bodo tam opravljali kakršnekoli transakcije. Sankcije je že napovedala tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki, ki je razložila, da gre za ločene sankcije od tistih, ki bodo uvedene, če bo Rusija nadaljevala z oboroženo agresijo proti Ukrajini.

Putin je sicer kmalu po priznanju izdal ukaz vojski, naj "zavaruje mir" v Donecku in Lugansku. Ko se bo to zgodilo, bodo sledile nove sankcije ZDA in predvidoma tudi zavezniških držav, kot obljubljajo od začetka zaostrovanja ukrajinske krize.

ZDA so hkrati z izdajo Bidnovega ukaza o sankcijah skupaj z zavezniškimi državami zahtevale izredno sejo Varnostnega sveta ZN, odločitev o tem pa je odvisna od predsedujoče države. Varnostnemu svetu ZN februarja sicer predseduje Rusija. V vsakem primeru pa bo Varnostni svet ZN vsebinske odločitve proti Rusiji težko sprejel, ker ima pravico do veta.

Bidnove sankcije sicer prepovedujejo nove investicije v separatističnih regijah, prepoved izvoza v ZDA iz omenjenih regij, kakor tudi izvoza iz ZDA, prepoved vseh vrst finančnih transakcij in zamrznitev premoženja omenjenih regij in posameznikov iz omenjenih regij v ZDA, kot bo določilo ministrstvo za finance ZDA. Uvaja se tudi prepoved vstopa v ZDA osebam, ki jih bosta izbrala State Department in ministrstvo za domovinsko varnost.

Rusija naj bi na vzhodu Ukrajine gradila svoja oporišča

Rusija namerava v separatističnih pokrajinah Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine graditi svoja vojaška oporišča, piše v "sporazumih o prijateljstvu", ki sta bila sklenjena ob ruskem priznanju teh pokrajin kot samostojnih republik. Ruska vojska naj bi skrbela tudi za varnost njunih meja. Sporazumi pa so sklenjeni za najmanj deset let.

Vsebino obeh sporazumov je na svojih spletnih straneh objavil spodnji dom ruskega parlamenta, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kaj pomeni skupno varovanje meja in katere bodo meje, ki naj bi jih varovali, zaenkrat ni povsem jasno. Analitiki pa že opozarjajo, da sta formalno regiji Doneck in Lugansk precej večji od ozemlja, ki ga od začetka vstaje leta 2014 nadzorujejo separatistični uporniki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  23 .02. 2022 ob  10: 59
poglej te si fotko nevarnega toninića ki je res hud tip tak rambo care
pa unega putina ko gleda ko eno revše
naš tončić je res tšna lafa samček pravi vojščak na pogled rečejo u tudi martin krpan, pač ti vzbuja neko strahospoštovanje
matej tonin...brrrrrrm me kar srh spreleti da moraš imet posla s takim..
pa tudi ko slovenija zagrozi rusiji ali kakšni velesili...pa dejmo bit iskreni no... ni jim lih vseeno
jamo matej tonin - tonina pašteta . idemo..za eu s toninčićem naprej
Istriano |  22 .02. 2022 ob  14: 56
Tonin je dal navodila za varčevanje z municijo: "vsak šus en Rus"!
 |  22 .02. 2022 ob  12: 50
OKREPITI ...hmmm
s kolikimi silami, šest ali osem vojačkov?
 |  22 .02. 2022 ob  12: 07
bravo "štupido" STO!!!!

in dej zdej si bodo spet zmišljevali neko ime kao vojaške operacijo tipo "udarna pest!"
pol poči petarda in vsi spičkajo takojci domov

forešti fuori dalle balle - istra vam materina
Istriano |  22 .02. 2022 ob  10: 15
11
Zakaj riniti tja kamor ni treba?
Nixon |  22 .02. 2022 ob  09: 21
12
Zdaj je to kršitev mednarodnih zakonov. Pozabil je pa da je veselo priznal neodvisnost separatistov na Kosovu. Dvostuka merila mogoče? Ali je vse to samo hlapčevska umazana politika interesov.
štupido |  22 .02. 2022 ob  08: 43
14
Tudi mi bi rabili eno SVOBODNO TRŽAŠKO OZEMLJE da se rešimo te lopovske golazni ki skrbi samo za svoje interese.
štupido |  22 .02. 2022 ob  08: 22
12
Ko si moral svojo državo naredit je bilo ok