SVET V SKRBEH: Ali eksplozija na Poljskem pomeni vstop zveze Nato v vojno? (VIDEO)

Svet

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je opozoril, da je absolutno nujno preprečiti eskalacijo vojne v Ukrajini, potem ko je na vzhod Poljske padla raketa in ubila dva človeka. Podobno so se odzvale francoske oblasti, k previdnosti pri odzivu sta pozvala tudi ameriški predsednik Joe Biden in poljski predsednik Andrzej Duda.

Posledice eksplozije

Poljska vlada je ponoči potrdila, da sta v eksploziji rakete v poljski vasi Przewodow blizu meje z Ukrajino v torek popoldne umrli dve osebi, potem ko je izstrelek zadel skladišče z žitom. V prvih odzivih številni svetovni voditelji pozivajo k previdnosti in umiritvi razmer.

"Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je zelo zaskrbljen zaradi poročil o eksploziji rakete na poljskem ozemlju," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP povedal njegov tiskovni predstavnik Farhan Haq. "Nujno se moramo izogniti zaostrovanju vojne v Ukrajini."

Tudi Francija je danes pozvala k "izredni previdnosti" glede ugotavljanja izvora rakete na Poljskem in dodaja, da ima veliko držav v regiji podobno orožje. "Logično je, da k temu vprašanju pristopamo z največjo možno previdnostjo," je dejal predstavnik francoskega predsedstva.

"Če ugotovimo, za katero vrsto rakete je šlo, še ni nujno, da s tem ugotovimo tudi, kdo jo je izstrelil," je dejal francoski uradnik in ob tem opozoril na precejšnje tveganje eskalacije vojne. "To je tema, pri kateri res ne želimo narediti napake," je dodal.

Tudi Bela hiša je bila v prvih odzivih previdna in uradno še nikomur ni pripisala krivde za izstrelitev rakete.

V zgodnjem jutranjem telefonskem klicu z Balija je Biden poljskemu kolegu Dudi dejal, da "morata s svojima ekipama ostati v tesnem stiku, da bi določila ustrezne naslednje korake v nadaljevanju preiskave", so sporočili iz Bele hiše.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je danes pozval svoje rojake, naj ostanejo mirni, Duda pa je že pred tem dejal, da ni nedvoumnih dokazov o tem, od kod je raketa priletela, in da je po njegovem mnenju šlo za osamljen incident.

Glede na nekatere navedbe naj bi dejansko šlo za raketo ukrajinske protiraketne obrambe. To je po informacijah nemške tiskovne agencije dpa Biden sam dejal na izrednem srečanju z voditelji Nata in skupine G7.

Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP, ki se po navedbah BBC sklicuje na tri neimenovane ameriške uradnike, gredo v tej smeri tudi prve ugotovitve preiskave, ki kažejo, da so raketo, ki je padla na Poljsko, ukrajinske sile izstrelile v obrambo pred prihajajočo rusko raketo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer nemudoma obtožil Rusijo in napad označil za udarec v obraz skupini G20, rusko obrambno ministrstvo pa krivdo kategorično zanika in vse obtožbe zavrača kot provokacije.

Po eksploziji na Poljskem opoldne zasedanje sveta za nacionalno varnost

Potem ko je na vzhod Poljske v torek zvečer padla raketa in ubila dva človeka, se bo danes opoldne sestal Svet za nacionalno varnost (SNAV), so za STA potrdili v kabinetu predsednika vlade. Zahod je sicer v odzivih na dogodek zadržan, po nekaterih navedbah pa naj bi šlo za raketo ukrajinske protiraketne obrambe.

Eksplozija na Poljskem je vzbudila skrbi, da to pomeni vstop zveze Nato, katere članica je Poljska, v vojno, ki jo Rusija vodi proti Ukrajini. Vendar so se Bela hiša in zavezniki odzvali previdno, napetosti pa je skušal umiriti tudi poljski predsednik Andrzej Duda, ki je dejal, da ni nedvoumnih dokazov o tem, od kod je priletela raketa. Ta naj bi bila sicer ruske izdelave.

Zaradi eskalacije so se ob robu vrha G20 ponoči sestali voditelji držav G7 in nekaterih držav zveze Nato. Po sestanku je ameriški predsednik Joe Biden ocenil, da je malo verjetno, da je bila raketa, ki je padla na vzhod Poljske, izstreljena iz Rusije. Glede na nekatere navedbe ameriških predstavnikov bi lahko šlo za raketo ukrajinske protiraketne obrambe.

O nadaljnjih korakih naj bi se zahodne zaveznice odločile, ko bodo znane ugotovitve preiskave. Na izrednem zasedanju se bodo medtem danes ob 10. uri v Bruslju sešli stalni predstavniki pri zvezi Nato.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  16 .11. 2022 ob  13: 23
Vsem je jasno da je to inside job. Zda vedno tako zacenja vojna in sedaj je to naredila kokainska zelena marioneta po navodilih gringosov
hribi |  16 .11. 2022 ob  12: 38
Sedaj je pravi trenutek da napademo Ukrajino zaradi bombardiranja članice zveze Nato.