SVET ŠOKIRAN NAD PRIZORI V BUČI: Janša pokol primerjal z dogajanjem v Katinskem gozdu, Rusi vse zanikali (FOTO)

Svet

Tako ukrajinski politiki kot mednarodna javnost so zgroženi nad ruskimi grozodejstvi v ukrajinski Buči. Masovne poboje civilistov, o katerih poročajo lokalne oblasti in novinarji na terenu, v Kijevu označujejo za genocid in vojne zločine. Iz sveta se vrstijo pozivi k neodvisni preiskavi dogodkov, pregonu odgovornih in ostrejšim sankcijam. Tudi premier Janez Janša je danes na Twitterju ostro obsodil grozodejstva. Dogajanje v Ukrajini je ob tem primerjal s tragedijo v poljskem Katinu med drugo svetovno vojno.

"To je genocid. To je eliminacija celotne države in naroda," je dan po tem, ko so iz Buče začela prihajati pretresljiva poročila, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ocenil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Tudi kijevski župan Vitalij Kličko je v pogovoru za nemški časnik Bild ocenil, da je mogoče dogajanje v Buči in drugih krajih okoli Kijeva opisati le kot genocid.

Ukrajinski premier Denis Šmihal je na Twitterju zapisal, da je Rusija v času okupacije Buče ter drugih naselij okoli Kijeva ponovila "najhujše, kar pomnimo iz zgodovine represije in nehumanih zločinov". "Ukrajina ne bo pozabila teh zločinov okupatorjev. Ne bomo mirovali, dokler ne kaznujemo odgovornih," je zapisal.

Svetovalec Zelenskega Sergej Nikiforov je za britanski BBC dejal, da so ukrajinske oblasti po umiku ruskih sil v krajih, kot so Buča, Irpin in Hostomel, naletele na srce parajoče prizore, ki spominjajo na vojne zločine. Izpostavil je skupinska grobišča, ustreljene civiliste z za hrbtom zvezanimi rokami ter napol zažgana trupla, kot da je skušal nekdo na hitro zakriti sledi svojih dejanj.

"Območje Kijeva. Pekel 21. stoletja (...) Najhujši nacistični zločini so se vrnili v EU," je na Twitterju zapisal še en svetovalec predsednika Mihajlo Podoljak ter pozval k dodatnim sankcijam proti Rusiji. Poboj civilistov v Buči je bil "načrtovani masaker", je tvitnil zunanji minister Dmitro Kuleba in zahteval "nove uničujoče sankcije G7".

Ostri odzivi, zgroženost, pozivi k preiskavi in ocene, da gre za vojne zločine, se vrstijo tudi iz tujine, med drugim iz EU, ZDA in zveze Nato.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je poboje civilistov označil za "grozljive" in poudaril, da čemu podobnemu Evropa ni bila priča več desetletij.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na Twitterju zapisala, da so jo poročila o "neizrekljivih grozotah" na območjih, s katerih se umika Rusija, "šokirala". Pozvala je k neodvisni preiskavi in poudarila, da bodo odgovorni za vojne zločine odgovarjali.

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola, ki je ta teden obiskala Kijev, je menila, da gre za "kruto realnost Putinovih vojnih zločinov". "Svet mora vedeti, kaj se dogaja. Uvesti moramo strožje sankcije. Storilci in njihovi poveljniki morajo odgovarjati," je zapisala na Twitterju.

Nove sankcije proti Rusiji je medtem že napovedal predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Tudi on je zapisal, da so ga podobe ruskih grozodejstev na območju Kijeva šokirale.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je prav tako poudaril, da morajo ruske oblasti "odgovarjati za zločine" v Buči.

Britanska zunanja ministrica Liz Truss je v izjavi Rusijo obsodila "nediskriminatorne napade na nedolžne civiliste" in menila, da morajo biti ta dejanja preiskana kot vojni zločini. Velika Britanija bo po njenih besedah "podprla kakršno koli preiskavo Mednarodnega kazenskega sodišča".

Nemški kancler Olaf Scholz je pozval, naj se dostop do območja domnevnih zločinov nemudoma zagotovi Mednarodnemu odboru rdečega križa, ki naj tako neodvisno ugotovi dejansko stanje. "Te zločine ruske vojske moramo razjasniti," je dejal in pozval h kaznovanju odgovornih.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je za televizijo CNN dejal, da so prizori, kakršni prihajajo iz Buče, "vsakodnevna realnost, dokler se bo ruska brutalnost proti Ukrajini nadaljevala".

Nevladna organizacija Human Rights Watch (HRW) pa je rusko vojsko v Ukrajini danes obtožila vrste vojnih zločinov, vključno z usmrtitvami civilistov, plenjenjem in posilstvi. Vojne zločine naj bi ruski vojaki zagrešili v okolici mest Kijev, Harkov in Černigiv, organizacija pa je svoje trditve osnovala na pogovorih z desetimi pričami, žrtvami in prebivalci. "Primeri, ki smo jih zabeležili, govorijo o neizrekljivi, namerni krutosti in nasilju nad ukrajinskimi civilisti," je dejal direktor HRW za Evropo Hugh Williamson. "Posilstvo, umor in druga nasilna dejanja proti ljudem v rokah ruskih sil bi morali biti preiskani kot vojni zločini," je dejal.

Namestnica ukrajinskega premierja Irina Vereščuk je sicer Rusijo danes obsodila tudi, da je ugrabila skupno že 11 ukrajinskih županov in županij. V video sporočilu, objavljenem na aplikaciji Telegram, je dodala, da so ukrajinske oblasti tudi o tem obvestile Mednarodni odbor Rdečega križa, Združene narode in druge organizacije, tako kot to delajo za vse izginule civiliste.

Poročila o novih ruskih grozodejstvih, pa tudi eksplozije v strateško pomembnem ukrajinskem pristaniškem mestu Odesa, prihajajo v času, ko je v Moskvo prispel humanitarni odposlanec generalnega sekretarja Združenih narodov Antonia Guterresa, Martin Griffiths. Ta se bo iz Moskve podal še v Kijev. Tako Rusija kot Ukrajina sta po Guterresevih besedah pristali na srečanje z njim, cilj pa naj bi bil vzpostaviti "humanitarno prekinitev ognja".

Janša pokol v Buči primerjal z dogajanjem v Katinskem gozdu

"To so množični zločini proti človečnosti. Ruska armada se vede kot horda rabljev KGB v Katinu. Ter v številnih drugih krajih pred in po tem. Nikoli ne prevzema odgovornosti. Potem ko smo videli pokol v Buči, nas je groza sploh pomisliti, čemu bomo priča v Mariupolju," je tvitnil Janša.

V Katinskem gozdu se je aprila 1940 zgodil pokol skoraj 22.000 Poljakov, ki v Rusiji še vedno ostaja v veliki meri tabu. Pokol poljskih vojnih ujetnikov, večinoma častnikov in intelektualcev, s streli v tilnik je namreč izvedla tedanja sovjetska Rdeča armada oziroma sovjetska tajna policija NKVD na ukaz Josipa Stalina.

Rusija zanika poboje civilistov v Buči

Rusko obrambno ministrstvo je danes zatrdilo, da ruske sile niso ubile civilistov v kraju Buča. Kot je zatrdilo, v času, ko je bila Buča pod rusko zasedbo, niti en lokalni prebivalec ni bil žrtev kakršnihkoli nasilnih dejanj. Dodali so še, da je ruska vojska tamkajšnjim prebivalcem dostavila 452 ton pomoči.

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še zatrdilo ministrstvo, so imeli vsi prebivalci "možnost, da svobodno zapustijo naselje v smeri severa", saj so predmestja Kijeva južno od Buče takrat neprestano obstreljevale ukrajinske sile. Pretresljive fotografije in video posnetke trupel, ki prekrivajo ulice Buče, so v Moskvi označili kot provokacijo in "še eno produkcijo režima v Kijevu za zahodne medije".

Ministrstvo je obenem poudarilo, da so ruske sile Bučo zapustile že v sredo, 30. marca, dan potem, ko je Moskva napovedala bistven umik svojih sil z območja Kijeva in Černigiva v Ukrajini. Omenjeni posnetki so nato v javnost prišli šele v soboto, so opozorili. Sam župan Buče Anatolij Fedoruk je 31. marca potrdil odhod ruskih sil in pri tem ni niti omenil kakšnega ubitega civilista z rokami, zvezanimi na hrbtu. Tovrstne navedbe so se pojavile šele kasneje, potem ko so v kraj prispeli pripadniki ruskih varnostnih služb, so še izpostavili na ruskem ministrstvu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  05 .04. 2022 ob  11: 04
@stiv, če smo mi ruski podložniki, ste potem vi ukrajinski naci podložniki. Nimaš prav nobenih dokazov, vse kar je izgledalo so demistificirali. Malo se izobrazi. Ti bi lahko vmes izkazal kaj spoštovanja do mrtvih prebivalcev Donbasa, ki štejejo krepko čez 4000, po enih podatkih 10.000, ki so jih klali ukrajinski naciji. Pa izkaži še kaj spoštovanja do 11 miljonov mrtvih civilistov, ki jih je ameriški stroj pobil v 20 in več letih.
Kar nas nekatere muti so nesramne laži in demoniziranje samo ene strani.
Sicer tudi po mojem Putin kot tiran spada pred sodišče, vendar v kompletu z Zelenskim, vsemi ameriškimi predsedniki zadnjih desetletih, britanskimi zločinci, ...
Stiv Rivs |  05 .04. 2022 ob  08: 17
-1
Putinovi podložniki ste prav ene merde od ljudi.
Tu dajate neke linke na youtube, kjer lahko 2 (DVE!) uri gledamo in poslušamo dva tipa ki nakladata.
Kot da bi šel v oštarijo in poslušal dva tipa za šankom.
A to so dokazi za kaj ?
V Buči pa imamop 400 in več zaklanih civilistov.
Dokazano so bili usmrčeni s strani ruske armade, na desetine očividcev, na desetine posnetkov, celo satelitski.
Vi pa nam servirate dva tipa v kafiču.
Sram vas bodi.
Izkažite toliko spoštovanja do mrtvih, da vsaj za kak dan prenehate s to prorusko propagando !
td |  05 .04. 2022 ob  07: 44
@bubobubo, ja se strinjam s tabo. Nekaj pa dodatno močno smrdi, če samo eni strani dovoliš povedat svojo resnico, drugo pa v celoti blokiraš. Jasno je že dolgo, da so ukrajinci nemoteno pobijali tisoče ljudi v Donbasu z vso vojaško tehniko, imajo total prepojeno vojsko, policijo, ... z nacisti, Azov je samo elitna nacistična brigada, ....
td |  05 .04. 2022 ob  07: 43
Dajte si raje proameriški ritolizniki malo pogledat dejstva, nobenega pokola, zrežirano s strani druge strani, tukaj en zelo dolg video na temo, so se prav lotili raziskovati.

www(dot)youtube.com/watch?v=uVJq8OawQYk
Stiv Rivs |  04 .04. 2022 ob  18: 32
-1
Materialni izvajalci masakra v Buči so znani.
Izvedla jo je vojaška enota 514600 64-te brigade pod vodstvom 41 letnega polkovnika Omurbekov Azatbek Asanbekovič-a
Masaker se je dogajal približno 10 dni.
Ljudje so imeli prepoved izstopa iz hiše.
Vsakega prebivalca, ki je v teh dneh pogledal iz hiše so takoj ubili.
Imeli so tudi mučilnico v eni kleti, kjer so našli veliko trupel.
VSE ŽRTVE O KATERIH JE GOVORA SO BILI CIVILISTI.
Pjero Shriba |  04 .04. 2022 ob  14: 53
-1
Ti naši Putinovi fanatiki še vedno negirajo ta masaker.
Pred leti sem živel v Nemčiji in mi ni bilo jasno, kako lahko nekateri tam gor negirajo holokavst.
Tudi pri nas se je našel kak tak idiot.
Danes pa so se kar konkretno razmnožili.
Nacisti bi ob prvi priliki najraje, kar sami klali ljudi.
Pomanjkljiva vzgoja in predvsem neverjetna ignoranca.

manemebasat |  04 .04. 2022 ob  13: 39
Pjero in Stiv sta placana, da treseta komentarje v prid nacisticnim ukrajincem, marionetam zda in eu ter glavnega akterja te farse Schwaba. Al ti, ali sta pa zabita ko ku rac!
štupido |  04 .04. 2022 ob  11: 24
Pjero ajde oladi
bubobubo |  04 .04. 2022 ob  11: 20
V vojni ni dobrih in slabih, vojne so vedno krvave, krivične, umazane neglede na kateri strani stojiš, komu kaj verjet je pa veliko vprašanje
 |  04 .04. 2022 ob  10: 06
-2
dejstvo je, da v bivšem YU internetu mrgoli pro-ruskih botov, ki se zavedno ali nezavedno hranijo s propagando katera se preko fejsbuka in "srpske matice" širi tudi po slovenskih spletnih straneh. Samo poglejte število pozitivnih in negativnih všečkov pod mojim sporočilom. Dejstvo je, da je Ukrajina suverena država, pa naj si bo še tako nacionalistično usmerjena in, da vojska sosednje države na njenem teritoriju nima kaj početi. Dejstvo je tudi, da ruski propagandni stroj neprekiinjeno dela na širjenju zdrahe in dezinformiranju. Dejstvo je Anton, da to kar ti praviš ne štima ravno 100% Marsikatero trupo trohni več ko teden dni v Buči, ampak to tvoji viri ne povedo. Prorusi naj gredo na podaljšani dopust v Rusijo, kaki dve-tri leti, boste videli kako vam bo tam dobro in boste lahko svoja stališča izražali v javnosti.
štupido |  04 .04. 2022 ob  07: 32
Stiv rivs, pjero shriba vidva sta prav za emigrirat v ameriko, instagram pajaca
Pjero Shriba |  03 .04. 2022 ob  23: 09
-13
Dejstvo je samo eno.
Putinova okupacijska vojska je zbombardirala Ukrajino do te mere, da je njihova "denacifikacija" postala en sam velik masaker , kar je nedvoumno vojni kriminal.
Enako je vojni kriminal masaker v Srebrenici in holokavst.
In vedno se najdejo idioti nacisti, ki vse to negirajo.
Nacisti so bili, so in bodo vedno med nami.
1