ŠVEDSKA POSKUSNO UVAJA 6-URNI DELOVNIK: Toyota že 13 let s krajšim delovnim časom

Svet

Oblasti v švedskem mestu Göteborg preizkušajo šesturni delovnik. Februarja so ga uvedli za medicinske sestre v domu za ostarele Svartedalens, prvi rezultati pa kažejo na uspeh. Trend preizkušajo tudi druge javne ustanove, pa tudi številna podjetja.

Švedska je s šesturnim delovnikom eksperimentirala v 90. letih prejšnjega stoletja, vendar so ti poskusi po prevzemu oblasti s strani desnice zastali. Tokratni poskus je bil tako prvi po več letih, v katerem so osebju delovnik skrajšali z osmih na šest ur za nespremenjeno plačilo, je poročal The Guardian.

Izčrpanost vodi v bolezen in depresijo

V poskus vključene sestre so bile zelo zadovoljne. Kot so poročale, so manj utrujene in imajo veliko več energije tako za delo kot za družino oziroma prosti čas.

Zaradi izčrpanosti se med zaposlenimi pojavljajo bolezni in depresija, porušeno razmerje med službenim in zasebnim življenjem pa ne koristi nikomur.

Toyota že 13 let s krajšim delovnim časom

Šesturne delovnike so uvedli za nekatere oddelke v bolnišnicah v Göteborgu in v mestu Umea. Idejo pa že nekaj časa pozna tudi zasebni sektor.

Servisni center Toyote v Göteborgu tako že več kot desetletje deluje s skrajšanim delovnim časom. Šesturni delovnik so uvedli pred 13 leti in pri tem ostajajo. Stranke so bile pred tem nezadovoljne s čakalnimi vrstami, osebje pa pod stresom, ki je vodil v napake, je za Guardian pojasnil direktor Martin Banck.

Tako so prešli z urnika od 7. do 16. ure na šesturni delovnik s polno plačo. Del ekipe začenja ob 6. uri, drug pa opoldne. Odmorov je manj in so krajši, na tak način pa deluje 36 mehanikov.

Rezultati so odlični

"Zaposleni se počutijo bolje, bolniških odsotnosti je manj in lažje je pridobiti nove ljudi," rezultate izpostavlja Banck. Osebje tudi manj časa rabi za pot v in iz službe, saj se izognejo glavnim konicam, bolj učinkovito rabijo material in stroje, kar zmanjšuje stroške. Dobiček se je povečal za četrtino.

 

Deli novico:

spet jz |  28 .09. 2015 ob  23: 25
na delu .... imam 15 urni delovnik...
LEX |  28 .09. 2015 ob  17: 12
Glej ga zlomka, kaj pa bodo sedaj na to potezo porekli npr. naši zanikrni kapitalisti? Valda ne, da je Švedska komunajzarska država, ki iz svojega delavskega razreda ne izžema zadnje kapljice krvi....
100% |  28 .09. 2015 ob  16: 06
večja učinkovitost!
e ja |  28 .09. 2015 ob  15: 35
vse se da če se hoče. Naši slovenski osli pa bi nas nagnali delat 24 ur na dan, samo, da napolnejo svoje žepe brez dna!!