ŠVEDI VEDNO BOLJ JEZNI NA SVOJE VODITELJE: Potrč pa še vedno išče nesmisle v slovenskem pristopu (VIDEO)

Svet

Na Švedskem je zaupanje javnosti v vlado močno upadlo, potem ko so več ministrov in javnih uslužbencev ujeli pri kršenju priporočil, ki jih je vlada sprejela v prizadevanjih za omejitev širjenja novega koronavirusa, je pokazala v tem tednu objavljena javnomnenjska raziskava. Med tem je televizijski voditelj Marko Potrč v četrtek objavil nov videoposnetek, v katerem ugotavlja, da se bo tudi Švedska najverjetneje kmalu vdala "pritiskom medijev" in zaostrila ukrepe. Znova je poudaril, da ni proti ukrepom, ampak za "razumne ukrepe". Še posebej ga motijo zaprte šole in vrtci.

V raziskavi, ki jo je objavil švedski časnik Aftonbladet, je 42 odstotkov vprašanih izjavilo, da ima "zelo malo" zaupanja v premierja Stefana Lofvena, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Da Lofven uživa "zelo malo" njihovega zaupanja, je tokrat odgovorilo deset odstotnih točk več vprašanih kot decembra lani. 31 odstotkov vprašanih Švedov ima "zelo visoko" ali "dokaj visoko" stopnjo zaupanja v vlado, kar je za sedem odstotnih točk manj kot decembra, je pokazala raziskava.

Vlada v Stockholmu je v pandemiji covida-19 ubrala drugačen pristop kot druge evropske države in se ni odločila za zapiranje države ali ustavitev javnega življenja. Oblasti ljudi pozivajo, naj "prevzamejo odgovornost" in spoštujejo priporočila o socialni distanci in izogibanju nenujnih potovanj. Ker nekateri ministri in javni uslužbenci niso upoštevali teh nasvetov in priporočil, je javnost na Švedskem ogorčena, poroča AFP.

Med božično-novoletnimi prazniki so namreč zaokrožile fotografije premierja Lofvena med obiskom trgovine z urami v središču Stockholma. Pravosodno ministrico Morgan Johansson so fotografi "ujeli" med božično-novoletnim nakupovanjem, finančno ministrico Magdaleno Andersson pa, ko si je tik pred božičem v švedskem smučarskem središču sposojala smuči.

Najbolj je Švede razburil vodja agencije za izredne razmere Dan Eliasson, ki je s hčerko preživel božič na Kanarskih otokih. Švedski dnevnik Expressen poroča, da je Eliasson potoval z letalom le dober teden dni po tem, ko je vlada ljudem priporočila, naj ne potujejo v tujino, razen če je to "potrebno".

Marko Potrč

Zaradi "mehkejšega pristopa" v boju proti pandemiji koronavirusa se je na Švedsko pred nekaj meseci preselil tudi slovenski televizijski voditelj Marko Potrč. V več videoposnetkih, ki jih je v drugem valu pandemije objavil na družbenem omrežju Facebook, je zagovarjal švedski način, a v najnovejšem ugotavlja, da bo tudi ta najverjetneje v kratkem doživel nekaj sprememb: "Nekdo z boljšimi rezultati, v tem primeru Švedska, bo svoj pristop najverjetneje zamenjal s tistim, ki ga imajo države s slabšimi rezultati. Tukaj se je potrebno vprašati, kdo je tukaj nor?"

Potrč na glas zagovarja predvsem odprte šole in vrtce. Ob novici, da se le-ti ne bodo odprli vsaj do 18. januarja, najverjetneje pa bodo ostali zaprti še dlje, je posnel nov videoposnetek, v katerem je naštel nekaj "bizarnih nesmislov". "Še naprej bo prepovedano druženje in zbiranje. Lahko pa se boste še naprej zbirali in družili v gneči, če boste čakali na test. /.../ Zakaj ne potrebujemo testa za čakanje v vrsti na test? Za smučanje je potrebno opraviti test, za druženje v cerkvi ali trgovini, kjer smo v zaprtem prostoru z drugimi ljudmi, pa ne," ugotavlja in se sprašuje voditelj.

Vsem njegovim mislim lahko prisluhnete v spodnjem videoposnetku.

ZMAGA PROTI BOJANU POŽARJU NA SODIŠČU! DA BO V SPOMINU OSTALO, ZA KAJ SE JE DEJANSKO ZAVZEMAL MARKO POTRČ...

ZMAGA PROTI BOJANU POŽARJU NA SODIŠČU! DA BO V SPOMINU OSTALO, ZA KAJ SE JE DEJANSKO ZAVZEMAL MARKO POTRČ... Bojan Požar bo, kot kaže, le moral objaviti popravek, ker je res milo rečeno prikazoval grdo izkrivljeno sliko. Laži. Ali je to njegovo »standardno« početje, si lahko razlaga vsak sam. Jaz se z njim sicer v 99% primerov dejansko ne ukvarjam. Ker zame ni novinar, temveč nekaj drugega. Nima teže. Kot mnogi, tudi jaz njegovih besed ne jemljem resno. A včasih je potrebno reči »dovolj«. Še posebej, če je zmaga proti njemu hkrati tudi ogledalo mnogim drugim medijem. Od začetka so se mnogi mediji prav trudili moja resnična prizadevanja zakriti, zamegliti ter poriniti v neke skrajne teorije. S tem pa so zgolj vzeli težo zdravemu razumu. Požar seveda na njegov, še posebej pritlehen način. Zahtevek za popravek, ki so ga spisali v odvetniški družbi Pirc Musar & Lemut Strle, in ki ga je Požar pričakovano užaljeno, arogantno in brez osnove (ker je seveda spet šlo za celo vrsto laži) zavrnil, pa najbolje povzame to, kar se trudim sporočiti že vseskozi: »Ne drži, da je Marko Potrč nasprotnik preventivnih zdravstvenih ukrepov in zanikovalec pandemije novega koronavirusa. Zagovarja zgolj sorazmernost ukrepov, ki bi morali biti prilagojeni stopnji ogroženosti, ki jo virus dejansko predstavlja. Opozarja na nerazumne, medsebojno nasprotujoče in v vsakdanjem življenju neizvedljive ukrepe, ki po njegovem mnenju ne smejo povzročati več škode kot koristi in posegati v temeljne vrednote demokratične družbe.« Pred videom pa imam samo še eno vprašanje za gospo Beović, ki je dejala, da so šole v Sloveniji, bolj kot kje drugje, generator okužb. Od kod ji ta podatek? Katera študija je to pokazala? Kdo je to študijo opravil? Kdaj? Kje? Po kakšni metodologiji? Kje lahko to študijo vidimo? A res niti en sam medij teh vprašanj ne bo zastavil temu strokovnemu božanstvu po priimku Beović? A je vse, kar pride iz njenih ust kar sveta resnica v katero se ne sme dvomiti? Če bomo tako slepo pluli naprej, se bojim, da nam resnično ni več pomoči. Ljudje, kako dolgo boste še tiho? #ZArazumneUKREPE #MarkoPotrčZArazumneUKREPE

Objavil/a Marko Potrč dne Četrtek, 07. januar 2021

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  09 .01. 2021 ob  14: 40
mene čudi da nekatere moti Potrč ki normalno pove ker misli, ne moti jih ta vlada katera nam govori bistveno večje neumnosti
Istriano |  08 .01. 2021 ob  15: 58
Potrčko bo treba v Polinezijo, tam je še nekaj otočkov brez Covida.
vseved |  08 .01. 2021 ob  15: 34
Kakšna lepa slika bi bila potrč in Aco Kabanica skupaj!!
Fritla |  08 .01. 2021 ob  14: 40
A tako torej.
Tudi Švedska ne razumem njegovega božanskega uma in se bo vdala pritiskom medijev.
A statistike mrtvih zaradi ali s pomočjo covida na Švedskem niso pomembne ?
Ja gospod Potrč, res škoda , da je Trump izgubil volitve.
Trump, ki ima v bistvu enake poglede na pandemijo kot vi.
Lahko bi se preselil v ZDA, kjer je samo včeraj zaradi ali s pomočjo tega virusa umrlo več kot 4000 (!!!) ljudi.
Monteverdi |  08 .01. 2021 ob  12: 47
Pa ne, da so Švedi čakali na Potrča?
ojoj |  08 .01. 2021 ob  11: 43
Ta Potrč je kot vžiglalica, in potem bereš razne komentatorje, ki zo se zažgali na Potrča.
Artu |  08 .01. 2021 ob  10: 14
14
Ce je vse “super” v tujini naj ostane v tujini kjer je po njegovi oceni sotuacija boljsa.