ŠVED V ISTRI KUPIL FIGO V ŽEPU: Namesto uživanja v sanjski počitniški hiši, se že 14 let potika po sodiščih

Istra

Šved je mislil, da je v idilični Istri kupil hišo iz sanj, a se je izkazalo, da je z nakupom sprožil pravo nočno moro. Agonija se na sodišču vleče že 14 let. V tem času se mu je zamerila tako Istra kot hiša, a od borbe ne namerava odstopiti.

63-letni Christer Rundqvist iz Boråsa na Švedskem se je pred 15 leti odločil za izpolnitev sanj. Vse svoje življenjske prihranke je vložil v nakup počitniške hiše v hrvaški Istri. Namesto sanj pa je s tem uresničil nočno moro. Vsa ta leta se na hrvaških sodiščih bori za lastništvo nad hišo, ki jo je leta 2003 kupil na hrvaški obali.

Za nakup in ureditev hiše je porabil dva milijona kun oziroma nekaj manj kot 270 tisoč evrov, še enkrat toliko pa za sodne stroške. Nedavno je na sodišču zabeležil majhno zmago – okrožno sodišče v Pulju je razsodilo v njegovo korist, a sodba še ni pravnomočna. To je bila tudi spodbuda, da ne obupa in nadaljuje bitko. "Kdo bi vedel, koliko časa bo trajal novi proces," je komentiral za Jutarnji list.

Za nakup počitniške hiše na hrvaški obali sta se zakonca Rundqvist odločila med dopustom leta 2003. Trdita, da se v nakup nista 'zaletela', ampak ga skrbno premislila in načrtovala. Da je preveril vsa pravila, zakone in lastništvo hiše, sta najela celo strokovnjaka. Ko jima je ta dal zeleno luč, sta blizu Ližnjana kupila svojo sanjsko hišo.

Po nekaj mesecih pa se je idila končala in nastopili so problemi. Nekdanja soproga prejšnjega lastnika iz Nemčije je proti Švedoma vložila tožbo – pripadala naj bi ji polovica prodane hiše. Kot pojasnjuje Rundqvist, se je nemški par ločil že tri leta pred prodajo hiše na Hrvaškem in si je vso skupno lastnino že davno razdelil.

Puljsko sodišče je po osmih letih pravdanja razsodilo v prid tožiteljici. V tem času pa sta Šveda popolnoma obnovila hišo, ki sta jo sicer kupila v precej slabem stanju. Kot pojasnjuje 63-letnik, sta bila z ženo celo pripravljena izplačati Nemko, da le njuna investicija ne bi splavala po vodi. Hrvaško sodišče je razsodilo še, da mora sodne stroške v višini 30 tisoč evrov poravnati prejšnji lastnik hiše oziroma tožiteljičin bivši mož. Ta je zahtevo zavrnil, sodišče pa je zato v prodajo ponudilo 'njegovo' polovico hiše – hiše, ki sta jo pred leti kupila zakonca Rundqvist. Na koncu je nekdanja soproga iz Nemčije, kot kompenzacijo za sodne stroške, sprejela drugo polovico nepremičnine in se vselila v hišo.

Rundqvistu se zdi odločitev sodišča, da proda drugo polovico hiše, absurdna. Ne more verjeti, da je sodišče odločilo v prid Nemki, ki ni imela niti enega dokaza v svojo korist, medtem ko je on imel veljavno kupo-prodajno pogodbo. Obregnil se je tudi na odnos zaposlenih na puljskem sodišču: "Nikoli nisem doživel takšen primanjkljaj spoštovanja do opeharjene stranke. Še nikoli me ni nihče tako grdo obravnaval."

Najbolj ga jezi dolžina sodnega postopka. Na Švedskem, pravi, bi takšno sojenje trajalo eno, največ dve leti. "Tako dolgo čakati na zaključek sojenja, je nečloveško. Kako naj imam sploh zaupanje v takšen sodni sistem?" se sprašuje. A od boja vseeno ne bo odstopil. "Izkoristil bom vse možnosti, če bo potrebno, se bom obrnil tudi na Evropsko sodišče."

Sodišče v Pulju je potrdilo, da vodijo postopek po Rundqvistovi pritožbi. Nazadnje so sprejeli Švedov zahtevek po povračilu nastale škode, a je sodba v njegovo korist še nepravnomočna, še piše časnik.

Deli novico:

pimplc |  27 .04. 2018 ob  02: 56
prvo in prvo bi proti bivisi lastnici ulozil kontra tozbo. Ker nima novi lastnik nic s tem. Krivdo bi morala prejsnja solasnica nalozit na posrednika prodaje nepremicnine. Notarja ter urad za nepremicnine ker niso zapecatili prodajo ze od samega zacetka ko sta se zakonca locila... mislim... kaj je s temi ljudmi...?@#$
carpe diem |  26 .04. 2018 ob  09: 29
obljubil mu je, v žepu pa je držal figo (obljube ni nameraval izpolniti), to je figa v žepu. Šved pa je kupil hišo!
Anofeles |  25 .04. 2018 ob  19: 33
Slovenci so prišli v Istro skoraj deset let pred Bosanci.
Forešt |  25 .04. 2018 ob  17: 28
-4
Zamolčana istra ti si sigurno forešt.Ne kapiš en tubo.
@Zamolčana istra |  25 .04. 2018 ob  15: 50
-1
pardon, to je bil odgovor. (spodnje sporočilo)
Zamolčana istra |  25 .04. 2018 ob  15: 49
narodnost je to kar posameznik čuti, državljanstvo pa je pravno formalna ureditev. Slovenci so v Istro prišli glih ta krat ko Hrvati!
bošteran |  25 .04. 2018 ob  15: 45
Roke proč od Istre s pomočjo evrope v pravem pomenu besede bo Istra zaživela kot prava multikulturna evropska regija daleč proč od hrvaškoslovenskih zavojevalcev.
Vladoiu |  25 .04. 2018 ob  15: 16
@jurij, po komentarjih sodeč je tukaj še vsaj nekaj normalno razmišljujočih ljudi, za razliko od tvojega bednega, poniževal ega komentarja. Daš mejo pred Trstom, na Črnem Kalu in pred Reko pa bo Istra raj na zemlji.
eeeee |  25 .04. 2018 ob  14: 43
je takuuuu
Zamolčana istra |  25 .04. 2018 ob  14: 43
Istrani so geografski pojem, narodnost je pa Slovenska! Hrvatov pred stoleti v Istri sploh ni bilo.
@jurij |  25 .04. 2018 ob  14: 14
res nima smisla s tabo razglabljat....
Logika |  25 .04. 2018 ob  13: 53
Sta se ločila tri leta pred prodajo hiše i kaj ima za praskat ta žena...pravno je sodišče zgrešilo in kako se hiša kr deli na pol kr neki..pa ja balkan in sodstvo...se vidi da šved ni pripravljen za dom
1