SVEČANA OTVORITEV ZAČETKA GRADNJE V ISTRI: Tri mesece pred rokom prebili predor na Pelješcu

Istra

Na istrski strani Učke so včeraj slovesno začeli graditi drugo cev predora Učka, ki je del projekta novega dela istrske avtoceste od Pazina do Matuljev pri Opatiji. Vrednost del na 5,6-kilometrskem predoru je ocenjena na 1,5 milijarde kun (200 milijonov evrov), odprtje predora pa je predvideno pred poletno turistično sezono leta 2024.

Projekt izgradnje druge cevi predora, ki bo dolga 5630 metrov, obsega še približno tri kilometre dostopnih cest. Na kvarnerski strani predora bodo zgradili tudi novo počivališče. Drugo cev predora so začeli graditi z obeh strani Učke, in sicer skoraj 40 let po odprtju prve cevi leta 1981. Rok izgradnje je 42 mesecev. Na Hrvaškem ocenjujejo, da bo izgradnja nove cevi predora prispevala 0,5 odstotka hrvaškega bruto domačega proizvoda letno.

Druga cev predora Učka je del projekta izgradnje nove avtoceste, ki bo nadomestila obstoječo hitro cesto med Pazinom in Matuljem pri Opatiji. Prejšnji mesec so odprli prvih 12 kilometrov avtoceste pri Pazinu na odcepu Rogovići-Cerovlje. Preostalih 16 kilometrov avtoceste med Cerovljem in predorom Učka bodo odprli sredi prihodnjega leta, je na včerajšnji slovesnosti potrdil hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković. Sledila bo tudi izgradnja avtoceste od predora do Matuljev pri Opatiji.

Dela na drugi cevi predora Učka so začeli, potem ko sta hrvaška vlada in koncesionar Bina-Istra, katerega večinska lastnica je francoska družba Bouygues, podpisali spremembe koncesijske pogodbe. Po poteku pogodbe leta 2039 bo celotna avtocestna infrastruktura, ki je znana kot istrski ipsilon, v rokah hrvaške države.

Na včerajšnji slovesnosti je bil tudi hrvaški premier Andrej Plenković, ki je poudaril, da gre za strateški državni projekt. Predor je pomemben ne le zaradi prometne varnosti, temveč tudi zaradi razvoja hrvaškega turizma. Hrvaška Istra in Kvarner sta namreč priljubljeni turistični destinaciji.

Izpostavil je, da so v sredo prebili 2467 metrov dolg predor Debeli breg na polotoku Pelješcu. Dela na predoru so končali skoraj tri mesece pred rokom. Predor je, tako kot bodoči most na otok Pelješac, del ceste, s katero južni del države prometno povezali z njenim preostankom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija