SUSPENDIRANA UČITELJICA BREZ POGOJA PCT OSTAJA BREZ PLAČE: To bi morala dokazati pred sodiščem, a ji ni uspelo!

Trst

Slovenska učiteljica, ki se je kot prva pritožila na tržaško delovno sodišče zaradi suspenza, ki ga je zaradi neizpolnjevanja PCT pogoja dobila v službi, bo nekaj časa brez plače. Sodišče ni ugodilo predlogu učiteljičinega zagovornika Mitje Ozbiča, da bi izvršitev suspenza zadržali, poroča Primorski dnevnik. O tem, ali je bil suspenz upravičen, pa bo sodišče odločalo šele januarja prihodnje leto.

V Italiji morajo od začetka septembra pa do konca letošnjega leta pogoj PCT izpolnjevati vsi zaposleni v šolstvu in izobraževanju. Če niso prebolevniki, cepljeni ali testirani, ne smejo priti v službo, njihova odsotnost z dela pa se šteje kot neupravičena. Če se po petih dneh odsotnosti še vedno ne pojavijo v službi, jih suspendirajo, ostanejo pa tudi brez plače.

Tržaško delovno sodišče je v primeru slovenske učiteljice odločilo, da je mogoče začasno zaščito pred suspenzom dodeliti samo tistim, ki jim grozi takojšnja in nepopravljiva škoda, "učiteljica pa tovrstne škode ni dokazala". Sodišče se tudi ne strinja z navedbo učiteljice, da "kršitev ustavnih pravic terja več kot le navadno odškodnino". Ob tem sodišče poudarja, da gre za začasen vladni ukrep, ki velja do konca tega leta, zato je pritožbo zavrnilo.

O vsebini pritožbe bo tržaško sodišče odločalo na obravnavi januarja. Odvetnik Ozbič zastopa še najmanj 25 večinoma slovenskih šolnikov, ki trdijo, da se med cepljenimi in necepljenimi ustvarja diskriminacija, kljub temu da je možnost za okužbo med enimi in drugimi enaka. Trdijo tudi, da učitelje lahko suspendira samo disciplinska komisija Deželnega šolskega urada, niso pa za to pristojni ravnatelji.

Državno pravobranilstvo, ki pred sodiščem zastopa italijansko šolsko ministrstvo, takšne trditve zavrača. Kot izpostavljajo, je vladna uredba določila pristojnost ravnateljev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija