SUMITE, DA STE SE OKUŽILI? V nobenem primeru ne zahajajte med ljudi, ostanite doma in pokličite zdravnika

Slovenija

Za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19, lahko veliko naredimo sami, ob upoštevanju vsakodnevnih preventivnih ukrepov. V tem prispevku smo izbrali nasvete Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o preventivi in tem, kako ravnati, če se okužimo z virusom.

Prvi simptomi bolezni so: slabo počutje, utrujenost, nahod, vročina, kašelj, pri težjih oblikah (teh je 20 %) tudi pomanjkanje zraka. Okužbo s koronavirusom lahko potrdimo le z mikrobiološkim testiranjem, npr. z brisom žrela.

Nov koronavirus se prenaša kapljično, če smo v tesnem stiku z bolnikom, na razdalji do 1,5 metra od njega. Možno je, da se lahko okužimo tudi ob stiku z onesnaženimi površinami (primer: okužena oseba kihne na tipkovnico bankomata, ki se je potem dotaknemo mi. Če ne poskrbimo za higieno rok in se dotikamo sluznic, virus lahko vnesemo v telo z rokami.)

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 nam pomagajo naslednji ukrepi, ki jih priporoča NIJZ:

- Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.

- Ne dotikamo se oči, nosu in ust.

- V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.

- Redno si umivamo roke z milom in vodo.

- V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke, z vsebnostjo etanola najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.

- Upoštevamo pravila higiene kašlja. To pomeni, da si, preden zakašljamo/kihnemo, pokrijemo usta in nos s papirnatim robčkom ali pa zakašljamo/hiknemo v zgornji del rokava. Papirnati robček po vsaki uporabi odvržemo v koš. Po vsakem kašljanju/kihanju si z vodo in milom umijemo roke.

- Splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.

- V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

BI KOPRČANI DANES ŠE OPRAVILI VOZNIŠKI IZPIT? Preizkusi v Kopru konec marca

Le vsak tretji dolgoletni slovenski voznik bi danes še opravil vozniški izpit. Tako je pokazala lanska Turneja mobilnosti, v kateri je v simulator vožnje DRAJV sedlo nekaj manj kot 300 voznikov iz desetih slovenskih regij. Koprčani so se med vsemi regijami odrezali najbolje v situaciji, ko je izpred šolskega avtobusa na cesto stekel otrok.

Sumite, da ste se okužili? Ostanite doma in vzemite v roke telefon

V Sloveniji se je pojavilo že nekaj primerov, ko je okuženi bolnik oziroma oseba s sumom na koronavirus kršila protokole in nenajavljeno prišla v čakalnico k zdravniku ali na urgenco. Takšno početje je neodgovorno, saj s tem lahko spravimo v nevarnost veliko število ljudi.  

Če menite, da ste se okužili, saj imate vročino, kašelj ali težko dihate, ne hodite nikamor in ostanite doma. Zdravnika ali urgenco o tem obvestite po telefonu. Zdravnik se bo nato odločil, ali boste testirani ali ne. Prejeli boste navodila, kako postopati naprej.

Ste pred kratkim prišli iz tujine in imate znake bolezni?

Na morebitne znake nove bolezni covid-19 morajo biti pozorni tudi vsi tisti, ki se vračajo z območij iz tujine, kjer je bolezen razširjena. Tudi zanje velja, da ob sumu na koronavirus ostanejo doma, se izogibajo stikom z drugimi ljudmi ter pokličejo izbranega ali dežurnega zdravnika.

Ministrstvo za zunanje zadeve odsvetuje vsa potovanja na območje severne Italije, Irana, Daeguja in mesta Cheongju v Južni Koreji ter province Hubei na Kitajskem. Obenem odsvetujejo vsa nenujna potovanja v preostale dele Italije, Južne Koreje in Kitajske.

Vi ali nekdo od vaših domačih ima potrjeno okužbo s koronavirusom, zdravil se bo doma. Kako ravnati?

Če zdravstveno stanje pacienta z novim koronavirusom SARS-CoV-2 ne zahteva bolnišnične obravnave, se boste zdravili doma. Zdravljenje poteka simptomatsko, kar pomeni, da si zvišano telesno temperaturo lahko znižujete z antipiretiki (zdravili, ki znižujejo povišano telesno temperaturo), pijete dovolj tekočine in počivate. Ob tem upoštevajte navodila vašega izbranega osebnega zdravnika.

Z namenom preprečevanja širjenja novega koronavirusa upoštevajte sledeča navodila, ki jih je izdal NIJZ:

- Dokler ne okrevate, ostanite doma. Izogibajte se stikom z drugimi ljudmi.

- Večino časa preživite v drugi sobi kot ostali družinski člani, če je to le mogoče. Omejite stike z družinskimi člani (vzdržujte razdaljo najmanj 1,5 metra med vami in ostalimi družinskimi člani).

- Redno prezračujte prostore, v katerih se zadržujete. Prezračite prostor za pet do deset minut večkrat na dan.

- Upoštevajte pravilno higieno kašlja (preden zakašljate/kihnete, si pokrijte usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljajte/kihnite v zgornji del rokava). Papirnat robček po vsaki uporabi odvrzite v koš.

- Skrbno si umivajte roke z milom in vodo, po potrebi jih tudi razkužujte.

- Uporabljajte svoj jedilni ter higienski pribor, perilo in brisače.

- Površine, vidno onesnažene z respiratornimi izločki, očistite; prav tako redno čistite ostale površine. Uporabite čistila, ki jih imate doma.

- Svoje perilo operite z običajnim pralnim praškom na vsaj 60 ⁰C.

V primeru poslabšanja stanja (kašelj z gnojnim izpljunkom, težko dihanje, apatičnost, zmedenost ipd.), se preko telefona posvetujte z vašim osebnim zdravnikom glede nadaljnjih ukrepov.

Telefonska številka 080 1404 za brezplačne informacije

V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij v zvezi z novim koronavirusom je Urad vlade za komuniciranje v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Infekcijsko kliniko in Ministrstvom za javno upravo vzpostavil klicni center. Na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko dobite informacije vsak dan med 8. in 20. uro. Klicateljem na vprašanja odgovarjajo študentje višjih letnikov Medicinske fakultete pod mentorstvom ustreznih strokovnih služb in strokovnjakov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija