SUMI O KAKOVOSTI HITRIH TESTOV UPRAVIČENI? JAZMP prepovedala uporabo, testiranje ponekod ustavljeno

Slovenija

Zdravstveni dom Ljubljana je začasno ustavil množično testiranja na novi koronavirus. Kot so pojasnili, so se za to odločili na podlagi začasne odločbe Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke. Agencija je namreč ugotovila, da so paličice za odvzem brisa, ki jih uporabljajo, neznanega proizvajalca in brez predpisanih oznak.

Javna agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) je v sporočilu za medije pojasnila, da izvaja nadzor hitrega antigenskega testnega kompleta na novi koronavirus kitajskega proizvajalca Shenzen Ultra-Diagnostic Biotec, ki ga je dobavilo podjetje Majbert Pharm.

V sredo je agencija v postopku nadzora ugotovila, da se v okviru testiranja, ki ga izvaja Zdravstveni dom Ljubljana, za odvzem brisa uporablja sterilna paličica neznanega proizvajalca in brez predpisanih oznak. Zato je tudi izdala začasno odločbo, s katero prepoveduje njeno nadaljnjo uporabo. Na agenciji so pri tem poudarili, da se prepoved nanaša zgolj na uporabo te paličice.

V Zdravstvenem domu Ljubljana so pri tem zagotovili, da bodo testiranje ponovno izvajali takoj, ko jim bo ministrstvo za zdravje ali ustrezna ustanova izdala dovoljenje ter priskrbela primerne materiale.

Začasno pa se ustavlja tudi množično testiranje v Medvodah, so sporočili iz občine Medvode. Na občini so pojasnili, da je Zdravstveni dom Medvode od zdravstvenega ministrstva prejel le 350 testov, glede na zelo velik obisk pa bo testov kmalu zmanjkalo.

Zato so se odločili, da se testiranje, ki bi moralo potekati v preddverju Kulturnega doma Medvode v petek, ne bo izvajalo. S testiranjem bo Zdravstveni dom Medvode nadaljeval prihodnji teden. To bo potekalo v torek med 9. in 12. uro, v sredo med 15. in 18. uro in v četrtek med 12. in 15. uro. Na občini so pri tem izpostavili, da bo testiranje možno le za občane občine Medvode.

Medtem v mariborskem zdravstvenem domu zaenkrat ne zaznavajo kakšnih težav s hitrimi testi, zato testiranje v Mariboru in okoliških občinah še naprej poteka po načrtovanem redu. "Pri nas poteka vse normalno," je danes povedal pomočnik direktorja za zdravstveno nego Aleksander Jus.

Kot je dejal, imajo po njihovih ocenah ustrezen material za izvajanje testiranja. "Spremljamo pa vsa navodila sproti. Zaenkrat upoštevamo vse tako, kot je bilo izdano s strani države oziroma ministrstva," je dejal.

Tudi gorenjski zdravstveni domovi zaenkrat testiranja na novi koronavirus s hitrimi testi ne bodo ustavljali. Kot je povedal direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik, je odziv ljudi na testiranja zelo dober in jih zaenkrat ne nameravajo ustaviti. "Če bo s strani agencije ali kakšne druge strokovne institucije prišlo navodilo, da se testiranje zaradi morebitnih strokovnih pomanjkljivosti ustavi, pa bomo to storili," je poudaril.

Hitre antigenske teste je sicer dobavilo podjetje Majbert Pharm, pogodbo z njimi pa je podpisal nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar. Kot poroča portal Necenzurirano, testi ne vsebujejo palčk za odvzem brisa iz nosu, temveč palčke za odvzem brisa iz žrela. Lastnika podjetja Majbert Pharm sta sicer od letos Amadej Alan Eferl in Klemen Nicoletti. Po poročanju medijev sta znana iz piramidnih shem, v katere ljudje vlagajo kripto valute, in shem mrežnega trženja.

Klemen Nicoletti (levo) in Alan Amadej Eferl (desno)

Marca lani, takoj ob izbruhu prvega vala epidemije v Evropi, sta Eferl in Nicoletti v Londonu skupaj z Mariom Pejčićem, ki je leta 2019 na sodišču priznal rop banke v Cerkljah, ustanovila podjetje za dobavo zaščitne opreme MyMask.

Njun poslovni partner je po poročanju medijev nekdanji član podmladka SDS Luka Lah, ki je med drugim tudi sprožil nekaj razburjenja v javnosti z nedavno objavo videoposnetka na družbenem omrežju, na katerem je poziral na zasebnem letalu, ki naj bi hitre teste pripeljal v Ljubljano, a nato po odločitvi pilota niso vzleteli, ker so na letalo namestili svojo promocijsko nalepko.

Luka Lah (levo) in Mario Pejčić (desno)

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  07 .01. 2021 ob  18: 29
Ritopikci!
Ištrijan |  07 .01. 2021 ob  18: 16
Drugic naj se obrnejo na Rikota in Senada, kakovost bo ista, ampak ona dva sta vsaj bolj dostojna in lepše jih je gledat kot ta gnojila na slikah. Je tezava da narocnikom ne bi kapnile provizije......!!!!!!!! GOVNARJI NASTOPAŠKI