Sum gospodarskega kriminala na ŠOUP-u

Kronika

Koprski kriminalisti so danes opravili preiskavo na sedežu študentske organizacije Univerze na Primorskem. Razlog: sum gospodarskega kriminala. 

Kriminalisti so iskali dokumentacijo v zvezi z domnevno spornimi posli ŠOUP-a in njegovega direktorja Sebastjana Kokla, ki naj bi preko povezanih podjetij na netransparenten način prihajal do študentskega denarja, o čemer smo mediji že veliko poročali.

Omenjeno dokumentacijo je v preteklih mesecih želelo v vpogled veliko novinarjev, vendar je Kokl ni želel predati. To je potrdil tudi novinar Matej Rodela, ki podrobno spremlja zgodbe s ŠOUP-om. Sam je na dokumentacijo, ki je po zakonu javna, čakal celih sedem mesecev, naključje pa je hotelo, da jo je prejel prav danes.

"Za vpogled v podatke javnega značaja sem zaprosil že novembra lani. Da sem prejel vse podatke, je ŠOUP potreboval kar sedem mesecev, pri tem so si izmišljevali roke, ki ne obstajajo, vabili so me na vpogled ob točno določenih urah, čeprav sem zaprosil, da bi dobil gradivo po pošti. Trikrat sem moral poklicati tudi informacijsko pooblaščenko, da je ukrepala. Sedaj, po končni odločbi, sem le prejel zahtevane dokumente."

Zakaj je Kokl tako skrival dokumente pred mediji, ni znano. Eden njegovih največjih nasprotnikov iz študentskih vrst, bivši predsednik študentskega svet Željko Urumovič, ki je tudi sam velikokrat naznanjal sume koruptivnih poslov na ŠOUP-u, nam je povedal, da vse izhaja še iz časov, ko je tudi sam zaprosil za dokumentacijo, ki je ni nikdar prejel.

"Takrat sta bili v igri dve podjetji, Garmond in Duval, ki sta imeli enega znanega lastnika, to je Goran Sambt, ki je bil takrat predsednik nadzornega sveta ŠOUP, drugi pa je skriti lastnik, vendar številni dokazi vzbujajo sum, da je ravno Kokl skriti lastnik. Že pred leti pa smo sumili, da prek omenjenih podjetij odteka študentski denar v zasebne žepe."

Sebastjan Kokl sicer že ves čas vse očitke zanika, tako je vse zanikal tudi danes. Dejal je, da je hišne preiskave vesel, saj bo tako lahko ovrgel očitke, ki se v medijih pojavljajo na njegov račun. Pojasnil pa je še, da je kriminalistična preiskava stekla na podlagi anonimne prijave. 

Deli novico: