SUBVENCIJE ZA VEČ LETALSKIH POVEZAV: Bo Letališče Portorož ostalo praznih rok? (VIDEO)

Piran

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in gospodarski minister Matjaž Han sta pred dnevi napovedala objavo razpisa za subvencioniranje letalskih povezav za večjo povezljivost Slovenije. Na prednostnem seznamu je deset prog, in sicer Dunaj, Bruselj, Koebenhavn, Atene, Madrid, Amsterdam, Helsinki, Praga, Berlin in Skopje.

Predvideno je subvencioniranje polovice letaliških pristojbin na letališčih Brnik, Maribor in Portorož za prevoznike, ki bodo na razpisanih povezavah vzpostavili lete. "Podatki kažejo, da je okrevanje letalskega prometa v naši državi med najslabšimi v Evropski uniji. Po številu letov smo bili konec leta 2022 na 68 odstotkih iz leta 2019," pravi Bratuškova.

Han je prepričan, da brez večje letalske povezljivosti ne more bit dobrega izvoznega in konkurenčnega gospodarstva, pa tudi ne turističnega obiska. Leta 2019 je bilo preko Letališča Portorož prepeljanih 28.881 potnikov, v lanskem letu pa padale rekordne številke, imeli so 16.790 letalskih operacij in 30.743 potnikov. A kot kaže se na razpis za subvencioniranje letov ne bodo mogli prijaviti.

Na Letališču Portorož so lani zagotovili, da se letos obetajo tudi redne letalske linije, a so projekt začasno ustavili. Predpogoj je namreč obnovljen terminal, ki pa se poseda, zato s prenovo niso mogli začeti. Trenutno čakajo izsledke geodetskih raziskav.

Program ministrstev predvideva subvencioniranje za tri leta, skupaj bo na voljo 16,8 milijona evrov. Pred objavo razpisa mora država pridobiti še soglasje Evropske komisije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  14 .03. 2023 ob  09: 10
-2
ŠKODA VSAKEGA CENTA.TRST,BENETKE,TREVISO,ZAGREB SO TAKO BLIZU.