Študij v tujini ni le korak do višje plače

Slovenija

Študij v tujini ni le korak do višje plače, ampak tudi do boljšega poznavanje sebe, svoje države in ostalega sveta, je ameriški veleposlanik Joseph A. Mussomeli povedal na današnjem srečanju z dijaki Elektrotehniško-računalniške strokovne šole in gimnazije Ljubljana.

V Sloveniji je v primerjavi z ZDA več poudarka na znanju, manj pa na odprtosti in razpravi v učilnicah, je dejal veleposlanik. Glede pridobitve štipendij za študij v tujini pa je dijakom dejal, da so verjetno boljše, kot si jih predstavljajo.

Število slovenskih študentov je po njegovih besedah sicer še precej nizko - v zadnjih treh letih se je povečalo za 14 odstotkov na 227, število ameriških študentov v Sloveniji pa za okoli 60 odstotkov na 65.

Američani sproščeni, samozavestni in komunikativni

Direktor podjetja Ascom iz skupine Kolektor Boštjan More je dijakom predstavil svoje izkušnje pri delu v ZDA. Američani so zelo sproščeni, samozavestni in komunikativni. Timsko delo in pogosto menjavanje služb pa je nekaj povsem običajnega.

Živa Gorup Reichmann iz podjetja Comtrade pa je poudaril, da so znanje in kompetence njihovo največje premoženje. Udeležence je povabila na 14-dnevno poletno šolo Edit, v okviru katere se udeleženci spoprimejo z različnimi izzivi iz resničnega sveta.

Balkan se šele prebuja

Finančni direktor podjetja Comtrade Terry Thomas Curtis pa je udeležencem preko Skypea povedal, da Američani šele odkrivajo sposobnosti in inovativnost Balkana. Njegove izkušnje kažejo, da so slovenski inženirji sposobni izjemno kritičnega pogleda na reševanje težav, poleg tega so tudi zelo inteligentni, fleksibilni in agilni.

Izvršna direktorica Amcham Slovenija Ajša Vodnik pa je povedala, da so ZDA izjemno zahteven trg, saj se na njem srečuje konkurenca iz celega sveta.

"Ko imaš enkrat referenco iz ZDA, lahko odpreš vsa vrata. Treba je veliko dela, veliko poskusov in tudi veliko padcev, po katerih se je treba pobrati," je dejala Vodnikova in dijakom svetovala, naj verjamejo vase in se preizkusijo v podjetništvu.

Deli novico: