"ŠTUDENTOM SO S POGOJEM PCT KRŠENE OSNOVNE PRAVICE": Koprčan Andrej Pirjevec o kontradiktornosti ukrepov v odprtem pismu vladi

Slovenija

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je danes na Vlado Republike Slovenije (RS) naslovila odprto pismo, v katerem le-to pozivajo do sprememb na področju preverjanja izpolnjevanja PCT-pogoja pri študentih. Kot je za naš portal povedal predsednik organizacije, Koprčan Andrej Pirjevec, so z novimi vladnimi odloki kratene pravice študentov, ki ne izpolnjujejo pogoja C (cepljen) ali P (prebolevnik). Tem se z različnimi metodami testiranj omejuje dostop do študija. Predlagajo, da se za študente določijo izjeme pri koriščenju subvencioniranega javnega potniškega prometa in prehrane tako, da za izpolnjevanje pogoja testiranja zadostuje redno tedensko samotestiranje.

Koprčan se sicer za pravice študentov, ki so bile v času epidemije covid-19 večkrat kršene, bori že od svojega prihoda na mesto predsednika študentske organizacije. Lani je organizacija tako že mesec dni po njegovem prevzemu vodstva pripravila predlog zakona, s katerim so želeli izboljšati oz. urediti položaj študentov.

Srž problema sedaj vidi predvsem v kontradiktornih rešitvah, ki jih novi ukrepi prinašajo študentom. Ti bi jim sicer naj olajšali dostop do fakultet in študija v živo in opravljanje dela, saj lahko pogoju zadostijo že z uporabo presejalnih testov za samotestiranje. Vseeno pa ti testi niso veljavni pri uporabi subvencioniranega prevoza in koriščenju subvencionirane prehrane. "S tem so študentom kršene pravice, ki jim jih sicer podeljuje zakon," dodaja Pirjevec.

Študentje bi morali za uporabo javnega prevoza vsakih 48 ur opraviti hitri test na lastne stroške. 

"V praksi se torej študent z negativnim testom za samotestiranje lahko udeleži študija v živo, ne more pa tja priti z vlakom ali avtobusom. Nadalje lahko opravlja študentsko delo, ne more pa v gostinskem lokalu pojesti malice ali obroka, ki je za študente subvencioniran," o kontradiktornosti novih ukrepov pove Pirjevec.

V študentski organizaciji tako predlagajo, da se za študente določijo izjeme pri koriščenju subvencioniranega javnega potniškega prometa (kar sicer že velja za učence in dijake), ter pri koriščenju subvencionirane študentske prehrane na način, da za izpolnjevanje pogoja T zadostuje redno tedensko samotestiranje. "Gre namreč za univerzalni pravici, ki sta študentom omogočeni na podlagi zakonov (Zakon o cestnem prometu ter Zakon o subvencioniranju študentske prehrane). Po našem mnenju vladni odlok ne sme posegati v podeljevanje in omejevati načina koriščenja konkretne pravice, podeljene z zakonom," so še zapisali v odprtem pismu.

Le tako je lahko študentom omogočen smiseln dostop do storitev, nujnih za študij, menijo v organizaciji. Poenotili bi se pogoji za študij v živo, opravljanje študentskega dela ter dostop do storitev prevoza in prehrane, ki sta ključna za nemotena študij in delo.

Študentska organizacija poziva k cepljenju vse, ki pogoja PC ne izpolnjujejo, vseeno pa so njihove trenutne zahteve naslovljene na Vlado, jasne "Kljub temu, da Študentska organizacija Slovenije študente še naprej poziva k cepljenju, ki je najučinkovitejši način za preprečevanje širjenja epidemije COVID-19, menimo, da se z različnimi protokoli testiranja omejuje dostopnost študija". 

Odgovor vlade pričakujejo v kratkem, tudi ta bo javno objavljen, je še dodal Pirjevec v pogovoru za naš portal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  15 .09. 2021 ob  16: 25
@vseved Ni stvar v temu, kaj ti pocnes po svoji volji. Gre za to, da ti lahko gres kamorkoli tudi ce si okuzen, brez testa.
Piero Panin |  15 .09. 2021 ob  16: 03
EVROPSKA KONVENCIJA O VARSTVU CLOVEKOVIH PRAVIC
-pravica do zivljenja
-prepoved mucenja
-prepoved suzenjstva in prisilnega dela
-pravica do svobode in varnosti
-pravica do postenega sojenja
-ni kazni brez zakona
-pravica do spostovanja zasebnega in druzinskega zivljenja
-svoboda misljenja,vesti in vere
-svoboda govora
-svoboda zbiranja in zdruzevanja
-pravica do poroke
-pravica do ucinkovitega pravnega sredstva
-prepoved diskriminacije
-zacasna omejitev pravic v primeru izrednega stanja
-omejitev politicne dejavnosti tujcev
-prepoved zlorabe pravic
-omejitev uporabe restrikcij pravic
vseved |  15 .09. 2021 ob  15: 50
-3
@MANEMEBASAT, RES NE VEM . Sem pa se od aprila, ko sem bil pozitiven in prebolel covid testiral 14 krat čeprav mi ni bilo treba in bil vedno negativen .
manemebasat |  15 .09. 2021 ob  13: 28
Ali pa ta mona, ki mi je dala minus ... ti mi povej!
manemebasat |  15 .09. 2021 ob  12: 54
@vseved Povej mi, zakaj se tebi ni treba testirat, ceprav ravno tako lahko prenansas virus kot jaz!
vseved |  15 .09. 2021 ob  10: 34
-13
Vsem necepljenim ukinit regresira prevoz in prehrano.
Lili |  15 .09. 2021 ob  09: 01
13
Mladi, zbudite se! Bo treba na ulice in se potegnit za naše pravice!
vseved |  15 .09. 2021 ob  07: 36
-9
@ manemebasat , super. Zato lepo ostani doma, da se ne okužiš, teci, jej travo in se zahvali vladi ker te varuje.
manemebasat |  14 .09. 2021 ob  20: 17
Samo pri studentih? To je diskriminacija VSEH DRZAVLJANOV, ki se nocemo podrediti tej mafiji! Jaz sem zdrav, sportno aktiven, se zdravo prehranjam in imam zato mocan imunski sistem. Zakaj me ta kur ceva drzava sili v neko cepljenje, za katerega nihce ne ve, kaksne posledice bo imelo na dolgi rok? Niti po hrano ne morem v trgovino! Prekleta diktatura!