ŠTUDENTJE, ČAS SE IZTEKA: Na UP prejeli že čez tisoč prijav

Koper

Tisti kandidati, ki še niso oddali svoje prijave za vpis na izbrano fakulteto za dodiplomski študij v prihajajočem študijskem letu 2018/2019, to lahko storijo le še danes preko portala eVŠ do polnoči, ko se izteče prvi prijavni rok, so sporočili z Univerze na Primorskem (UP).

Kandidati, ki bodo oddali prvo prijavo, bodo o rezultatih izbirnega postopka obveščeni s sklepom najpozneje do 25. julija. Sprejeti kandidati se bodo na fakultete lahko vpisali med 27. julijem in 17. avgustom. Drugi prijavni rok bo med 22. in 29. avgustom 2018. UP bo letos razpisala tudi prijavni rok za zapolnitev mest, ki bo 26. in 27. septembra.

UP je na 28 dodiplomskih študijskih programih 1. stopnje skupaj razpisala 1498 mest, od tega 1133 za redni študij in 365 za izredni študij. V prvem prijavnem roku, ki se je pričel 6. februarja in se bo danes opolnoči zaključil, se je za študij na UP do sedaj prijavilo čez 1000 kandidatov. Na UP so s številom prijav zadovoljni, predvsem s številom do sedaj prejetih prijav Slovencev brez slovenskega državljanstva in tujcev iz držav, ki niso članice EU.

Na primorski univerzi predvidevajo, da bo do omejitve vpisa prišlo na treh študijskih programih, ki se izvajajo na Fakulteti za vede o zdravju – Aplikativni kineziologiji, Prehranskem svetovanju-dietetiki in Zdravstveni negi, ter na študijskem programu Pedagoške fakultete – Predšolski vzgoji.

Tujci vedno raje študirajo na Primorskem

Čeprav se prvi prijavni rok za tujce izteče 25. maja, so na univerzi do danes prejeli že 142 prijav dijakov iz drugih držav. Število vpisanih tujih študentov tudi sicer v zadnjih letih na primorski univerzi strmo narašča. V študijskem letu 2017/2018 je bilo tako vpisanih že 437 tujih študentov, kar je skoraj 10 odstotkov vseh študentov UP.

Največji interes tuji državljani izkazujejo za študijske programe Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT): Računalništvo in informatiko, Matematiko in Bioinformatiko. Prav tako so zanje zanimivi programi Fakultete za turistične študije Turistice (Management turističnih podjetij), Fakultete za management (Management), Fakultete za vede o zdravju, Pedagoške fakultete in Fakultete za humanistične študije.

Internacionalizacijo univerze, mobilnost študentov in profesorjev ter s tem izmenjavo znanja zagotavlja vedno večje število programov, ki jih Univerza na Primorskem izvaja tudi v angleškem jeziku na dodiplomski stopnji: Management (UN), Bioinformatika (UN), Matematika (UN), Računalništvo in informatika (UN) in Management turističnih podjetij (VS), pa tudi na podiplomski stopnji.

Več informacij o študiju, nastanitvi, obštudijskih dejavnostih ipd.: www.upr.si.

Univerza bo v študijskem letu 2018/2019 tujim študentom omogočila prijavo v tako imenovano Leto plus, ki jim bo omogočilo, da se bodo v prvem letu študija lahko bolj posvetili učenju slovenskega jezika in integraciji v novo okolje. Prav tako bodo pred pričetkom novega študijskega leta (ob koncu letošnjega septembra) organizirani Orientacijski dnevi za študente tujce, na katerih bodo študentje pridobili ključne informacije za uspešen začetek študija.

Deli novico: