ŠTUDENT PRIMORSKE UNIVERZE NAVDIHNIL PAHORJA: Kdo je Aleksej Jurca

Slovenija

Predsednik republike Borut Pahor bo danes vročil jabolko navdiha Alekseju Jurci, "izjemnemu mladeniču in absolutnemu zmagovalcu mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike", so sporočili iz urada predsednika republike.

Predsednik republike jabolko navdiha podeljuje od začetka leta 2014 različnim osebnostim in skupinam, katerih dejanja navdihujejo druge. Nazadnje je jabolko navdiha vročil Francu Pergarju, Nadi Herga, Darinki Rakovec in Stanki Premuš, upokojencem iz Ormoža, ki so rešili človeško življenje.

Aleksej Jurca z novogoriške univerze je zmagal na letošnji 11. mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike. Tako je postal prvi slovenski absolutni zmagovalec na katerikoli olimpijadi iz znanja. Na letošnji 15. mednarodni lingvistični olimpijadi pa je Jurca prejel bronasto posamično odličje, slovenska ekipa pa je prejela tudi ekipno bronasto medaljo. V ekipi so poleg Jurce sodelovali Anja Zdovc, Ana Meta Dolinar in Maja Bošnjaković.

Jurca je že lani skupaj z dijakoma II. gimnazije Maribor Urbanom Duhom in Lukom Govedičem osvojil zlato medaljo na evropski naravoslovni olimpijadi. Leto prej pa je na tem tekmovanju s Katjo Arh in Martino Lokar osvojil srebro. Na evropski naravoslovni olimpijadi se dijaki merijo v iskanju rešitev znanstvenih problemov s področja naravoslovja - biologije, kemije in fizike.

Deli novico:

zapuščena |  13 .12. 2017 ob  20: 18
Kje pa je to JABOLKO NAVDIHA.. me firbec martra , kako izgleda
Dostojevski je rekel, |  13 .12. 2017 ob  13: 26
da tisti, ki ima rad eno jabolko, ima lahko rad tudi ljudi ... Ampak dvom o(b)staja, da če ima Pahor sploh rad jabolka ? ... Kajti to, da jih veselo naokoli razdaja še ne pomeni, da jih ima sam tudi sam rad !...

- sicer pa : kakor branjevke ki prodajajo jabolka in finokjote pravijo, jebaje se na te in podobne stvari kar precej spoznajo, ima ta *** v vlogi precednika pa še najraje svojo podobo v ogledalu ... ... ( zrcalce, zrcalce na steni povej ... ? )
Tudi kača je |  13 .12. 2017 ob  12: 00
-1
v umetnem raju ponujala jabolka...
čarovnica Barbika |  13 .12. 2017 ob  08: 33
-1
tista čarovnica pri sneguljčici je tudi radovoljno in radodarno podarjala jabolka ... iz čiste zavisti - tako pravi diagnoza, ha ha ha ha ha