Strupi iz sosednje tovarne smrti

Trst

Na socialnem omrežju Facebook je zaokrožil posnetek znane italijanske oddaje Le Iene, ki obravnava problematiko izpustov tržaške železarne.

Tema, za katero vsi vedo, a se o njej premalo govori. Škedenjska železarna se sicer prodaja, a je potrebna popolne sanacije, kar odganja potencialne kupce. "Smo tovarna smrti," v prispevku pove eden od delavcev v železarni. V radiju enega kilometra okoli železarne pa se nahajajo vrtovi za pridelovanje sadja in zelenjave, vrtci, šole, bolnišnica. Okoliški prebivalci v prispevku pripovedujejo o onesnaževanju stanovanj, boleznih in celo umiranju za rakom, medtem ko otroci, ki živijo na tem območju, kar dvakrat pogosteje zbolevajo za boleznimi dihal.

Najbolj zaskrbljujoče so izjave nekaterih delavcev, ki imajo raje delovna mesta in umirajo zaradi njih, kot da dela ne bi imeli in bi umirali od lakote. Tematiko onesnaževanja pa z nelagodjem komentira tržaški župan, Roberto Cosolini: "Očitno je bila zakonska podlaga za izdajo dovoljenja," kljub temu da izpusti iz železarne krepko presegajo dovoljene vrednosti.

"Da se to dogaja sredi mesta, je groza. In to s pretvezo delovnih mest. Trst je rekorder po številu pljučnih rakov v Evropi, to pa ni več šala," zadevo komentira okoljevarstvenik in član Alpe Adria Green, Franc Malečkar. "Na drugi strani zaliva živimo, kot da smo v zdravilišču, ne zavedamo pa se, da 70 odstotkov dni v letu izpuhe kasiramo mi," dodaja.

Posnetek italijanske oddaje Le Iene si lahko ogledate tukaj.

V televizijskem prispevku je omenjen tudi podatek, da je koprski župan naročil raziskavo na temo, kako izpusti železarne vplivajo na tukajšnje otroke. "Leta 2003 je Mestna občina Koper pri ZZV Celje naročila proučevanje  vpliva okolja na pojav določenih bolezni  in povečano stopnjo umrljivosti prebivalcev na območju dela Mestne občine Koper," so podatek potrdili na koprski občiniRezultati so podprli hipotezo o škodljivostih v okolju, ki povečujejo tveganje za pojav kroničnih bolezni dihal pri otrocih.

Leta 2007 pa so izvedli raziskavo, katere namen je bil na podlagi proučevanja značilnosti pojavljanja kroničnih bolezni dihal na območju MOK z vidika potencialnih etioloških dejavnikov ugotoviti, ali prihaja v primeru pojavljanj kroničnih bolezni dihal na posameznih območjih do grupiranja bolnikov.

Celjski strokovnjaki so ugotovili, da je tveganje za pojav katere od kroničnih bolezni dihal pri otrocih največje na območju KS Pobegi Čežarji in na območju KS Hrvatini in dodali, da je treba pri tem upoštevati tudi čezmejno onesnaževanje iz Padske nižine.

Deli novico:

@green peace  |  10 .03. 2014 ob  19: 10
verjetno zato,ker ste pravtako ena navadna mafija sponzorirana od botrov iz ozadja kateri je malo mar za nas prelep planet zemljo ..
navadni provokatorji ste željni vzbujanja nepotrebne pozornosti ..
sicer za par akcij vseeno kapo dol ;)

in vi tudi če bi vzeli vzorce luke KP bi jih zamenjali z kakimi škodljivimi,da maste naprej materijal za širit propagando in zavajat nove ovce.. ker če ni materijala ni vas a ne ? ;)
Green peace |  10 .03. 2014 ob  18: 27
Zakaj Luka in oblasti niso dvolile da bi "Green Peace"vzela vzorce v koprskem zalivu pred leti,če je v Luki Koper res vse OK?
"Luka Koper" |  10 .03. 2014 ob  18: 07
Tisti ,ki niso nikoli niso delali v luki Koper lahko samo hvalite ali pa tudi ne,kaj se tam dogaja,ker nimate pojma!To je naša ekološka bomba.Nič manj nevarna kot tista tam ćez.Pri nas pa politika mora nekoga žrtvovat.Zato ne bluzite tisti,ki niste tam delali!
samo bluziste |  09 .03. 2014 ob  14: 53
-1
nehajte že enkrat s to luko koper, ker je po kapacitetah majhna in iz tega okoljevarstvenega vidika vrhunsko upravljena. Zdej še s tem sistemom s tistim kavčukom ki prelivajo čez premog je majka. Dejansko je delal ogromno več škode iplas pa vas ni toliko motil. V trstu je železarna in dejansko spuščajo odpadke oz. stranske produkte pri predelavi zato so tej še toliko bolj škodljivi. Sej to ste isti ki bluziste kot uni ki ste 15 dni nazaj pisarili o nato kemičnih napadih za štelanje vremena na slovenskem ozemlju :)
kr neki |  08 .03. 2014 ob  13: 27
ma res je treba se posnetek da folk zasteka a ko se vozi do torrija in do trsta nobenmu nic...dej dej spet je v ozadju igra denarja..ze 20 let vdihujemo isti zrak in zdaj nas kao moti....ŠUPLJE PRIČE
Brin |  08 .03. 2014 ob  12: 28
Kar se dogaja v Servoli je katastrofa. Kar se dogaja v Luki Koper pa tudi! Gre se za isti premog. Ko piha, se kadi z drugega pomola še dosti bolj kot v Servoli. Ko ne piha, pa se prah ravno tako dviguje in nato spušča v bližini. Koliko šol, otroških igrišč in vrtcev je v bližini? Pa mladinsko zdravilišče na Debelem rtiču in Bolnišnica Valdoltra. Lahko bi poklicali redakcijo oddaje Le ijene, naj še pri nas malo raziščejo. Naši novinarji žal pišejo le po naročilu.
Genocid |  08 .03. 2014 ob  01: 07
Vršijo prikriti genocid, na vekomaj Slovenskem ozemlju...Sicer v "gabaritih" Italije, toda tako potencirano smrtnost Slovenskega življa se ne da meriti s smrtnostjo v domovini...To je genocid...Tudi če ne bi bilo železarne, tam smrdi po bencini za popizditi...Nikjer na sveti ni rafinerije v tako urbanem okolju kot v Trstu...Seveda še vedno na meji s Sovenijo in ne s Švico...
GGašpar |  08 .03. 2014 ob  00: 11
Še nekaj pomolov pa bomo prehiteli Trst… pa, da vidiš Škedenj.
mah |  07 .03. 2014 ob  22: 38
Seveda, ko se meri prah v Kopru je vedno kriva Luka Koper. Kot sem že večkrat pisal tu gori: poglejte zjutraj ko je bonaca, kakšen rjavkast oblak smoga se vali iz Trsta - Škedenjske železarne
Peppino de Istra |  07 .03. 2014 ob  22: 27
Bi vsekakor bilo bolje,da je ta železarna sredi Ljubljane.
testa coda |  07 .03. 2014 ob  19: 02
na hitri cesti je omejitev 50kmh,ko dežuje je tam prava drsalnica
Pomidor |  07 .03. 2014 ob  18: 58
-1
Ja, ampak, če primerjamo tržaško luko s koprsko luko, je koprska "pravi biser". Jaz mislim, da je naša luka ena najbolj čistih na Jadranu in še marsikje drugot. Je pa res, da je razsuti tovor odprt vetrovom. Vsaj morje ga ne spira. No, upam.
1