Strunjan spet vabi na praznik kakijev

Piran

V Strunjanu se začenja že 13. praznik kakijev. Na njem bodo vse do nedelje poleg tržnice tega za strunjansko dolino značilnega sadeža obiskovalcem nudili tudi vodene oglede krajinskega parka, predavanja, razstave in bogat zabavni program. Organizatorji pričakujejo skupno med 5000 in 10.000 obiskovalcev.

Vse tri dni bo na prireditvenem prostoru v ogrevanem šotoru na parkirišču pred Krkinim centrom Talaso Strunjan med 10. in 17. uro potekala tržnica kakijev in ostalih strunjanskih dobrot, predvideni pa so tudi vodeni ogledi po Krajinskem parku Strunjan, predstavitev solinarske družine ter razna strokovna predavanja. Vsak dan bo tudi zabava z glasbo, sobotni večer bo tako popestril Jan Plestenjak.

Kakije odlikujejo bogata vsebnost vitaminov in mineralov ter prehranskih vlaknin ob nizki vsebnosti beljakovin in maščob. Ima tudi številne zdravilne učinke.

Slavnostno odprtje praznika z blagoslovom kakija bo na vrsti danes popoldne, prav tako danes se bo odvijalo tudi tekmovanje za največji strunjanski kaki. V soboto bodo obiskovalcem na voljo tudi likovne delavnice, nedeljsko dogajanje se bo začelo z mašo, sledili pa bodo blagoslov mladega vina in podelitev nagrad udeležencem akcije Najlepše urejeni vrtovi Strunjana. Vzporedno si bo mogoče ogledati tudi razstavo likovnih del na temo kakija izpod rok najmlajših.

Gianfranco Giassi, predsednik Turističnega društva Solinar, ki praznik organizira ob pomoči Gostilne Švab iz Hrastovelj, je povedal, da ne glede na vremensko napoved, ki ni najugodnejša, v vseh treh dneh skupaj pričakujejo med 5000 in 10.000 obiskovalcev. "Poudariti želim, da je to res praznik, ki temelji na kakijih. Ostali izdelki, ki jih bo mogoče okusiti, bodo striktno domače proizvodnje, kot je oljčno olje in vino. Ne bo pa nobenih sladkornih pen," je za Regional povedal Gianfranco Giassi.

Zanimanje za praznik iz leta v leto narašča, prav tako prodaja kakijev. V času prireditve tako domačini po Giassijevih besedah uspejo prodati okoli 50 ton tega priljubljenega sadeža. Kakiji so v Strunjanu prisotni že več desetletij, z resnejšo pridelavo pa so začeli okoli leta 1990. Danes v strunjanski dolini pridelajo nekaj več kot 100 ton kakijev letno, kar predstavlja približno tretjino celotne slovenske produkcije. Pridelava se sicer povečuje ne le v Strunjanu, temveč tudi na Vipavskem in Goriškem, je ocenil Giassi.

Deli novico: