STROKOVNA DIREKTORICA ZD KOPER: "Biti okužen še ne pomeni, da boš dejansko zbolel za koronavirusom"

Koper

Koronavirus je v teh časih zagotovo najbolj aktualna tema. Slovenija je v primežu ukrepov za zajezitev širjenja tega zahrbtnega virusa, bolnišnice pokajo po šivih, zdravstveno osebje je na robu zmogljivosti. O tem, kakšne so trenutne razmere v zdravstvu, kako so na epidemijo pripravljeni in kako v teh časih poteka delo zdravstvenih uslužbencev, smo se pogovarjali s strokovno direktorico Zdravstvenega doma (ZD) Koper, dr. Ljubico Kolander Bizjak.  

Epidemiološka slika se iz dneva v dan slabša, kaj pričakujete in kaj lahko vsak posameznik naredi za lastno zaščito?

Epidemiološka slika v Sloveniji je slaba. Vsak dan zabeležimo skoraj 2000 na novo okuženih s koronavirusom, kar upravičeno vzbuja skrb. Znano je, da ima 75 odstotkov okuženih blage simptome oziroma jih sploh nima, medtem ko so pri 25 odstotkih bolnikov ti simptomi bolj izraženi oziroma bolniki zaradi njih potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Od teh 25 odstotkov jih 10 odstotkov potrebuje zdravljenje na intenzivnem oddelku. Te številke so zgovorne in bi nas morale strezniti ter prisiliti k razmisleku o tem, kaj lahko vsak posameznik naredi, da se širjenje zajezi oziroma povsem ustavi. Največ kar lahko naredimo je, da se začnemo obnašati odgovorno, do sebe in do drugih. Obstajajo samo tri pravila, ki se jih moramo dosledno držati: nositi zaščitno masko, pri stiku z drugimi vzdrževati varnostno razdaljo, si umivati roke, kjer to ni možno, pa si jih pravilno razkužiti.

Kakšno je stanje v ZD Koper, kako se soočate s trenutnimi razmerami?

Zdravstveni dom Koper je bil že v prvem valu postavljen pred posebno preizkušnjo. Smo namreč vstopna točka za prebivalce Mestne občine Koper in Občine Ankaran, kar pomeni, da poleg rednega dela naše zdravstveno osebje sodeluje tudi pri odvzemu brisov nosno-žrelnega predela ter opravlja preglede bolnikov z okužbo, bolnikov, pri katerih obstaja sum okužbe, kot tudi potencialno ogroženih oseb. Postopki dela na vstopni točki so zahtevni, razmere so nezavidljive. Tudi sicer pa naše zdravstveno osebje, še zlasti specialisti družinske medicine in pediatrije, pri delu sledi najvišjim standardom, ki jih zahtevajo trenutne razmere. Nujno je zagotoviti za varen vstop bolnikov ambulante, za čim manj stikov med njimi, kot tudi za to, da okuženi ali morebitno okuženi bolniki ne pridejo v stik z drugimi. Če v zakup vzamemo še to, da smo v času prehladov in bolezni, ki ne prizanesejo niti zdravstvenim delavcem in njihovim družinam, je jasno, da je osebje preobremenjeno. Če kdo od zdravnikov zboli, oddelka ne moremo kar zapreti, ampak se moramo reorganizirati in delo razdeliti med druge. Še najbolj pa smo izčrpani od nenehnega pojasnjevanja, da na ta način delamo le zato, ker si želimo, da naši pacienti ostanejo zdravi.

Kakšen je režim sprejema pacientov? Slišati je, da bolniki ne pridejo na vrsto, da morajo čakati in da je osebje tudi prek telefonov neodzivno. Kako komentirate te očitke?

Očitki ne držijo. V ZD Koper si namreč prizadevamo zdravstveno oskrbo zagotoviti vsem bolnikom, ki poiščejo našo pomoč. Ker osebno naročanje do nadaljnjega ni možno, se morajo bolniki za pregled naročiti po telefonu ali prek spletnega obrazca. Bolnikom svetujemo, da komunikacijo prek spletnega obrazca uporabijo tudi v primeru nenujnih posvetov z zdravnikom, za naročanje napotnic in receptov. Ob tem je pomembno poudariti, da naše zdravstveno osebje redno spremlja elektronsko pošto in bo na vse prejete prošnje odgovorilo v najkrajšem možnem času. Zdravstveni dom poleg tega beleži vse dohodne klice v ambulante, zato večkratno klicanje ni potrebno. Če osebja niste dobili, vas bodo poklicali nazaj.

Zavedati se moramo, da je v določenih dneh nemogoče odgovoriti na vse prejete klice, medicinske sestre namreč poleg sprejema bolnikov opravljajo tudi manjše posege po naročilu zdravnikov in druga dela. Sicer pa je režim sprejema preprost. Naročeni pacienti dan pred pregledom prejmejo klic medicinske sestre, ki preveri njihovo zdravstveno stanje. Enaka vprašanja sledijo tudi na dan pregleda. Vse paciente z vročino ali očitnimi znaki okužbe dihal sprejemamo v ločeni ambulanti, kjer lahko varno poskrbimo zanje. Zaradi omejevanja medsebojnih stikov naročene paciente prosimo, da na pregled pridejo ob uri oziroma največ pet minut pred dogovorjenim terminom. S seboj morajo imeti zaščitno obrazno masko in si ob vstopu v zdravstveni dom razkužiti roke. Ob tem znova pozivam ljudi, naj v primeru znakov okužbe s koronavirusom, kot sta visoka vročina in kašelj, ostanejo doma in ne prihajajo v zdravstveni dom. Pokličejo naj svojega osebnega zdravnika in se za pregled v ambulanti odločijo šele po posvetu z njim.

Kako obravnavate paciente, ki so okuženi oziroma kažejo znake morebitne okužbe z novim virusom?

Pomembno je, da ljudem pojasnimo, da so zdravstvene oskrbe deležni vsi bolniki, enako velja tudi za zobozdravstvo. Bolnike s potrjeno okužbo, ki potrebujejo zdravniško pomoč, napotimo v izolirnico na vstopni točki na Bonifiki oziroma v izolirnico na Dellavallejevi 3, če gre za otroke in mladostnike. V prvem valu je nujna zobozdravstvena ambulanta delovala v eni od obstoječih zobozdravstvenih ambulant v Olmu, zdaj bolnike pri katerih je bila potrjena bolezen covid-19 in pri katerih je obstajal sum morebitne okužbe z novim virusom, sprejemamo po zaključku delovnega časa. Ob tem zagotavljamo varen in ločen vstop v prostore, po zaključku obravnave pacienta pa vse prostore, v katere je ta vstopil, tudi razkužimo. Sicer pa za vse bolnike velja enako, pred obiskom ambulante se morajo posvetovali z izbranim zdravnikom oziroma zobozdravnikom, ki bo na podlagi posveta presodil, ali bo pacienta napotil na odvzem brisa ali ga bo sprejel v ambulanto. Ob tem še pojasnilo, da biti okužen še ne pomeni, da boš dejansko zbolel za koronavirusom.

Kako poteka testiranje, kje so točke in koga sploh testirate?

Dobili smo nova navodila za odvzem brisov, ki pa so nejasna, zato sem zaprosila za dodatno mnenje. Do takrat brise opravljamo kot običajno, na odvzem napotimo osebe, ki kažejo znake vnetja dihal oziroma so bili v tesnem stiku z okuženo osebo, kar pomeni, da so bili z njo na razdalji, manjši od 1,5 metra, pri tem niso nosili maske, stik pa je trajal več kot 15 minut. Brise odvzemamo kar iz avtomobila, po sistemu drive-in. Rezultate testiranja bolniku sporočijo prek telefona, najkasneje naslednji dan. Izvid se hrani pri osebnem zdravniku. 

Kaj je po vašem trenutno največji izziv za zdravstveno osebje?

Največji izziv za zdravstvo je, kako oskrbeti vse obolele za koronavirusom covid-19. Jasno je, da se s številom okuženih, veča tudi potreba po zdravstveni oskrbi v ambulanti ali bolnišnici, kar posledično pomeni manj časa za oskrbo bolnikov z drugimi simptomi. Da bi to preprečili, so v bolnišnicah že zmanjšali število nenujnih pregledov in obravnav. Trenutno v zdravstvenem domu še zmoremo sprejeti vse bolnike, vendar se lahko slika hitro obrne. Zato občanke in občane še zadnjič pozivam k strpnosti in odgovornemu vedenju, ki sta ključna, da zajezimo nadaljnje širjenje okužbe.