STROGI UKREPI ZARADI SMOGA V ITALIJI: Med drugim so omejili tudi dizelska vozila

Svet

Italijanske oblasti so zaradi težav s smogom v Milanu in osmih drugih pokrajinah v Lombardiji uvedle več omejitev. Med drugim so deloma prepovedale dizelska vozila, kurjenje ognja na odprtem in uporabo določenih vrst peči na drva, poročajo tuje tiskovne agencije.

Visoke količine trdnih delcev že dlje časa povzroča težave v gosto naseljeni regiji na severu Italije. V nedeljo je bil zrak v Milanu glede na meritve zasebnega švicarskega podjetja IQAir celo tretji najslabši na svetu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pred Milanom sta bila le mesti Daka v Bangladešu in Chengdu na Kitajskem.

Težave s smogom so sicer pozimi v večjih italijanskih mestih pogoste. Zaradi slabega kroženja zraka je na udaru predvsem Padska nižina. Dodatno zrak bremeni gosta naseljenost tega območja, številna gospodinjstva pa imajo vozila in peči, ki povzročajo višje emisije. Stanje poslabšujeta še pomanjkanje vetra in dežja.

Milanske oblasti prebivalce pozivajo, naj gretje v zaprtih prostorih znižajo na 19 stopinj Celzija in s tem zmanjšajo emisije, prav tako pristojni svetujejo ljudem, naj se čim manj zadržujejo na odprtem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija