STROGI POGOJI ZA ODPRTJE FITNESOV POVZROČAJO TEŽAVE OBALNIM TRENERJEM: "Če bo šlo takoj naprej, bom definitivno zaprla"

Koper

Z današnjim dnem je vlada med drugim ponovno dovolila tudi vadbo v fitnesih in telovadnicah, vendar ponovno pod strogo določenimi ukrepi. Ob zadnjem odprtju v začetku letošnjega leta, je večina fitnesov na Obali ostalo zaprtih. Kot so tedaj dejali trenerji v le-teh, je dejavnost nemogoče zagnati čez noč, praktično nemogoče pa je rentabilno izvajati vadbe. Preverili smo, ali je ob tokratnem odprtju njihov položaj kaj boljši.

Center Fitness Manija, ki ga vodita Dejan in Rebeka Madžarovič, je eden redkih na Obali, ki je svoja vrata odprl že ob januarski sprostitvi ukrepov. Fitnes so odprli tudi danes, je pa Dejan Madžarovič dejal, da "po dobrih štirih mesecih zaprtja ni enostavno zagnati skupinske vadbe, kot je aerobika. Potrebno je kar nekaj časa, da se sistem ponovno vzpostavi in da se glede na covid pravila formira skupina".

Priznava tudi, da je ob znižanju števila ljudi zelo težko določiti ceno. "Ali imaš aerobiko in je nekoliko večja cena, ali pa je pač sploh nimaš," pojasnjuje in dodaja, da tovrstne omejitve za seboj potegnejo še ogromno drugih stvari.

Dejan Madžarovič

Kot pojasnjuje, pa je za obisk Fitness Manije potrebno naročanje in upoštevanje vseh že znanih preventivnih ukrepov: razkuževanje, razdalja, prihod z masko. "Velik poudarek smo dali tudi na prezračevanje. Ravno zato smo se organizirali tako, da je stranka omejena na 70 minut, v tem času se mora tudi obleči in izprazniti prostor, potem za 15 minut prostor dobro prezračimo in šele nato lahko pride naslednja stranka," je še pojasnil Madžarovič.

Tudi Martina Lenassi, ki v normalnih razmerah izvaja skupinske vadbe do 15 ljudi, nadaljuje zgolj z vadbo ena na ena, "ker moramo zagotoviti 20 kvadratnih metrov na osebo, kar je nemogoče". "Prav tako se stranke po vseh pravilih ne smejo srečevati v slačilnicah ali na hodnikih, kar je nemogoče izvesti. Potemtakem se stranke ne bi smele niti stuširati," je pojasnila.

Martina Lenassi

Ob tem še dodaja, da so trenutni pogoji katastrofalni: "Če bo šlo takoj naprej, pod takšnimi pogoji, bom definitivno zaprla". Pojasnila pa nam je tudi, kako vse skupaj deluje v praksi: "Če imam skupino 15 ljudi, jih ne morem izbrati šest, da bo ustrezalo kvadraturi. Po katerem ključu naj določim kdo se vadbe lahko udeleži in kdo ne?" se sprašuje. Ne strinja se niti s tedenskim testiranjem. 

Podobno nezadovoljna je tudi Vida Macura, ki zaenkrat svoje dejavnosti še ne bo odpirala. "Počakali bomo še kakšen teden, da vidimo, če nas bodo ponovno zaprli," je povedala. "Iz finančnega zornega kota, glede vodenih vadb na omejeno število ljudi, odpiranje seveda ni smiselno. Po drugi strani, iz vidika vadečih, je odprtje smiselno, glede na to, da komaj čakajo, da se vadba začne," je še dejala.

Vida Macura

"To je za nas velik finančni izpad. Preteklo leto smo delali samo par mesecev, v prvem valu, spomladi, ko je povpraševanje po vadbah največje, so nas hitro zaprli. Nato so nas odprli čez poletje, ko so ljudje na plaži in ne hodijo na vadbe. Spet jeseni, ko se povpraševanje poveča, pa so nas ponovno zaprli," razočarano pojasnjuje.

"Kar se tiče testiranja nimam popolnoma nič proti, se mi zdi celo v redu, vendar še vedno ni jasno, kdo bo pokrival stroške testiranja. Glede tega ni bilo še nobene uredbe," zaključi Macura.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  15 .02. 2021 ob  14: 29
Škoda truda za odpiranje...najkasneje čez dva tedna bo zapiranje!