STRMČNIK JAVNO POHVALIL GUBERCA: Dogovor prinaša krajanom lastno pokopališče

Ankaran

Prve težnje po samostojni občini Ankaran so se pojavile pred več kot desetletjem, ko je zastala gradnja tamkajšnjega pokopališča. Občina Koper je namesto zadnjega počivališča na koncu Oljčne poti raje videla turistične vile, nadaljevanje zgodbe do odcepitve Ankarana od Mestne občine Koper pa je bolj ali manj znano. Zgodba s pokopališčem se je sedaj premaknila z mrtve točke, potem ko sta si po nekaj letih pogajanj v roke segla župan Gregor Strmčnik in prvi mož Grafista Ante Guberac.

Grafist je za parcele v Ankaranu odštel 1,8 milijona evrov, potem ko je koprska občina s spremembo namembnosti na njih omogočila turistično gradnjo. Prvo od šestih načrtovanih vil je postavil na mestu, kjer bi morala stati kapelica, potem pa so se zadeve ustavile, ko je vodstvo novonastale občine zamrznilo gradnjo zasebnikov.

Grafist in občina sta se ob dolgih pogajanjih dogovorila za menjavo, s katero je občina pridobila zemljišča, na katerih bo lahko uresničila potrebne javne programe. Mednje sodijo tudi območje pokopališča nad cerkvijo ter gradbene parcele pod cerkvijo.

Fotografija je simbolična.

Po napovedih občine naj bi že letos pridobili gradbeno dovoljenje za delno rušitev Grafistove vile, za dokončno uresničitev dolgoletne želje Ankarančanov po lastnem pokopališču pa mora občina dokončno sprejeti svoj prostorski akt in ustrezno spremeniti namembnost zemljišča. Postopek je sicer v teku.

Ankarska občina je Grafistu v zameno za pretežno stavbna zemljišča v skupni vrednosti nekaj nad 3,1 milijona evrov ponudila industrijske parcele, vredne dobrih 2,5 milijona evrov, razliko pa bo doplačala.

Guberac, ki ga je ankaranski župan Strmčnik na nedavnem zboru krajanov javno pohvalil, kako je mož beseda, je z dogovorom zadovoljen. Kot nam je pojasnil, "nismo ne ob nakupu ne po spremembi okoliščin želeli nagajati". Ponudba občine je bila zanje zanimiva, najprej pa nameravajo pridobljena zemljišča na območju t. i. kasete 5A urediti, utrditi nasipe. Po tem jih bodo ponudili državi oziroma Luki Koper, sicer pa so uporabna tudi za njihovo dejavnost, je dodal Guberac.

Z Občino Ankaran sicer dobro sodelujejo, pridobili so že nekaj del preko javnih razpisov, kar je za prvega moža Grafista logično, glede na to da so domače podjetje.

Deli novico:

@AOF |  28 .12. 2017 ob  11: 11
Pravi diplomatski pristop? Pravi bi bil da je vse to dobil po nižji seni, ne pa po višji. Vsak pravi gospodar gleda svojo korist ( v tem primeru je to g.Guberac). Morala pri denarju ne obstaja. Očitati drugim da imajo volilni stroj je pa res "neetično in nemoralno" ker to isto uporablja g.Strmčnik v občinskem svetu kakor tudi vsi ostali župani ker imajo večino, pa brez zamere.
AOF |  26 .12. 2017 ob  15: 26
S pravim pristopom ,predvsem diplomatsko, je g. Strmčnik Ankarančanom povrnil dostojanstvo,ki jim ga je oskrunil g.Popovič. To kar mu je uspelo, je nedvomno enkraten uspeh z eno samo napako in to je, da smo našo zemljo morali nazaj kupiti za precej višjo ceno, saj zamenjava zemljišč ni nič drugega kot ponovni nakup. G. Guberac in vse kar stoji za njim, pa niso v tem poslu prav nič izgubili! Izjava,da ni nagajal,ko je kupoval in da nima namena tega početi niti sedaj, je milo rečeno cinično sprenevedanje. Zavedam se, da v poslu in politiki ni sentimentalnosti,kar pa še ne pomeni, da ni prostora za etiko in moralo. Ne glede, da so bili posli pravno pokriti za kar je poskrbel Popovič s svojim glasovalnim strojem pa je bilo vsej javnosti znano, da so Ankarančani proti temu. G. Guberac ni imel nobenih zadržkov, predvsem pri nakupu že zgrajenega pokopališča, zato mu pri tem pogajalskem dosežku ni treba peti prav nobene slave in hvale. Prej obratno: sram naj ga bo! In če je g. Popovič nekdaj ocenil, da je pozicija ankaranskega pokopališča prelepa za to dejavnost ima še vedno enkratno možnost to storiti tudi s koprskim. Tudi tam je pozicija enkratna!
Grafo |  22 .12. 2017 ob  09: 46
Ima lovke po celi obali. Vse občine so v njegovih načrtih.
@Bedno | včeraj ob 06:59  |  09 .12. 2017 ob  14: 28
Zakaj Popoviča, on ni nikoli kriv! Kriv je vedno Kučan, kaj še ne veš tega!
Sodišče. |  08 .12. 2017 ob  23: 39
Bo lahko vzel Popota za svetovalca. Sodišče mu ne gine.
Volilec |  08 .12. 2017 ob  23: 38
Bo dobil finančno podporo na volitvah 2018? Roka roko umije. Za bruhat.
Joža |  08 .12. 2017 ob  11: 03
Viva Ankaran-Ancarano
Wikttor |  08 .12. 2017 ob  10: 46
Čez par let o to vse v privatnih rokah!!
Mafiozo je pridobil novega sodelavca.
@Follow the money |  08 .12. 2017 ob  09: 56
E moj Pahor. Laž ima kratke noge.
Joža |  08 .12. 2017 ob  09: 38
@Follow the money
Vidim, da si pozabil vzeti zdravila danes zjutraj.
Se ti ne zdi, da bi v primeru pranja denarja občina te parcele kupila za denar, tako pa je prišlo do MENJAVE z doplačilom 0,5 mio.
Če se že greste neke konstrukte zoper občino, potem si poizkusite izmisliti vsaj nekaj, kar bi lahko bilo vsaj deloma kredibilno.
Follow the money |  08 .12. 2017 ob  07: 19
Predlog NPU preverite, kateri od ankaranskih občinskih svetnikov bo izstavil račun za posredovanje pri prodaji. Gregor, Strmčnik presenetilo te bo kdo je pokasiral ankaranski denar poleg Guberca. Mogoče ti le kapne... in se boš kmalu tolkel po glavi. Ankarančanom boš odgovarjal ti na koncu. Poštenje je naivnost.
Bedno |  08 .12. 2017 ob  06: 59
-6
Zanimivo koliko ljudi je obsedenih s Popovicem ej! Pa pri kateriki novici ga komentatorji omenjajo. Vsega je kriv Popovic. Ste ze prav bedni res. To je ko vreme, ki je vedno krivo za vse.

Se dobro, da imamo Popovica, se ga bom volil, samo zato, da bomo imeli vedno enega krivca.

1