STRMČNIK IN BRŽAN NA SODIŠČU: Razlog pa je to

Koper

V obravnavi tožbe Občine Ankaran zoper Mestno občino Koper zaradi imenovanja članov nadzornega sveta komunalnega podjetja Marjetica so v četrtek na okrožnem sodišču v Kopru zaslišali oba župana, Gregorja Strmčnika in Aleša Bržana. V sporu zaradi razdelitve premoženja se bosta župana še srečevala na sodišču, je poročal Radio Koper.

Občina Ankaran ni dala soglasja k imenovanju novih članov nadzornega sveta, ki jih je potrdil koprski mestni svet. Razlog so predvsem nesoglasja glede sušilnice komunalnega blata, ki jo je kljub nasprotovanju Ankarana kupila Marjetica, je poročal Radio Koper.

Ankaranski župan Strmčnik je na sodišču povedal, da so osem let odločitve sprejemali soglasno, stvari pa so se začele zapletati s sušilnico blata. Do tega projekta so imeli v ankaranski občini zadržke, a so bili izključeni, je dejal.

Ob tem je poudaril, da so investitor v javno infrastrukturo občine, ne podjetja, Marjetica pa je za dvomilijonsko zadolžitev vprašala le koprsko občino. Nezaupanje se je po Strmčnikovih besedah pojavilo še drugod, zato niso podali soglasja k imenovanju nadzornikov.

Strmčnik meni, da ima Marjetica kljub temu še vedno vse organe upravljanja oziroma mandat starih nadzornikov še velja, zato delo nadzornega sveta ni ovirano, je ocenil.

Bržan, ki je kot župan na sodišču pričal prvič, je dejal, da se občini za nekatere stvari uspeta dogovoriti, za nekatere ne. Bržan je po lastnih navedbah upal, da bodo vsa nerešena vprašanja rešili že v njegovem prvem mandatu, a je v preveč zadevah tolmačenje občin različno. Zato naj o tem odloča sodišče, je sklenil.

Sodnica je obravnavo zaključila, sodbo bo izdala pisno.

Kot je še poročal Radio Koper, je bilo na zaslišanju razumeti, da to ne bo zadnjič, ko se župana zaradi nerazdeljenega premoženja med občinama soočata na sodišču.

Občini sta sprejeli vsaka svoj odlok o ustanoviteljskih pravicah in premoženjskih razmerjih, saj se o skupnem nista mogli dogovoriti. Pričakovati je, da bosta zdaj sprožili upravni spor. Različna mnenja o deležu in upravljavskih pravicah imata občini tudi v organih Javnega stanovanjskega sklada in Rižanskem vodovodu

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
frikofrkic |  10 .11. 2023 ob  15: 11
Po mojem Strmčnik poskuša kazati mišice Kopru, sicer hitro postane nepomemben.
entam |  10 .11. 2023 ob  13: 54
Ne razumem zakaj Ankaran ne dovoli vpisati nove nadzornike Marjetice. Ovadit vse nadzornike in jih poslat domov. Ne pa pustit, da do konca zakrijejo sledi.