STRES IN DEPRESIJA TUDI MED DEJAVNIKI TVEGANJA ZA BOLEZNI SRCA: Gibajmo se najmanj 150 minut na teden!

Svet

Letošnji svetovni dan srca, ki ga obeležujemo danes, poteka pod geslom Bodite junaki srca. "Spodbuja nas, da si damo in izpolnimo obljube za zdravo srce," ob tem pozivajo v Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije. Za zmanjšanje tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni je namreč ključen zdrav življenjski slog.

Kot izpostavljajo v društvu, so med obljubami lahko zaveza družini, da bomo hrano pripravljali doma na zdrav način in se zdravo prehranjevali, da bomo v krogu družine skrbeli za zadostno telesno dejavnost in da bomo rekli ne kajenju. Zdravstveni delavci pa lahko obljubijo, da bodo spodbujali in pomagali ljudem pri odločitvi za znižanje holesterola v krvi in jih ozaveščali glede vseh vzrokov za nastanek srčno-žilnih bolezni.

Bolezni srca in ožilja so najpogostejši povzročitelj smrti na svetu. Vsako leto zaradi teh bolezni, ki vključujejo tudi možgansko kap, umre okoli 18 milijonov ljudi po vsem svetu. Najpogostejši vzroku so nezdrav način življenja, kajenje, sladkorna bolezen in visok krvni tlak. Visokemu krvnemu tlaku pravijo tudi tihi ubijalec, saj ga običajno ne spremljajo opozorilni znaki ali simptomi.

Predsednik društva za zdravje srca in ožilja Matija Cevc ob tem še opozarja, da le preredko pomislimo na nekatere, sicer že dolgo znane dejavnike tveganja za srčno-žilne bolezni, na katere sami le težko vplivamo: stres pri delu, slab socialno-ekonomski status, pomanjkanje socialne podpore, težave v družinskem življenju, depresija, tesnoba in izgorelost.

Psihosocialni dejavniki so po njegovih navedbah tudi huda ovira pri prizadevanju za izboljšanje življenjskega sloga. Po zadnjih priporočilih evropskega kardiološkega in diabetološkega združenja naj zdrav življenjski slog vsebuje najmanj 150 minut gibanja na teden, nižanje previsoke telesne teže, zmanjšan vnos kalorij ter mediteranski tip uravnotežen prehrane z olivnim oljem in oreščki.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija