STRELEC NA NEMŠKI UNIVERZI RANIL VEČ LJUDI, ENEGA UBIL: Kasneje si je sodil sam (FOTO)

Kronika

V današnjem strelskem napadu na univerzi Heidelberg na jugozahodu Nemčije je umrla ena oseba, tri so ranjene, je poročala nemška tiskovna agencija dpa sklicujoč se na varnostne vire. Do napada je prišlo, ko je storilec v eni od predavalnic začel streljati. Po dejanju si je sodil sam.

Strelec, ki naj bi bil študent, je v predavalnici medicinske fakultete, kjer je v času napada potekalo predavanje, začel streljati in pri tem ranil štiri ljudi. Mlajša ženska je kasneje podlegla poškodbam, ki jih je dobila zaradi strela v glavo. Tiskovni predstavnik policije je povedal, da je moški "divje" streljal po predavalnici. Storilec je po dejanju stekel na prosto in se nato ustrelil.

Policija je potrdila, da je napadalec mrtev. Šlo je za 18-letnega nemškega študenta heidelberške univerze, so povedali kasneje na novinarski konferenci. Deloval je sam in ni bil znan policiji. Prvi znaki kažejo, da je bil že dolgo psihično bolan.

"Orožje je bilo kupljeno v tujini," je na novinarski konferenci dejal načelnik policije v Mannheimu Siegfried Kollmar. Dovoljenja za nošenje orožja ni imel, je dodal. Po besedah Kollmarja je imel napadalec v nahrbtniku več kot sto kosov streliva.

Pred napadom je po navedbah preiskovalcev poslal sporočilo prek aplikacije Whatsapp, v katerem je zapisal, "da morajo ljudje umreti zdaj".

Območje v predelu Heidelberga Neuenheimer Feld, kjer stojijo predvsem fakultete za naravoslovje in del univerzitetne klinike, je bilo popoldne v veliki meri zaprto. Na območju univerzitetnega kampusa je bilo na desetine policistov in reševalnih vozil.

Iz vrst nemške politike so se zvrstili izrazi sožalja sorodnikom žrtev. "V mislih sem z žrtvami, njihovimi sorodniki in vsemi študenti univerze v Heidelbergu," je povedal kancler Olaf Scholz. Nemški pravosodni minister Marco Buschmann je sporočil, da so njegove misli z žrtvami in ljudmi na kraju dogodka, in se zahvalil reševalcem za njihovo pomoč.

Ministrica za gospodarstvo zvezne dežele Baden-Württemberg Theresia Bauer je obiskala kraj dogodka in ob tem izrazila svojo prizadetost. "Zgrožena sem. Ostaneš brez besed, ko morajo nedolžni mladi ljudje izkusiti kaj takega v času študija," je dejala po poročanju dpa.

Tudi študenti so bili šokirani. "Smo neskončno šokirani. To je katastrofa, ki je nepredstavljiva sredi predavanj, izpitov in univerzitetnega življenja," je dejal predstavnik študentov Peter Abelmann.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija