'STREET ART FEST KOPER 2024': Pogovor z zmagovalcem tekmovanja v grafitih (FOTO)

Koper

Včeraj se je v Kopru zaključil tridnevni Street Art Fest Koper 2024, ki je s svojo pestro paleto dogodkov in umetniških projektov pritegnil množico obiskovalcev. Festival, ki se je letos odvijal že tretjič, je znova dokazal, da je street art bistvenega pomena za razvoj umetnosti, saj navdihuje tako mlade kot starejše.

Med vrhunce festivala je sodilo tekmovanje v grafitih, kjer so umetniki ustvarjali impresivne poslikave. Osrednje prizorišče je bilo bivše skladišče soli Libertas, nasproti Luke Koper, ki ga je ekipa grafitarjev čudovito obogatila z umetniškimi deli. Med njimi je bil tudi zmagovalec tekmovanja Tine Dekorti ('Mortis'), s katerim smo se pogovarjali.

Pogovor z zmagovalcem tekmovanja

Kako ste doživeli letošnji Street Art Fest Koper, ki se je odvijal že tretjič?

Street Art Fest Koper je letos potekal tretjič. Na vsakem sem bil seveda prisoten. Letos smo bili z ekipo dveh grafiterjev zadolženi za poslikavo bivšega skladišča soli Libertas, nasproti Luke Koper. Street art se mi zdi zelo pomemben za razvoj ne samo ulične umetnosti, ampak umetnosti na sploh, saj se vsako leto nekdo navduši nad raznimi načini ustvarjanja, potem ko nas vidijo, kako skozi večdnevni proces ustvarimo ogromne poslikave.

Kako ste se začeli ukvarjati z grafitiranjem in kakšna je bila vaša pot?

Z grafitiranjem sem se ponovno začel ukvarjati leta 2020, torej pred štirimi leti. Aktiven sem bil tudi med letoma 2008 in 2011. Po skoraj desetletnem premoru sem se vrnil nazaj na ulice, kjer grafitiram. Leta 2010 sem se začel po malem ukvarjati s tetoviranjem. Poleg učenja tetoviranja sem ves čas aktivno risal na papir – dizajne za tattooje in stene. Ker je tetoviranje zelo zahtevna stroka, sem grafitiranje potisnil na stran in dobrih deset let veliko tetoviral. Poleg risanja je bila to moja stalnica. Leta 2016 sem odprl svoj prvi tattoo studio v Luciji. Vsa ta leta do danes sem posvetil likovnem in slikarskem izobraževanju. Znanje sem pridobival iz likovnih knjig in spletnih seminarjev. Vedno več časa sem posvetil ilustraciji in slikarstvu. Po selitvi studia v Koper, kjer sem delal tri leta, sem se odločil za selitev studia nazaj v Lucijo na novo lokacijo. Studio mi zaradi svoje prostornosti omogoča nemoteno delo na slikarskih in grafiterskih projektih. Ker je razdeljen na dva nadstropja, imam eno namenjeno samo za tetoviranje.

Kako usklajujete svoje delo grafitarja in tetovatorja z družinskim življenjem?

Zadnja leta veliko rišem z mojo zdaj šestletno hčerko. Na otroških rojstnodnevnih zabavah otrokom rišem s flomastri tattooje. Zelo me razveseli, ko so navdušeni nad risanjem. Zato imam tudi sam kdaj delavnice za otroke. Skoraj vsak četrtek (izjemoma ne, če sem na kakšnem projektu) pa imam od 16.00 do 19.00 skupinsko risanje z otroki v 'Sonjini ustvarjalnici' na Liminjanski cesti, tik zraven mojega studia.

Kaj vas najbolj veseli pri vašem delu in kako gledate na prihodnost?

Imam pestro in zanimivo delo. Glede na to, da je moj najljubši dan ponedeljek, ko se delavnik začne, kaže na to, da imam svoje delo zelo rad. Navdušen sem nad tem, kar počnem, in veselim se novih projektov in izzivov, ki me čakajo v prihodnosti.

O festivalu

Street Art Fest Koper 2024 je bil poln raznolikih dogodkov, med katerimi so izstopali številni ulični performansi, delavnice in seveda tekmovanje v grafitih. Nedelja, 25. maja, je bila vrhunec festivala, ko so umetniki zaključili svoja dela, obiskovalci pa so imeli priložnost občudovati čudovite poslikave in se srečati z ustvarjalci. Festival je dokazal, da street art ni le oblika umetnosti, ampak tudi močno sredstvo za povezovanje skupnosti in spodbujanje kreativnosti.

Festival je tako še enkrat pokazal, kako pomembna je ulična umetnost za kulturni razvoj in kako lahko umetniki s svojimi deli obogatijo mestno okolje ter navdihnejo nove generacije ustvarjalcev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija