STRANKE KUL BODO PODPISALE SPORAZUM: Kakšen bo njihov povolilni program?

Slovenija

Vodje strank LMŠ, SD, Levica in SAB - Marjan Šarec, Tanja Fajon, Luka Mesec in Alenka Bratušek - bodo danes podpisali sporazum o povolilnem sodelovanju. Ob tem bodo tudi predstavili vsebino sporazuma, ki so jo v preteklem tednu soglasno potrdili organi teh strank.

Predsedniki oz. koordinator omenjenih štirih opozicijskih strank so besedilo sporazuma parafirali pred tednom dni. Že isti dan je sporazum potrdil svet SAB. Pristojni organi ostalih strank so to storili v soboto. Iz vseh strank so sporočili, da so organi strank namenili soglasno podporo besedilu sporazuma.

K podpisu dogovora o povolilnem sodelovanju je sicer opozicijske partnerje avgusta pozval prvak LMŠ Marjan Šarec. Predlagal je tri točke: "normalizacijo Slovenije", sestavo vlade brez SDS in strank, ki jo podpirajo, in dogovor, da mandatarja izbere stranka z največ glasovi na volitvah.

Predsednica SD Tanja Fajon je zatem napovedala, da bodo te točke še dopolnjevali, načeloma pa so se v opoziciji strinjali, da bodo delali na skupnem dokumentu za dogovor o povolilnem sodelovanju.

Glede na rezultate ankete Dela nekaj manj kot 35 odstotkov vprašanih podpira oz. zelo podpira predvolilne koalicije strank na levem političnem polu. Predvolilno povezovanje na desnem polu podpira oz. zelo podpira skoraj 30 odstotkov vprašanih, ne podpira pa skoraj 47 odstotkov. Po mnenju dobre tretjine vprašanih bi na državnozborskih volitvah v prihodnjem letu največ glasov dobila koalicija strank na levem političnem polu, po mnenju dobre petine vprašanih pa na desnem polu.

Sporazum bodo podpisali opoldne na Trgu republike v Ljubljani.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
goldhorn |  28 .09. 2021 ob  15: 02
@td, tile cirkusanti so katastrofa v primerjavi s sedanjo vlado.
td |  28 .09. 2021 ob  10: 15
-2
@martin, to kar imamo zdaj na oblasti je eno totalno nesposobno in pokvarjeno, hudobno ... zlo. Raje bi videl dobit nekoga idealnega, ampak silom prilik mi povsem zadošča že, da se zamenjajo drugi. Slabši enostavno ne morejo bit, je nemogoče.
Martin Kacur |  28 .09. 2021 ob  08: 47
Dokler je glavni cilj boj proti nekomu se nam ne piše dobro. Zakaj ne zmorejo postaviti programa ne da bi mislili na Janšo?
Bili bi lahko drugačni in mislili naprej, ne na levo ne na desno.