STRAH STARŠEV NA KOPRSKI ŠOLI: "Že več otrok je doma s tipičnimi znaki in niti enega še niso napotili na testiranje"

Koper

Bralka nam je izrazila zaskrbljenost glede bolnih otrok na eni izmed šol v koprski občini. Kot pravi, ima več otrok tipične znake za covid-19, zdravniki pa jih kljub temu ne pošljejo na testiranje. Sprašuje se, kako je to možno z vsemi smernicami in navodili NIJZ. Iz ZD Koper smo dobili odgovore.

"Že več otrok je doma z znaki prehlada in vročino in niti enega še niso napotili na testiranje. Nekateri starši celo po par dnevih vračajo otroke v šolo, čeprav se ne ve, če so mogoče okuženi," je zapisala zaskrbljena bralka, ki se sprašuje, zakaj teh otrok kljub tipičnim znakom na okužbo s covid-19 ne pošljejo na testiranje.

"Problem je, da se starši obrnejo na zdravstveni dom in kljub znakom, kot so vročina in prehlad, dobijo odgovor, naj nekaj dni otroka opazujejo in "se slišimo čez nekaj dni, če ne bo boljše". Drugače pa nobenih drugih navodil ali omejitev in nobenega testiranja. Kako naj se ukrepa v smeri zajezitve virusa, če se otrok sploh ne napoti na testiranje?" še dodaja.

Opravili že več testiranj otrok

Iz Zdravstvenega doma (ZD) Koper so nam pojasnili, da se ob začetku šolskega leta poveča tudi izpostavljenost otrok virozam in prehladu. "S tem se soočajo vsi vrtci in šole po Sloveniji in omenjena šola ni izjema," so zapisali, informacijo o večjem številu obolelih otrok na omenjeni šoli, pa so preverili tudi pri pristojnih, kjer so jim zagotovili, da bistvenih odstopanj od preteklih let ne beležijo.

"V Zdravstvenem domu Koper smo v tem času sicer opravili že več testiranj otrok, pri katerih pa okužbe z novim koronavirusom nismo potrdili. Ob tem vodstvo šol in vrtcev prosimo, naj ob zaznanem povečanju števila obolelih otrok o tem obvestijo epidemiologa oziroma zdravstveni dom."

Kaj lahko starši, katerih otrok kaže znake prehlada oziroma bolezni, storijo, da preprečijo nadaljnje okužbe?

Ob prvih znakih prehlada oziroma bolezni morajo starši poklicati osebnega zdravnika otroka, ki na podlagi simptomov strokovno presodi, ali pri otroku obstaja verjetnost okužbe z novim koronavirusom. V primeru blagih simptomov svetujejo, naj otrok ostane doma in počiva, starši pa naj vsako spremembo zdravstvenega stanja sporočijo osebnemu zdravniku otroka. V primeru, da povišana telesna temperatura vztraja več dni, otroka napotijo na testiranje. To ne velja za otroke zdravstvenega osebja, šolnikov in staršev drugih poklicev, ki so bolj izpostavljeni stikom z ljudmi, saj v tem primeru zdravnik odredi takojšnje testiranje, s tem pa prepreči možnost širjenja morebitne okužbe. Na takojšnje testiranje napoti tudi otroka iz družine, v kateri so osebe, ki sodijo v rizično skupino.

EXTREME TRAINING PODARJA 100 EVROV GOTOVINE: Začenja se 3-mesečni ekstremni izziv

Na lokacijah v Izoli, Luciji, Kopru in na Škofijah so z izzivom za preoblikovanje postave pričeli v ponedeljek, 7. septembra. "Za vse, ki bi radi sodelovali na eni od štirih lokacij, so prijave še vedno mogoče," poudarja licencirana kondicijska trenerka Vida Macura.

Glede na to da je preventiva še vedno najbolj učinkovit ukrep za preprečitev okužbe oziroma širjenja novega koronavirusa, staršem in otrokom v ZD Koper svetujejo dosledno spoštovanje ukrepov in priporočil NIJZ, in sicer ohranjanje razdalje, redno in večkratno umivanje rok oziroma razkuževanje ter nošenje obrazne maske v zaprtih prostorih.

Najmlajšim samo z okužbo dihal ne bo treba na testiranje

Sicer pa so se danes na to temo sestali tudi predstavniki zdravstvene stroke, NIJZ in pristojnega ministrstva ter sprejeli odločitev, da bodo otroci v vrtcu in šolarji prve triade osnovnih šol, pri katerih se bodo pojavili blagi znaki okužbe dihal, kot so izcedek iz nosu, zamašen nos in bolečine v žrelu ali na primer driska oziroma bruhanje, ob tem pa njihova telesna temperatura ne bo presegla 38 stopinj Celzija, ostali doma, dokler se ne pozdravijo, ne bodo pa napoteni na odvzem brisa za testiranje na okužbo z novim koronavirusom. Otroke, ki obiskujejo najmanj 4. razred osnovne šole, bodo obravnavali kot odrasle, kar pomeni, da bodo ob minimalnih znakih okužbe dihal napoteni na testiranje na okužbo z novim koronavirusom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koper |  11 .09. 2020 ob  16: 16
Otroci so celo leto prehlajeni.Prehlajeni in ni nujno,da so okuženi.Zato neka panika ni potrebna.
vseved |  11 .09. 2020 ob  10: 48
Če je tako zelo prepričana naj pelje otroka testirat.
Kanola |  10 .09. 2020 ob  21: 57
-8
zapret šole , vrtce, ne bom to futral s plačevanjem davkov...