STRAH PRED IZGREDI OB SHODU NEOFAŠISTOV: V Trst prihaja dodatnih 1000 policistov

Trst

Italijansko skrajno desničarsko gibanje CasaPound bo ob obletnici konca prve svetovne vojne v soboto v Trstu priredilo shod neofašistov. Tržaške oblasti shoda kljub številnim pozivom niso prepovedale, ga bodo pa omejile. V Trstu je za soboto napovedan tudi shod nasprotnikov neofašizma.

Vodja CasaPounda Gianluca Ianone je na družbenih omrežjih pojasnil, da so Trst izbrali za prizorišče shoda, ker "je to eno od mest, ki so se najbolj borila za italijanstvo". Gibanje, ki ga označujejo za fašiste tretjega tisočletja, na shodu, ki ga, kot so zapisali, pripravljajo ob 100. obletnici zmage Italije v prvi svetovni vojni pričakuje več tisoč ljudi.

V Trstu je napoved shoda sprožila številne pozive k prepovedi. Zanjo so se zavzeli predstavniki organizacij, združenj, sindikatov, kolektivov, verskih združenj, skupin, nekatere šole in posamezniki, ki se prepoznavajo v antifašističnem, antirasističnem in antiseksističnem Trstu. Med njimi je tudi ena od krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji, Slovenska kulturno - gospodarska zveza (SKGZ).

Deželni tajnik SKGZ Marino Marsič je za STA pojasnil, da shodu nasprotujejo, ker je SKGZ nastala leta 1954 na osnovi vrednot NOB, tako da so vrednote proti fašizmu ukoreninjene v njej. Pojasnil je še, da je shod "fašistov tretjega tisočletja" v nasprotju z italijansko ustavo, ki preprečuje ponovno ustanavljanje in poveličevanje fašističnih strank in gibanj. "Za nas je to žalitev Slovencev in demokratičnega dela prebivalstva v Trstu," je poudaril Marsič.

V SKGZ tudi opozarjajo, da si pred dogajanjem ne gre zatiskati oči. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, sta družbeno in politično ozračje v Italiji zastrupljena do take mere, da je dogajanje težko prezreti, fašistično združenje Casa Pound pa ni za osamljen pojav.

Nasprotniki shoda so pred tedni pozvali pristojne oblasti, naj shod prepovejo iz spoštovanja do dostojanstva tržaškega demokratičnega prebivalstva, ob upoštevanju italijanske ustave in zakona Scelba iz leta 1952, ki prepoveduje opravičevanje fašizma.

Tržaška prefektinja Annapaola Porzio jim je povedala, da ni pravne podlage za prepoved shoda. So pa oblasti omejile traso shoda in udeležencem tako preprečile morebitne provokacije ob nekaterih zgodovinskih objektih v mestu in okolici. Sprevod se tako ne bo smel približati Rižarni, Narodnemu domu in spomeniku bazoviškim junakom.

Marsič: shod je že provokacija

Shod je po besedah Marsiča že provokacija, še hujša pa bi bila, če bi se približali spomenikom naše preteklosti, na katere smo navezani. Gre za Narodni dom, Rižarno, spomenik v Bazovici. "Že njihova bližina bi bila oskrunitev naše zgodovine in naših prednikov," je dejal.

Združenje Antifašistični in antirasistični Trst bo sočasno organiziralo svoj pohod po Trstu. SKGZ se bo priključila organizatorjem tega shoda, ker bo miroljuben, je pojasnil deželni tajnik SKGZ. Organizatorji tega shoda pričakujejo okoli 5000 udeležencev.

Oblasti se bojijo, da bodo med udeleženci obeh pohodov izbruhnili izgredi, zato bodo skušale preprečiti, da bi se udeleženci obeh shodov srečali, in sicer tudi tako, da so vsakemu odobrile svojo traso.

Po shodu v Trstu koncert na Reki

Gibanje CasaPound je napovedalo še, da bo po shodu v Trstu v soboto na Reki koncert ob stoletnici zmage Italije v prvi svetovni vojni.

Po poročanju Primorskega dnevnika je tržaška kvestura poskrbela za poostreno varnost v mestu. Kot okrepitev prihaja v Trst dodatnih 1000 policistov iz drugih italijanskih krajev.

Sprevod neofašistične organizacije CasaPound bo krenil s Trga Riborgo pri kvesturi ob 15.30, po Korzu Italia do Ulice Imbriani in nato do Trga S. Giovanni ter križišča z Ulico Carducci. Pot bodo nato nadaljevali po Ulici Battisti do Rossetijevega spomenika pred Ljudskim vrtom.

Nasprotniki neofašistov se bodo zbrali ob 15.00 na trgu Sv. Jakoba in od tu krenili do Trga Vico, po Ulici Del Bosco do Trga Garibaldi, po Ulici Oriani do Trga Stare mitnice ter po Korzu Saba do Trga Goldoni.

Deli novico:

zgodovina NG |  05 .11. 2018 ob  08: 01
fašizem in komunizem sta nastala v letih 1920,10 let pred nacizmom.....kar tako za nepoznavalce
Truba |  04 .11. 2018 ob  22: 08
Veliko fašistov je po drugi svetovni vojni prestopilo v komunizem. Tako so lahko nadaljevali z terorizmom nad človekom.
Saj |  03 .11. 2018 ob  09: 51
italijani niso nič protestirali ko so se v Ljubljani zbrali "nosil bom rdečo zvezdo" !! (skrajno levo/skrajno desno)
xxl |  02 .11. 2018 ob  09: 09
E ja...lahkom se spet (in tega niti ne več skrivajo) cedijo sline po sosednjih deželah...
@Psihiatrija in tablete pomagajo |  01 .11. 2018 ob  20: 53
kaj pa ti priporočaš? Črno rutko s svastiko? Vse jasno.
Psihiatrija in tablete pomagajo |  01 .11. 2018 ob  19: 18
-2
Za nekoga ki je že kot otrok hodil naokrog z rumeno rutko in partizansko kapico je takšna izjava razumljiva in jo popolnoma spoštujem.
@Sigurna plata, mala ali sigurna | danes ob 13:20 |  01 .11. 2018 ob  16: 05
tako izpranih pro nacističnih možganov pa že dolgo ni bilo sem na forume. Čestitke.
Sigurna plata, mala ali sigurna |  01 .11. 2018 ob  13: 27
... in skupina prekinili tole nespametno svinjarijo. Sta vama všeč današnja muslimanska London in Pariz? (Preberite si kroniko v tamkajšnjih objektivnih časopisih) Meni ne, hvala.
Sigurna plata, mala ali sigurna |  01 .11. 2018 ob  13: 25
Danes počno popolnoma enako, Pero, poglejte malo globlje, na primer kakšne pro-islamske oz. pro-migrantske pogodbe se ravnokar podpisujejo v Bruxellesu, hvala zavoženim glavam, ki udobno sedijo tam gor. Hvala Bogu, da so Salvini
Sigurna plata, mala ali sigurna  |  01 .11. 2018 ob  13: 20
2 svetovno vojno so zakuhali komunisti. Preberi malo kaj je počel tvoj tovariš Tito, ta zahojeni debeluh in pedofil, v letih 30, kako so že takrat ustrahovali delovne in sposobne kmetovalce in gospodarstvenike obenem pumpali ovce-sledilce brez jajc, o bodočem raju v komunizmu, katere rezultate smo nemočno opazovali v letih 90 po Balkanu.
pero |  01 .11. 2018 ob  10: 36
Draga Annapaola Porzio in ostali podporniki shoda in fašistov. Ne pozabite, kdo je zakuhal gorje 2. svetovne vojne. Verjetno imate tudi vi svoje drage otroke, svojce, prijatelje, katere zlo vojnega uničenja ne izbira. Razmislite in ne sledite neki evforiji in trenutnim vzgibom.
Ma kako italijansko mesto |  01 .11. 2018 ob  09: 40
V Trstu se komaj najde še kak pravi Italijan, so sami furešti.
1