STOPNJEVANJE NAPETOSTI PRED SESTANKOM Z EU: V skladišču AstraZenece odkrili sumljiv paket, na kraju bombni tehniki (FOTO)

Svet

V Walesu so v industrijski coni, kjer polnijo in hranijo cepivo proti covidu-19 družbe AstraZeneca in univerze Oxford, danes odkrili sumljiv paket. Preventivno so prostore pri kraju Wrexham delno evakuirali, poročajo tuje tiskovne agencije.

Policija je sporočila, da je dogodek še v teku. Javnost so pozvali, naj se izogiba območja, več cest so zaprli, poročajo tuje tiskovne agencije. "Po posvetu s strokovnjaki smo delno evakuirali prostore, dokler je preiskava v teku," je sporočila tiskovna predstavnica podjetja Wockhardt UK, ki sodeluje z AstraZeneco.

Lokalni mediji poročajo, da so na prizorišču bombni strokovnjaki.

V podjetju, ki pomaga pri polnjenju stekleničk s cepivom, so imeli že prejšnji teden težave, saj je poplavilo območje industrijske cone. Takrat je delavcem uspelo rešiti stekleničke s cepivi, proizvodnja pa ni bila prizadeta.

Bruselj zavrača logiko, da kdor prej pride, prej melje

Evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides je medtem danes v Bruslju odločno zavrnila stališče družbe AstraZeneca, da imajo pri dobavi cepiva prednost tisti, ki so ga prej naročili. "Zavračamo logiko, da kdor prvi pride, prvi melje. To morda deluje pri mesarju v soseščini, ne pa pri pogodbah," je ponazorila.

Nezmožnost zagotoviti proizvodne zmogljivosti je v nasprotju s črko in duhom pogodbe, ki jo je EU sklenila z AstraZeneco, je še izpostavila. Ob tem je britansko-švedsko podjetje pozvala, naj konstruktivno sodeluje pri iskanju rešitve, naj prispeva k ponovni vzpostavitvi zaupanja, naj zagotovi celovite informacije o dogajanju ter naj izpolni svoje družbene, moralne in pogodbene obveznosti.

Izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot je v torek v pogovoru z več evropskimi mediji izpostavil, da je unija cepivo naročila pozno in da so pogodbo z Združenim kraljestvom podpisali tri mesece prej kot z EU. Poudaril je tudi, da pogodba z EU temelji na načelu, da si bo družba za dobavo odmerkov prizadevala "po najboljših močeh", ni pa to njena pogodbena obveznost.

Na navedbe, da si podjetje za izpolnitev obveznosti prizadeva po najboljših močeh, se je komisarka danes odzvala s pojasnilom, da se to določilo v pogodbi nanaša na dejstvo, da v času, ko so pogodbo podpisovali, cepiva še ni bilo. EU je torej s podpisom pogodbe prevzela tveganje, da cepiva morda ne bo ali da ne bo dobilo odobritve, ne upravičuje pa to prednostne obravnave drugih naročnikov.

Za danes ob 18.30 je sicer predviden sestanek predstavnikov AstraZenece in EU.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija