Stopnja samooskrbe z zelenjavo pada

Slovenija

Statistični urad RS je objavil zadnje poročilo o stopnji samooskrbe z zelenjavo v letu 2012. Ta je znova upadla in je bila najnižja med vsemi skupinami živil, če odštejemo riž in sladkor.

Glede na leto prej se je količina pridelane zelenjave znižala za devet odstotkov, kar je zadostovalo za 34 odstotkov porabe. Leta 2012 smo po podatkih statistikov pojedli v povprečju 95 kilogramov zelenjave na osebo.

Slovenci smo predlani pojedli v povprečju 63 kilogramov krompirja na osebo, kmetje pa so ga pridelali za 20 odstotkov manj kot leta 2011. V povprečju smo pojedli 88 kilogramov mesa, med njim največ svinjine, prav tu pa je stopnja samooskrbe najnižja. Na drugem mestu po porabi je perutnina (slabih 28 kilogramov na prebivalca), ki smo je pridelali za skoraj 10 odstotkov več od porabe. Pridelali smo tudi za slabih 12 odstotkov več govedine kot pa porabili.

Med žiti v Sloveniji pridelamo največ koruze in pšenice, v letu 2012 pa smo pojedli 41 kilogramov sladkorja, 9 jajc, 5,5 riža in 115 kilogramov žit na osebo. V povprečju pojemo kilogram medu na leto, stopnja somooskrbe s slednjim pa se je zmanjšala s 85 odstotkov na slabih 65.

Deli novico: