Stop načrtnemu siromašenju Goriške regije!

Goriška

Novogoriški mestni svetniki so na sredini izredni popoldanski seji podprli več sklepov, s katerimi bi radi spodbudili razvoj in zaustavili po njihovem mnenju načrtno siromašenje regije. Nekateri svetniki so v razpravi opozarjali, da so odhajanja nekaterih podjetij odsev dejanskega stanja na Goriškem.

V sklepih novogoriškega mestnega sveta je med drugim izražen oster protest proti centralizaciji in posledičnemu ukinjanju samostojnih poslovnih enot na Goriškem, kot so NKBM Področje Nova Gorica, Slovenske železnice, Soške elektrarne Nova Gorica, Pošta Nova Gorica, Eles. Po mnenju vodstva občine in svetnikov njihovo ukinjanje posledično vodi v izgubo delovnih mest.

Obenem pa vlado in državni zbor pozivajo, da takoj pričneta s postopkom decentralizacije in institucije javnega pomena enakomerno porazdelita po vseh regijskih središčih v državi. Pričakujejo tudi, da bosta v kratkem pripravila takšen zakon o igrah na srečo, s katerim bo Hitu znižal nerazumno visoke davščine in mu tako omogočil preživetje. "Ohranitev velikega števila delovnih mest je vitalnega pomena za širše goriško območje, saj sodi Hit med večje delodajalce na tem območju," je izpostavil novogoriški župan Matej Arčon.

Skrbi tudi prometna odmaknjenost, centralizacija šolstva, kulture in zdravstva.

Mestni svetniki pa so opozorili še na nekatera druga področja, kjer je po njihovem mnenju Goriška vse bolj odrinjena od centra države in s tem naj bi bila tudi vse dlje od regijskega središča. Svetnik Miran Mullner je tako opozoril na odmaknjenost regije od sodobne železniške povezave, pa čeprav skozi Posočje vodi najkrajša povezava med Koprom in Dunajem.

Svetnica Darinka Kozinc je omenila centralizacijo na področju šolstva, ki je pripeljala do izgube tradicionalnega izobraževanja na določenih področjih. Tomaž Belingar pa je predlagal, naj novogoriško občinsko vodstvo pritisne na pristojno ministrstvo, da bi zagotovilo potrebna finančna sredstva za obnovo vsaj kakšnega od treh kulturnih spomenikov (grad Rihemberk ter vili Bartolomei in Rafut). "Od pol milijarde evrov denarja za investicije bo Ljubljana pridobila 270 milijonov evrov, na Goriško pa nismo dobili nič," je dejal Belingar.

Svetnik Bojan Bratina pa je med tiste ustanove, ki so v nevarnosti zaradi centralizacije, uvrstil tudi SNG Nova Gorica in šempetrsko splošno bolnišnico. Prav tako je po njegovem mnenju dvomljiv tudi projekt gradnje urgence ob šempetrski bolnišnici.

Protestirajo v en glas

Po zaključku izredne seje je novogoriški župan Matej Arčon povedal, da so nekateri izmed sprejetih sklepov uresničljivi, drugi pa ne: "Kar se mi zdi pomembno, pa je to, da se politika na lokalni ravni poenoti in v en glas protestira nad dogajanjem v zadnjem obdobju. S tem damo vladi in državnemu zboru jasen signal, da smo enotni in da skrbimo za kvalitetna delovna mesta na Goriškem."