STOLTENBERG SVARI: "Če Putin zmaga v Ukrajini, obstaja resno tveganje, da se njegova agresija ne bo končala tam"

Svet

Obstaja resno tveganje, da se ruski predsednik Vladimir Putin v primeru vojaške zmage v Ukrajini ne bo ustavil tam, je danes posvaril generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Zaradi tega morajo po njegovem prepričanju zaveznice v okviru Nata Kijev še naprej vojaško podpirati.

"Če Putin zmaga v Ukrajini, obstaja resno tveganje, da se njegova agresija ne bo končala tam. Naša podpora ni dobrodelnost. Je investicija v našo varnost," je dejal v Bruslju. "Pravično in trajno rešitev je mogoče doseči le tako, da prepričamo predsednika Putina, da na bojišču ne bodo zmagali," je dodal. To pa je po njegovih besedah mogoče le z nadaljnjo podporo Ukrajini.

Stoltenberg je poziv podal v obdobju, ko se tako v ZDA kot EU zaradi notranjih političnih preračunavanj maje gotovost nadaljnji podpori Ukrajini. V ZDA odobritvi nove vojaške pomoči Kijevu nasprotujejo opozicijski republikanci, v EU pa potrditev ovira madžarski premier Viktor Orban. Tema danes zaposluje voditelje držav članic, ki so se zbrali na vrhu v Bruslju.

Putin je prav danes na svoji letni novinarski konferenci, prvi od sprožitve agresije nad Ukrajino februarja lani, zatrdil, da ruska vojska napreduje na večjem delu fronte, ki se sicer v zadnjem letu dni ruske agresije skorajda ni premaknila.

Kljub pošiljkam streliva in orožja Ukrajini po sprožitvi protiofenzive v zadnjih mesecih ni uspelo doseči bistvenega preboja v premiku ruskih položajev.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nasprotno v današnjem nagovoru voditeljem EU menil, da Putin v letošnjem letu ni dosegel ničesar - niti v bitkah proti Ukrajini niti v poskusih, da bi razdelil Evropejce. "Ne dajte mu prve in edine zmage letos. Evropa mora zmagati in dogovore je treba spoštovati," je pozval voditelje članic, ki bodo odločali tudi o začetku pristopnih pogajanj z Ukrajino.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  15 .12. 2023 ob  07: 19
Slovenija ven? Hahahahaha ja pametno bi že bilo ja. Samo kaj ki kot Slovenija smo dalec največji ritolizniki v EU in še to ne bo zgodilo
kokodek |  14 .12. 2023 ob  19: 42
14
Sloveniji ni treba bit članica te zločinske organizacije, takoj ven!!!!!
hribi |  14 .12. 2023 ob  18: 10
16
Kaj so ti ljudje so opravili zdravniški pregled pred nastopom funkcije?
manemebasat |  14 .12. 2023 ob  17: 42
21
Bla bla bla bullshit! Preklet kreten natovski, VEN IZ TE KRIMINALNE ORGANIZACIJE!