ŠTIRI STRANKE PODPISALE SPORAZUM O POVOLILNEM SODELOVANJU: "To ne bo le ne-Janša vlada, ampak bo alternativa tudi preteklim vladam" (VIDEO)

Slovenija

Vodje LMŠ, SD, Levica in SAB so podpisali sporazum o povolilnem sodelovanju. Namen podpisa je delovanje za dobrobit Slovenije in za umiritev stanja v državi. Je pa to podlaga za nadaljnje sodelovanje, pripravo skupnih programskih vsebin, način delovanja in postopkov, ki bodo na volitvah omogočili vzpostavitev trdne, uspešne in učinkovite vlade.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec, predsednica SD Tanja Fajon, koordinator Levice Luka Mesec in predsednica SAB Alenka Bratušek so danes podpisali sporazum o povolilnem sodelovanju, namen katerega je delovanje za dobrobit Slovenije in za umiritev stanja v državi. To bo v prihodnje podlaga za nadaljnje sodelovanje, pripravo skupnih programskih vsebin, način delovanja in postopkov, ki bodo na volitvah omogočili vzpostavitev trdne, uspešne in učinkovite vlade, so prepričani.

V sporazumu se podpisniki zavezujejo, da bodo po naslednjih parlamentarnih volitvah sklenili sporazum o oblikovanju vladne koalicije in skupnem oblikovanju vlade. Za mandatarja bodo izvolili predsednika oz. predsednico oz. koordinatorja stranke tiste partnerice, ki bo na volitvah dosegla največji delež glasov. Sicer pa bodo omenjene štiri stranke na naslednjih volitvah nastopile s samostojnimi listami in lastnimi programi.

K oblikovanju koalicije se lahko ob soglasju vseh podpisnic sporazuma pridružijo druge stranke, ki se strinjajo z osnovnim namenom sporazuma in so v svojem dosedanjem delu izkazale spoštovanje do načel, ki izhajajo iz dokumenta.

???? Podpis sporazuma o povolilnem sodelovanju strank LMŠ, SD, Levica in SAB

Podpis sporazuma o povolilnem sodelovanju strank LMŠ, SD, Levica in SAB

Posted by Stranka LMŠ on Tuesday, September 28, 2021

Prvaki LMŠ, SD, Levice in SAB verjamejo, da so lahko alternativa aktualni vladi in kot taki na prihodnjih državnozborskih volitvah dobijo večino za oblikovanje trdne vlade, ki bo vrnila Slovenijo na pravo pot. Po podpisu sporazuma o povolilnem sodelovanju so izpostavili zavezanost demokratičnim vrednotam, normalizaciji razmer in poenotenju naroda.

Po podpisu so na novinarski konferenci med drugim izpostavili dosedanje dobro sodelovanje v opoziciji. "Ves čas dobro sodelujemo. To je naša prednost," je navedel Šarec in pojasnil, da imajo seveda različna mnenja, a se zavedajo, kaj je njihov skupni cilj, pa tudi, da so z glasovanji v DZ dokazali, da so sposobni sodelovati. Fajonova je dodala, da je med njimi tudi spoštovanje.

Posted by Levica on Tuesday, September 28, 2021

Vlada, ki jo bodo, kot so prepričani, oblikovali po volitvah, bo imela po besedah Mesca dve nalogi. Prva bo postaviti alternativo aktualni "razdiralni, skrajno desni politiki" Janeza Janše, kar med drugim pomeni, da ne bo "sesuvala demokratičnih temeljev", ne bo žalila naroda, ne bo napadala medijev, stradala kulturnikov ali preganjala nevladnikov ... "Ne bo vlada, ki se boji ljudstva, ampak bo delala v imenu in za ljudstvo," je dejal. Po drugi strani "pa bo morala tlakovati pot spremembam in ne biti vlada statusa quo," je dodal.

Sporazum namreč programsko temelji na sporazumu, ki so ga v okviru gradnje t. i. koalicije ustavnega loka (KUL) stranke oblikovale že lani in zajema štiri prioritete: zdravje prebivalstva, družbena solidarnost, zavezanost k trajnostnemu razvoju in evropska Slovenija, utemeljena na znanju in kulturi. "To torej ne bo le ne-Janša vlada, ampak bo alternativa tudi preteklim vladam," je dejal Mesec. Ob tem je Bratuškova dodala še skrb za stabilno poslovno okolje, v katerem bo gospodarstvo uspešno delovalo, hkrati pa priznala, da bo njihovo delo, če bodo prevzeli vodenje države, v kar verjame, zaznamoval zgodovinsko visok proračunski primanjkljaj, ki je nastal pod aktualno vlado. "Čaka nas težko delo, treba bo vračati in plačati zapitke te vlade," je izpostavila.

Posted by Socialni demokrati (SD) on Tuesday, September 28, 2021

Na vprašanje, kaj je tokrat drugače od propadlega sodelovanja strank v vladi Marjana Šarca, je slednji dejal, da je drugače že to, da je strank manj, da so "ostali tisti, ki so načelni" in da vlada, ki jo bodo oblikovali, ne bo manjšinska. "Po vladavini sedanje vlade, ne vidim nikogar razumnega več, ki bi podiral naslednjo vlado," je dejal.

Nazadnje je bila Levica sicer tista, ki ni stopila v vlado, a z njo sprva sodelovala, potem pa od sodelovanja odstopila. Tudi Mesec je izpostavil, da gre tokrat za sporazum štirih enakopravnih strank. "Te štiri stranke so pokazale, da lahko sodelujemo in da lahko kljub razlikam stkemo dovolj skupnih točk za oblikovanje vlade," je navedel.

Podpis povolilnega sporazuma LMŠ, SD, Levica, SAB

Predsednica SD Tanja Fajon: »Danes je priložnost za nov začetek. S podpisom povolilnega sodelovanje se 4 opozicijske stranke zavezujemo, da bomo Slovenijo vodile odgovorno. Slovenija želi spremembe. Naši prebivalci si želijo sprememb in mi jim bomo to omogočili.« »Sporazum smo napisali z namenom, da bo vključujoč. Sodelovali bomo z vsemi, ki delijo demokratične vrednote. Gotovo pa bo ena prvih prioritet zdravstvo in stabilizacija ekonomskih razmer v državi,« je še dejala Tanja Fajon ob podpisu sporazuma o povolilnem sodelovanju strank LMŠ, SD, Levica in SAB.

Posted by Socialni demokrati (SD) on Tuesday, September 28, 2021

Za zdaj k podpisu sporazuma niso vabili nepovezanih poslancev, saj gre za sporazum med političnimi strankami, je dejal Šarec, sicer pa gre, kot je pojasnila Fajonova, za vključevalni sporazum, saj so pripravljeni sodelovati z vsemi, posamezniki in strankami, ki z njimi delijo iste vrednote. "Naša želja in iskrena ambicija je, da smo to mi štiri," je dodala.

Ko gre za nastope v volilni kampanji, bodo stranke sodelovale vsaka s svojim programom, priznavajo pa, da jim rivalstvo ne bo pomagalo. "Moramo sodelovati in moramo skupaj graditi velike zgodbe," je dejala Fajonova.

Na vprašanje o množičnih protestih, tudi sredinih, na katerih protestniki izražajo nasprotovanje ukrepom za zajezitev epidemije, so vsi štirje poudarili, da so protesti temeljna človekova pravica. Množičnost in pogostost protestov pa da je jasen odraz vse večjega nezaupanja državljanov v aktualno vlado, ki vlada z odloki, jih spreminja iz ure v uro in jih sprejema mimo stroke. Prepričani so, da lahko njihova vlada umiri razmere in vlada z bolj prijaznim obrazom.

Janša: Ta sporazum bomo komentirali, ko bodo ponovno razpadli

Predsednik vlade Janez Janša ob robu današnjega vladnega obiska v zasavski regiji ni želel komentirati sporazuma o volilnem sodelovanju, ki so ga danes podpisale opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB. "Ta sporazum bomo komentirali, ko bodo ponovno razpadli," je dejal.

"S podpisom sporazuma je nastala koalicija sovraštva"

Na podpis sporazuma o povolilnem sodelovanju so se sicer danes odzvali še poslanci iz vrst SDS. Po besedah vodje poslanske skupine SDS Danijela Krivca je izključevanje polovice volilnega telesa za njihovo stranko nepredstavljivo. "Koalicija KUL se na čustvu, kot je sovraštvo do drugače mislečih, lahko nekaj dogovori, ko pa je treba zagotavljati programska izhodišča, pa ni soglasja," je še dejal.

Branko Grims

Da je s podpisom sporazuma nastala koalicija sovraštva, pa je prepričan poslanec SDS Branko Grims. "Ko je prihajala pandemija, so strahopetno vrgli puško v koruzo, danes pa se ponujajo kot rešitev za Slovenijo, kar pa niso," je ocenil. Po njegovi oceni je namreč prav koalicija KUL bistvo slovenskega razvojnega problema.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  28 .09. 2021 ob  22: 02
enkrat že ni bilo nič. zakaj bo sedaj drugače? Volk menja dlako ne kože
koko popo |  28 .09. 2021 ob  21: 11
LEP POZDRAV VSEM! PARKA NE DAMO!