ŠTIRI NOVE OKUŽBE NA PRIMORSKEM: Umrla ena oseba

Slovenija

V Sloveniji so v sredo ob 879 testiranjih potrdili 24 primerov okužb z novim koronavirusom, je na spletu objavila vlada, umrl je en bolnik s covidom-19. V bolnišnicah je bilo v sredo 22 oseb, pet od njih jih je potrebovalo intenzivno zdravljenje. V domačo oskrbo niso odpustili nikogar.

"Covid-19 kroži v Sloveniji in nikakor ne moremo trditi, da so visoke številke povezane z vnosom virusa iz tujine," je na današnji novinarski konferenci dejala namestnica vladnega govorca za covid-19 Špela Horjak. Po sredinih in današnjih podatkih je 50 odstotkov vseh okužb v delovnih organizacijah, je dejala in pozvala k spoštovanju samozaščitnih ukrepov za preprečevanje nadaljnjega širjenja virusa tako v zasebnem življenju kot tudi v službi.

Okužbo z novim koronavirusom so v sredo potrdili v 16 občinah, največ, pet okužb v Rogaški Slatini. Štiri okužbe so potrdili v Ljubljani, v Ilirski Bistrici dve, v ostalih občinah pa po eno (med temi tudi v Ajdovščini in Hrpljah - Kozini). 

Med potrjenimi okužbami so bile štiri okužbe vezane na že odkrite primere v Hrastniku, ena nova okužba je bila odkrita v Domu starejših v Hrastniku, je pojasnila. Iz hrastniške občine so sporočili, da so v sredo odvzeli 44 brisov, od tega 41 v domu.

Med 41 stanovalci v beli coni, ki so jim odvzeli brise, je bil ta pozitiven le pri eni osebi. Direktor doma Drago Kopušar ocenjuje, da gre sicer za dober in vzpodbuden podatek, ki potrjuje angažirano delo zaposlenih, a da bo za bolj poglobljeno oceno treba počakati na ponedeljkove odvzeme brisov pri zaposlenih in pri oskrbovancih v sivi coni. Eno osebo so danes prepeljali na zdravljenje v Univerzitetni klinični center Maribor. En stanovalec in ena zaposlena sta ozdravela, so še sporočili.

Naslednji večji odvzem brisov v domu bo v ponedeljek, v vmesnem času pa po potrebi oz. pri posameznikih, pri katerih bi se pojavili kateri od znakov virusa, so napovedali na hrastniški občini.

Doslej so v Sloveniji sicer odkrili 2139 okužb z novim koronavirusom, skupaj pa je umrlo 118 bolnikov s covidom-19.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija