ŠTIRI MESECE PO ONESNAŽENJU ANHOVO ŠE VEDNO BREZ PITNE VODE: Zakaj pri NIJZ in zdravstvenem inšpektoratu ne dajo zelene luči?

Slovenija

Prebivalci Anhovega se po štirih mesecih od onesnaženja s pitno vodo še vedno oskrbujejo iz cisterne, ki jo dvakrat dnevno pripeljejo gasilci na osrednji vaški trg. Reševanje tega problema se ne premakne z mrtve točke, je pojasnila članica društva Eko Anhovo in dolina Soče Mateja Sattler. Kanalska županja Tina Gerbec s prstom kaže na NIJZ.

"Štiri mesece z gasilsko cisterno je v letu 2020 nedopustno," je dejala Sattlerjeva. Društvo Eko Anhovo je že v poletnem času Občini Kanal ob Soči predalo peticijo odgovornim na občini in jo pozvalo, naj uredijo to problematiko. "Vendar se doslej, to je v štirih mesecih, ni zgodilo popolnoma nič. To je nedopustno. Ve se, kaj bi bilo treba narediti, tudi vsi naši pozivi so bili zelo jasni, vendar vedno izzvenijo kot klic vpijočega v puščavi," je dejala Mateja Sattler.

Občina Kanal ob Soči je od Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) 17. septembra prejela dodatna priporočila v zvezi s ponovno vzpostavitvijo pitne vode v naselju Anhovo. Priporočila vsebujejo 13 točk, od katerih je občina večino že izvedla, številna so birokratske narave, zadnji ukrep pa se nanaša na čimprejšnjo obnovo vodarne Močila, je povedala kanalska županja Tina Gerbec.

"Odgovor smo NIJZ posredovali 30. oktobra, ko smo pridobili rezultate relevantnega števila vzorcev. Rezultati vzorčenja, ki ga še vedno tedensko izvajamo, kažejo, da je voda skladna s pravilnikom o pitni vodi in primerna za uporabo. Kljub temu zelene luči za odmik cisterne naš režijski obrat še ni prejel," je povedala županja.

Kot najbolj pomemben napotek na občini ocenjujejo vzpostavitev opazovalnega monitoringa na pipi uporabnika na prizadetem delu omrežja v Anhovem. Priporočilo je, da se monitoring v prvih treh mesecih izvaja enkrat tedensko, kar tudi redno izvajajo. "Vsi doslej pridobljeni vzorci kažejo, da je pitna voda ustrezna."

V tem času so se po navedbah kanalske občine vrstili številni sestanki z območno zdravstveno inšpekcijo, pa tudi številni kontakti z NIJZ s ciljem, da se odpravi ukrep nadomestne oskrbe s pitno vodo iz gasilske cisterne. "Za odgovor, zakaj zelene luči za odmik cisterne (kar bi moral biti le začasni ukrep) še ni, se obrnite na Zdravstveni inšpektorat RS in NIJZ," je dodala kanalska županja.

Občina Kanal ob Soči je v predlogu proračuna za leto 2021, ki bo v drugem branju obravnavan na decembrski seji občinskega sveta, rezervirala finančna sredstva za pripravo projektne dokumentacije ter za začetek gradnje vodovodnega sistema zunaj industrijskega kompleksa Eternita. Prav tako nadaljujejo z aktivnostmi okoli obnove vodarne Močila, ki so vir pitne vode za anhovski vodovod.

Do onesnaženja pitne vode v Anhovem je prišlo 24. julija, potem ko je, kot je ob pregledu ugotovila inšpekcija, zaradi napake pri obratovanju industrijske čistilne naprave družbe Eternit industrijska odpadna voda iz bazena za mehansko prečiščeno odpadno vodo odtekala v vodovodno omrežje. Napako so isti dan odpravili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija