ŠTEVILO ŽRTEV VDORA V AMERIŠKI KONGRES SE JE POVEČALO: Trump odgovornost zavrača, razmišlja o samopomilostitvi (VIDEO)

Svet

Po sredinem nasilnem vdoru privržencev ameriškega predsednika Donalda Trumpa v ameriški kongres je v četrtek poškodbam podlegel policist. S tem se je število žrtev nasilja povzpelo na pet, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prvič po izgredu se je oglasil tudi Trump, ki pa odgovornost za nasilje zavrača. Medtem so vedno glasnejši pozivi k njegovi odstavitvi.

Policist, ki predstavlja peto žrtev sredinega nasilja, je bil ranjen v spopadu s protestniki, kasneje pa je doživel kolaps. Prepeljali so ga v bolnišnico, kjer je v četrtek zvečer umrl, je sporočila kongresna policija. V nasilju je v sredo umrla ženska, ki jo je ustrelila policija, še ena ženska in dva moška pa sta umrla zaradi zdravstvenih razlogov.

Po vdoru v kongres je vodja kongresne policije Steven Sund napovedal svoj odstop. Položaj bo zapustil 16. januarja, so poročali ameriški mediji. Napovedal je tudi preiskavo incidenta in pregled varnostne strategije. Kongresni policiji, ki varuje poslopje, so očitali, da ni bila pripravljena na nasilne množice po zborovanju Trumpovih privržencev v sredo. Odstop vodje kongresne policije je med drugim zahtevala vodja predstavniškega doma Nancy Pelosi.

Policija v Washingtonu je v četrtek sporočila, da je bilo v nasilju ranjenih 56 policistov, aretirali pa so 68 ljudi.

Joe Biden

Nasilni Trumpovi privrženci so vdrli v ameriški kongres po nagovoru Trumpa pred Belo hišo, ki jih je posredno pozval k temu. Zaradi nasilnega vdora so morali začasno prekiniti postopek potrjevanja zmage novoizvoljenega predsednika Joeja Bidna. Po nekaj urah so se spet vrnili v dvorano in končali postopek.

Biden: Vdor v kongres mračen dan v zgodovini ZDA

Biden je sredino nasilje včeraj označil za enega najmračnejših dni v zgodovini ZDA. Kot je dejal v Wilmingtonu v zvezni državi Delaware, napadalci niso bili protestniki, ampak domači teroristi. Dodal je, da je množica skušala utišati glas skoraj 160 milijonov Američanov, ki so kljub pandemiji covida-19 oddali svoj glas na volitvah. Ocenil je še, da je šlo za napad na ameriško demokracijo brez primere.

Ameriškim oblastem je Biden očital, da so Trumpove podpornike v sredo obravnavali precej bolj prizanesljivo kot protestnike proti rasizmu, ki jih je lani v Washingtonu na silo razgnala policija.

Vdor v ameriški kongres je po Bidnovem mnenju posledica dolgotrajnih Trumpovih napadov na demokracijo. Kot je dejal Biden, je Trump v štiriletnem mandatu zalo jasno dal vedeti, da prezira demokracijo v Ameriki in že od začetka napadal demokratične institucije.

Dan po nasilnem vdoru so v Washingtonu okoli kongresa postavili dvometrsko ograjo. Kot je na novinarski konferenci povedal Ryan McCarthy z ameriškega obrambnega ministrstva, bo za konec tedna policiji pri varovanju območja pomagalo 6200 pripadnikov nacionalne garde iz več ameriških zveznih držav. Ti varnostni ukrepi bodo v veljavi prihodnjih 30 dni, je še napovedal.

Donald Trump

Trump ponovno aktiven na Twitterju

Trump, ki mu je Twitter v sredo za 12 ur blokiral račun, se ni oglasil do četrtka zvečer, ko je objavil kratek videoposnetek. Dejal je, da je ogorčen zaradi "nasilja in brezpravja", potem ko je skupina njegovih pristašev v sredo nasilno vdrla v Kapitol. Ni pa priznal svoje vloge pri spodbujanju privržencev z obtožbami o volilnih prevarah.

Obljubil je nemoten prehod oblasti in v sporočilu svojim "čudovitim navijačem" dodal: "Vem, da ste razočarani, želim pa tudi, da veste, da se naše neverjetno potovanje šele začenja."

Demokrata Josepha Bidna, ki je zmagal na volitvah 3. novembra, ni omenil z imenom niti mu ni čestital za zmago. "20. januarja bo nastopila nova vlada. Osredotočam se na gladko, urejeno in brezhibno tranzicijo oblasti," je izjavil Trump.

Vedno glasnejši pozivi k Trumpovi odstavitvi

Demokrati in tudi vse več republikancev Trumpu pripisuje odgovornost za sredin izgred. Voditelja kongresnih demokratov Nancy Pelosi in Chuck Schumer sta v četrtek pozvala podpredsednika ZDA Mika Pencea in Turmpov kabinet, naj Trumpa odstavijo s položaja po 25. amandmaju k ustavi, ker predstavlja nevarnost za ZDA. Pence je to zavrnil, pred tem pa ni hotel dvigniti telefona demokratoma, ki sta ga hotela k temu osebno pozvati. Tudi Pence je bil med tistimi, ki so v sredo bežali v zaklonišče pred Trumpovimi privrženci in je senatorjem izrazil razočaranje nad Trumpom.

New York Times poroča, da je glavni pravnik Bele hiše Pat Cipollone Trumpa sporočil, da mu zaradi izjav na zborovanju, s katerimi je vzpodbudil napadalce, lahko grozijo pravne posledice. Kot še poroča časnik, Trump že vse od poraza na volitvah sprašuje pravnike o možnosti samopomilostitve.

Doslej noben predsednik ni pomilostil samega sebe, Trump pa bi rad sebi, družini in prijateljem izdal neke vrste preventivno pomilostitev, ki bi pokrivala vsa morebitna kazniva dejanja. Po zvezni zakonodaji bi ga lahko nova vlada preganjala zaradi oviranja preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016, zvezni tožilci New Yorka pa so ga leta 2018 opredelili kot enega od zarotnikov pri kršenju zakona o financiranju volilnih kampanj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  08 .01. 2021 ob  12: 28
trumpota imamo tudi mi