ŠTEVILO SMRTI V PRIMERJAVI S PRETEKLIMI LETI NI NARASLO: Večina umrlih za covid-19 iz domov za starejše

Slovenija

Minister za zdravje Tomaž Gantar je poudaril, da se število smrti, tudi med starejšimi, letos, ko se Slovenija spopada z epidemijo novega koronavirusa, ne razlikuje bistveno od preteklih dveh let. Glede stanja v domovih za starejše pa je poudaril, da so bila jasna navodila za ravnanje podana, a mnogi domovi nimajo pogojev za njihovo izpolnjevanje.

Gantar na današnji vladni novinarski konferenci ni znal točno odgovoriti na vprašanje, koliko umrlih s covidom-19 v Sloveniji prihaja iz domov za starejše. "Mislim, da je večina vseh umrlih iz domov za starejše občane," je dejal, a konkretnega deleža ni mogel navesti.

Izpostavil je, da podatki o številu smrti, tudi med starejšimi, trenutno ne odstopajo od tistih iz let 2018 in 2019. Sam razlog vidi v dejstvu, da se je letos zmanjšalo število drugih respiratornih okužb, ki so za ranljivo populacijo prav tako lahko smrtno nevarni, čeprav znanstvenih dokazov za to ni.

Znova je zatrdil, da imajo domovi za starejše že od samega začetka jasna navodila, kako ravnati v primeru pojava respiratornih okužb ali okužbe s koronavirusom. A vsi domovi nimajo pogojev, da bi navodila striktno izpolnjevali, na drugi strani pa je "v ospredju izrazita kadrovska stiska".

Tako institucionalna oskrba starejših kot zdravstvo sta bila v zadnjih letih zapostavljena in investicijsko podhranjena. "Danes sta tako najbolj izpostavljena dva sistema, ki sta bila v zadnjih letih dokaj zapostavljena. Lovimo ravnotežje, mislim, da smo uspeli urediti veliko stvari, a vsega nadoknaditi za vsa ta leta nazaj se v kratkem času ne da," je posvaril.

V odgovoru na novinarsko vprašanje je Gantar ocenil tudi, da je trenutno v Sloveniji na zalogi dovolj respiratorjev: "Imamo kar velike rezerve." Medtem ko je zaradi covida-19 na intenzivni negi trenutno nekaj več kot 30 ljudi, je po zadnjih nabavah na razpolago 165 respiratorjev, v teku pa so še dodatne. "V tem trenutku bi me v primeru slabega scenarija bolj skrbelo zagotavljanje zadostnega števila osebja, ki je usposobljeno delati s temi aparati, kot pa sami aparati," je dejal.

Glede finančnega stanja zdravstvenih zavodov je Gantar spomnil, da je v pripravi splošni dogovor, s katerim bodo zagotovili normalno delovanje in ustrezno likvidnost. Če bo epidemija trajala predolgo, zdravstveni zavodi ne bodo mogli nadoknaditi vsega izostanka dela, priznava Gantar, čeprav ocenjuje, "da se bo v tej smeri dalo veliko narediti".

Poudaril je še, da bo vse stroške zdravstvenih zavodov, ki so vezani neposredno na epidemijo covida-19, kril proračun. Pri tem je izpostavil materialne stroške, stroške zdravil ter nagrajevanja zaposlenih.

A to ne pomeni, da bo proračun avtomatično kril tudi morebitni izpad prilivov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. "Kakšne bodo posledice za zdravstveno zavarovalnico ob koncu leta, bomo videli na osnovi tega, kar se bo dogajalo na področju gospodarstva," je pojasnil Gantar. Projekcije so tukaj namreč zelo različne.

Šele ko bo jasno, kakšno bo zmanjšanje prilivov, bo mogoče iskati rešitev, kako izpad nadomestiti. Dejstvo pa je, da je imel zavod tudi nekaj prihrankov, je še poudaril Gantar.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija