ŠTEVILO MRTVIH PO GROZLJIVI NOČI V TOSKANI NARAŠČA: Po ulicah v mesta vdira morje (FOTO, VIDEO)

Kronika

Število smrtnih žrtev neurja Ciaran, ki je v četrtek zajelo Evropo, je s sedem naraslo na dvanajst, potem ko je v Toskani, kjer so razglasili izredne razmere, umrlo pet ljudi. Številne smrti so povzročila padla drevesa, ki jih je podiral viharni veter. V Franciji je bilo medtem sinoči brez elektrike še vedno skoraj 700.000 gospodinjstev.

Morje vdira v Portorfino. Foto: Facebook MeteoNews24

"To, kar se je nocoj zgodilo v Toskani, ima ime: podnebne spremembe," je na družbenem omrežju X zapisal toskanski guverner Eugenio Giani in zatrdil, da v regiji še nikoli niso zabeležili tako velike količine dežja v tako kratkem času. Po njegovih besedah je med mrtvimi tudi 85-letni moški, ki so ga našli utopljenega v njegovi hiši.

Dodal je, da si energetsko podjetje Enel prizadeva ponovno vzpostaviti oskrbo z elektriko za okoli 40.000 odjemalcev, med drugim z generatorji. "Pred nekaj minutami sem govoril s premierko Giorgio Meloni in sprejemajo se ukrepi za uvedbo izrednih razmer pred zasedanjem vlade, ki naj bi se začelo ob 11. uri," je pojasnil.

V palači Chigi v Rimu so izrazili sožalje svojcem žrtev. Kot so zapisali v izjavi, premierka Meloni "z zaskrbljenostjo spremlja razvoj katastrofalnih dogodkov" in je v stalnem stiku s pristojnimi. Solidarnost s prizadetimi je izrekel tudi predsednik države Sergio Mattarella, poročajo tuje tiskovne agencije.

Župan Firenc Dario Nardella je medtem sporočil, da so razmere v regionalni prestolnici kritične, saj narašča gladina reke Arno. Tamkajšnja civilna zaščita je sporočila, da so pogrešani trije ljudje. V celotni Toskani so sicer gasilci opravili več kot tisoč intervencij. V Livornu je tudi blokiran pristaniški promet.

Il mare invade il lungomare a Chiavari

Posted by MeteoNews 24 on Petak, 3. novembar 2023.

Nevihtni valovi na obali Chiavarija.

Razmere so alarmantne tudi v Milanu, kjer je policija zaradi obilnih padavin zaprla ceste ob reki Sevesi. Ta sicer še ni prestopila bregov, a njena gladina nevarno narašča. Civilna zaščita, ki ji ponekod pomaga vojska, je posredovala tudi v Emiliji-Romanji, kjer je poplavilo več rek.

Po dve smrtni žrtvi so sicer pred tem zabeležili v Franciji in Belgiji ter po eno v Nemčiji, Španiji in na Nizozemskem. Večino smrti so povzročila padla drevesa. Več ljudi je tudi poškodovanih, od tega 15 v Franciji, vključno s sedmimi gasilci.

Il mare invade Marina di Pisa ora

Posted by MeteoNews 24 on Petak, 3. novembar 2023.

Morje vdira v Marino di Pisa.

Zaradi neurja, ki je v Franciji prizadelo predvsem severozahodno obalo, je bilo v državi brez elektrike sprva približno 1,2 milijona gospodinjstev. Po podatkih upravljavca omrežja Enedis jih je bilo v četrtek zvečer brez elektrike še skoraj 700.000.

Danes bo francoski predsednik Emmanuel Macron obiskal regijo Bretanjo, kjer so sunki vetra podrli več absolutnih rekordov. V Brestu so denimo izmerili sunke s hitrostjo 156 kilometrov na uro, v kraju Pointe du Raz pa celo sunke s hitrostjo 207 kilometrov na uro.

Učinke neurja so občutili tudi v Španiji in na Portugalskem, kjer so ob atlantski obali zabeležili valove, visoke do devet metrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  04 .11. 2023 ob  11: 30
To je še ena AI fotografija.
vseved |  03 .11. 2023 ob  18: 34
-2
FORUM SAO PAULO !
kokodek |  03 .11. 2023 ob  13: 31
-7
teoretiki zarot bi rekli, da neuraja povzroča svetova vlada