ŠTEVCI NAMEŠČENI TUDI NA PRIMORSKI AVTOCESTI: Katero odseki so najbolj obremenjeni s prometom?

Slovenija

Največ potniškega prometa na avtocestah so v tretjem četrtletju lani zaznali na števcu Drenov Grič v bližini Vrhnike, in sicer 6,1 milijona potniških vozil oz. dva odstotka več kot v enakem obdobju predlani. Tovornih vozil je bilo največ pri Ravbarkomandi, 1,7 milijona oz. 0,4 odstotka več, je objavil državni statistični urad.

S potniškim prometom je bil najmanj obremenjen odsek s števcem Lendava z enim milijonom vozil, kar je sedem odstotkov več kot v tretjem četrtletju predlani, so v današnji objavi navedli statistiki.

Na večini odsekov s števci je bilo v tretjem lanskem četrtletju najvišje dnevno povprečje v avgustu, le na odsekih s števcema Dekani in Gotovlje je bilo največje v juliju.

Najizrazitejša rast potniškega prometa glede na tretje trimesečje 2022 je bila na odseku s števcem Gruškovje, bilo ga je za tretjino več. Promet teh vozil pa je najbolj upadel na odseku s števcem Lipce, in sicer za šest odstotkov.

S tovornim prometom najmanj obremenjeni odsek je bil odsek Zamarkova, kjer so našteli 363.000 tovornih vozil ali štiri odstotke manj.

Promet s tovornimi vozili se je medletno najbolj povečal na odseku s števcem Gruškovje, za 28 odstotkov, najbolj, za osem odstotkov, pa je upadel na odseku s števcem Lendava.

Od vseh kategorij tovornega prometa imajo največja deleža lahka tovorna vozila ter priklopniki in vlačilci. Pri večini odsekov s števci je promet s temi vozili uravnoteženo razporejen. Največja razlika je pri odsekih s števci Povodje, Naklo in Lipce, kjer promet z lahkimi tovornimi vozili predstavlja več kot 70 odstotkov prometa s tovornimi vozili. Na vseh odsekih s števci je delež prometa srednjih in težkih tovornih vozil manj kot šestodstoten.

Z lahkimi tovornimi vozili je bil najbolj obremenjen odsek s števcem Ravbarkomanda, ki je zaznal 0,9 milijona lahkih tovornih vozil ali dva odstotka več kot v tretjem četrtletju 2022. Najmanj lahkih tovornih vozil, 151.000, pa je naštel števec Zamarkova.

Pri kategoriji priklopnikov in vlačilcev je bil prav tako najbolj obremenjen odsek s števcem Ravbarkomanda, kjer je bilo 75.000 tovornih vozil ali en odstotek manj kot v enakem obdobju predlani. Pri tej kategoriji se je najbolj povečal promet na odseku s števcem Čatež, ki je naštel 252.000 vozil ali za 26 odstotkov več.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija