STE ŽE SLIŠALI ZA PLOGGING? Marjetica Koper in Zelenci vabijo na posebno čistilno akcijo

Koper

V četrtek, 20. oktobra, se lahko po službi pridružite koprski Marjetici in Gibanju Zelenci, ki bosta skupaj očistili koprsko Semedelsko cesto in del ob novem obmorskem parku. Poseben trend vadbe, ki izhaja iz Švedske, vključuje tek oziroma sprehod in pobiranje smeti. 'Plogging' izhaja iz švedskih besed plocka in jogga, ki v prevodu pomenita pobirati in teči. Obljubljajo, da vas v tek ne bodo silili, z veseljem pa se jim lahko pridružite na prijetnem okoljsko obarvanem sprehodu.

Aktivnost plogging združuje tek in pobiranje smeti na javnih površinah, trend pa je oblikoval okoljevarstvenik Erik Ahlström, ki je tudi ustanovitelj organizacije Plogge, ki ozavešča ljudi o vplivu odpadkov na okolje. Zelenci so se odločili, da ob koncu turistične sezone skupaj z Marjetico in predvsem vašo pomočjo preverijo, kakšno je stanje koprskega priobalnega pasu. Prelevili se bodo v nadzornice in nadzornike odpadkov ter hkrati naredili nekaj dobrega tako za svoje telo kot za okolico.

Tisti najbolj vzdržljivi in fizično pripravljeni lahko seveda med pobiranjem odpadkov tudi tečete, ostali pa se bodo tega lotili v malce bolj mirnem tempu. Čistilna akcija se bo začela v četrtek ob 16.30, vsi prostovoljci pa se dobijo na koncu Semedelske promenade, ob vhodu na igrišča za odbojko na mivki. Vabljeni prav vsi koprski občani in morebitni obiskovalci, s seboj pa seveda lahko pripeljete tudi vaše prijatelje, sodelavce, sosede in sorodnike. Preizkusite plogging, združite zabavo, prijeten klepet, skrb za zdravje in okolico ter poskrbite za aktiven zaključek dneva.