STE ŽE KUPILI NOVO VINJETO? Modre vinjete so v veljavi samo še nekaj dni

Slovenija

Modre vinjete z letnico 2018 so veljavne le še do četrtka. S 1. februarjem bodo morala imeti vozila na cestninskih cestah nameščena vinjete z letnico 2019, ki so rožnate barve.


Vinjeta za leto 2019 je rožnate barve.

Letna vinjeta za osebna vozila (cestninski razred 2A) stane 110 evrov, mesečna 30 evrov in tedenska 15 evrov. Uporabniki motornih koles (cestninski razred 1) morajo za letno vinjeto odšteti 55 evrov, za polletno 30 evrov in za tedensko 7,50 evra. Za kombinirana in druga vozila z višino nad prvo osjo več kot 1,30 metra (cestninski razred 2B) je letna vinjeta 220 evrov, mesečna 60 evrov, tedenska pa 30 evrov.

Vinjeta je veljavna le takrat, ko je pravilno nameščena na vozilu. Po odstranitvi zaščitne folije jo je treba nepoškodovano namestiti na notranjo stran vetrobranskega stekla, in sicer tako, da je jasno vidna od zunaj. Nalepka ne sme biti nameščena na mesto, kjer je vetrobransko steklo zatemnjeno, ali na stransko okno vozila. Pred namestitvijo nove je treba odstraniti predhodno nameščeno oz. neveljavno vinjeto, pravijo v Darsu.

Voznikom svetujejo, naj pred namestitvijo preverijo, ali je vinjeta preluknjana na pravi datum, saj lahko v primeru, da ni pravilno preluknjana, pri prodajalcu reklamirajo le nenalepljeno vinjeto. Na seznamu na Darsovi spletni strani lahko preverijo, ali morda njihovo vozilo potrebuje vinjeto za razred 2B.

Če se vinjeta pri nameščanju na vetrobransko steklo poškoduje ali če je voznik na vozilo, za katerega je potrebna vinjeta 2B, nehote namestil letno vinjeto 2A ali obratno, jo je mogoče reklamirati, vendar le na servisih DarsGo v Ljubljani in na počivališču Lopata. Pred tem naj je ne skušajo sami odstraniti, saj vinjeta, na kateri se v celoti ali delno pojavi eden od varnostnih napisov, ne more biti predmet reklamacije, opozarjajo v Darsu.

Upravljalec slovenskih avtocest je v prvem mesecu prodaje novih vinjet, v decembru lani, prodal za 21,97 milijona evrov vinjet z letnico 2019, kar je okoli pet odstotkov več kot v prvem mesecu prodaje vinjet z letnico 2018. Prodanih je bilo 552.478 vinjet oz. pet odstotkov več.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija