STE ŽE KDAJ VIDELI, KAKO IZDELUJEJO GUMI BONBONE? Posnetek, ob katerim se mnogim obrne želodec (VIDEO)

Trendi

Če so gumijasti medvedki in črvi med vašimi najljubšimi poslasticami, bi vas način izdelave teh žele bonbonov lahko močno razburil. Video z naslovom Resnična zgodba o želatini je na Facebooku objavila belgijska filmarka Alina Kneepkens. Do zdaj si ga je ogledalo 13 milijonov ljudi. Omenjeni videoposnetek je eden v nizu kratkih dokumentarcev, ki prikazujejo način priprave človeške hrane.

Če je vaš veganski prijatelj kdaj zavrnil gumijaste bonbone ali pecivo s trdno tresočo se kremo, je to zato, ker je veliko teh izdelkov narejenih iz želatine. Gre za brezokusno sestavino, uporabljeno v prehranski industriji. Naredijo jo z vretjem odpadnih kož, hrustanca in kosti živali, običajno prašičev in krav. Kože in kosti v proizvodnji kuhajo, posušijo in nato zmeljejo v prah.

Na srečo mnogih obstajajo tudi veganske alternative za želatino, na primer agar agar in sadni pektin. Agar agar se najpogosteje uporablja za azijske sladice in trde želeje. Je brez okusa in ima trdnejšo teksturo kot želatina. Pred uporabo pa ga morate pravilno stopiti. Pektin lahko naredite sami iz sadja, na primer iz jabolk. Značilna lastnost pektina je ta, da v vodni raztopini s sladkorjem tvori gel. Zato ga v kombinaciji s sladkorjem v živilki industriji uporabljajo kot zgoščevalno sredstvo. Dobro poznana je uporaba pektina v pripravi džemov, kjer se kot dodatek sladkorju doda za izboljšanja kvalitete.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  05 .01. 2022 ob  17: 50
Kolagen. Super zdrav!